fantasy · YA

5 ok, hogy folytasd a Királyok harcát!

Egy kicsit rendhagyó formátumban jelentkezem ezúttal, ugyanis a Falling Kingdoms második részének értékelése nem kis fejtörést okozott a számomra. Ennek fő oka, hogy folytatásokról nem egyszerű spoilermentesen írni, én pedig nem szándékszom lelőni a poénokat előre, így úgy döntöttem, közelítsük meg máshonnan a kérdést.

 

Az első résszel voltak problémáim. Láttam jó ötleteket, a lehetőséget, hogy ebből valami tök jó is kisülhet, de mire elkezdett volna formálódni valamerre a szitu, vége volt a könyvnek. Elég sokáig vacilláltam, hogy akarok-e időt és energiát fektetni a folytatásba úgy, hogy a kezdet nem igazán volt meggyőző. Végül viszont rászántam magam és nem bántam meg! Határozottan érezni véltem a fejlődést, főként cselekmény és ritmizálás szinten.

Úgyhogy elemzés helyett, inkább arra szolgáltatnék érveket (szám szerint 5-öt), hogy miért is éri meg tovább olvasni a sorozatot, még akkor is, ha az első rész nem győzött meg maradéktalanul!

lazadoktavasza
   Kiadó: Menő könyvek                                      Kiadás éve: 2018                                            Oldalszám: 414                                              

A ​hatalomhoz vezető út…
vérrel és mágiával van kikövezve.
Egy véres ostrom során Auranost lerombolták, a fiatal királynő pedig árvaságra jutott és trónfosztott lett. A három királyság – Auranos, Limeros és Paelsia – Mythica néven egyesült. Ám az ősi, veszedelmes mágia vonzása még erős, és kész rá, hogy ne csak Mythicát, hanem az egész világot uralja…
A csata közepén négy fiatal, bátor ember a mágia és az általa kívánt hatalom vonzásába kerül. Cleónak segíthet a trón visszaszerzésében. Jonas kezeiben eszköz lehet hazája felszabadításához, Lucia pedig az ősi jóslatot teljesítheti általa. És ha a mágia Magnus birtokába kerülne, végre bizonyíthatna apjának, aki kemény kézzel uralkodik Mythica felett.
Mikor Gaius utat kezd építeni a Tiltott hegyekbe, hogy azokat Mythicához csatolja, szikrát gyújt az emberek szívében, amely örökre átformálja ezt a földet. Gaius útját vér szegélyezi, és megépítésének kozmikus következményei lesznek.

1. Felpörögnek az események!

Az első részben jellemzőek voltak a hosszabb leíró részek és mindenki szépen elvegetált ahelyett, hogy haladtunk volna. Kicsit olyan érzés volt, mintha az egész kötet egy nagy prológus (csak hogy márkahűek maradjunk) lett volna, az utolsó 2-3 fejezetet leszámítva. Itt azonban már sokkal nagyobb fordulatszámon pörgünk. Fokozódik a feszültség, amitől repülnek az oldalak. Ideje volt!

2. A Trónok harca hasonlat végre kezd értelmet nyerni

Igen sokan, köztük én is, csak vakarták a fejüket, amikor az első részt mint a Trónok Harca YA változatát harangozták be. Bár én továbbra is úgy vagyok vele, hogy az ilyesfajta hasonlítgatások szerintem nem tesznek jót a könyveknek, kétségtelen, hogy felkelti az érdeklődést. És azt kell mondjam, hogy itt már sokkal indokoltabbnak érződött a dolog, ugyanis durván elkezdtek hullani a szereplők. Érdemes felkészülni, senki nincs biztonságban.

3. Sötétebb hangulat

Bizonyos mértékig az előző pontból következik, hogy a könyv hangulata jó pár árnyalattal sötétebbre sikeredett az elődjénél. Nálam ez mindenképp a pozitív oszlopba sorolható, egyrészről személyes preferenciából adódóan (szeretem, ha a könyv passzol a sötét lelkemhez), másrészről pedig mégiscsak háború zajlik, az Én kicsi pónim feelinget tartogassuk a rajzfilmeknek.

4. Még több Magnus!

Számomra Magnus volt az, aki megmentette az első részt, így igazán élveztem, hogy egyre több teret kap szerepelni és fejlődni. A szarkasztikus benyögései sokat lendítenek a hangulaton.

5. Karakterfejlődés a láthatáron

Igen, jól hallottad! Éreztem én, hogy legalábbis egy része annak a töménytelen nyomorúságnak, amit a karakterek előadtak az első részben arra kellett, hogy elég látványos legyen a fejlődésük, ahogy halad előre a sztori. Miután 6 részes sorozatról beszélünk, a változás lassú, de határozottan érzékelhető. Jonas továbbra se a kedvenceim egyike, de például ő határozott javulást mutatott és a mellékszála a lázadókkal is érdekesnek bizonyult.

Nos, ennyi lett volna az én kis listám. Ti olvastátok már a sorozat megjelent részeit, vagy tervben van az elkezdése? Írjátok meg nekünk Facebookon, vagy itt a kommentekben!

bizbasz_bio_2019_v2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s