ajánló · Érdekességek · Bookline · Extra tartalom · Kedvencek · projekt · prológus · személyek · Tudtad-e?

Tudtad-e?: Frida Kahlo

Még szeptember környékén felfigyeltem két igazán érdekes kiadású könyvre egy könyvesbolti bolyongásom alkalmával. Először csak az tűnt fel, hogy milyen szépen csillog az egyik könyv borítójának egy része (mind tudjuk, hogy könyves szarka vagyok: jöhet minden, ami fénylik), majd pedig az elején lévő alak, aki nem más volt, mint Frida Kahlo. Természetesen közelebbről is meg kellett vizsgálnom, és ekkor jöttem rá, hogy a Bookline könyvek infografikás sorozata tovább bővült. Értem ez alatt azt, hogy nekem már egy ideje megvan a Mindent a pszichológiáról és a Mindent az emberi testről kötet, amik szintén hasonló módon adnak át hasznos információt, olyanokat, amiket nem árt, ha tud az ember. Az említett két könyvet belinkeltem egyébként, csekkoljátok őket, mert nagyon szuperül vannak kivitelezve.

covers_571297
Megrendelem!

Szóval így ismerkedtem meg Fridával és Einstennel a könyvesboltban, ahová csak véletlenül tévedtem be. Akkor azonban nem szereztem be a könyveket, viszont nem hagytak nyugodni, és íme, itt vagyok. Mindkét kötet a polcomon, ráadásul hihetetlen sebességgel el is olvastam őket. Na, de bevezetőként ennyi bőven elég is, jöjjön pár információ, amelyeket Sophie Collins Kahlo Info+Grafika könyvének elolvasásával tudtam meg!

“Korábban azért ittam, hogy belefojtsam a bánatom, de mostanra a rohadék megtanult úszni” – idézet Frida Kahlo 1938-ban Ella Wolfe-nak írt leveléből

Frida Kahlo 1907. július 6-án látta meg a napvilágot, a Mexikóvároshoz tartozó Coyoacánban. Érdekesség, hogy Frida előszeretettel mondogatta, hogy igazából 1910-ben született és nem 1907-ben. Azonban ennek az oka nem az volt, hogy az életkorát tagadja, hanem az, hogy 1910-ben volt a mexikói forradalom, Frida pedig önmagát született forradalmárnak tartotta.

Rendkívül fontos volt számára családi öröksége, azt állította, hogy apja magyar származású zsidó volt, anyja pedig bennszülött mexikói, aki egy spanyol tábornok lányának és egy mexikói fotográfusnak a gyermeke. Édesanyja származása a kutatások szerint igaz, azonban édesapja valószínűleg német lutheránus gyökerekkel rendelkezett.

Fridának három testvére volt: Mathilde, a legidősebb, Adriana a második legidősebb gyermek a családban, és a legfiatalabb Cristine, akivel a későbbiekben elég haragos volt a kapcsolata, annak köszönhetőn, hogy a férje összeszűrte a levet Kahlo kishúgával.

1913-ban gyermekbénulásnak köszönhetően eldeformálódik a lába. A jobb lábfeje teljesen elcsavarodik, melyből sosem gyógyult fel. Általános iskolai osztálytársai betegsége miatt sokszor gúnyolták “malaclábú Fridának”.

Az 1922-es év igen eseménydús volt Frida számára. Tudtátok például, hogy ez volt az az év, amikor először megpillantotta Diego Riverát, azaz a későbbi férjét? A festő épp A teremtés c. festményén dolgozott annak az iskolának a nagyelőadójában, ahová Frida is járt. Ha már iskola, Frida ebben az évben kezdett el orvosnak tanulni az Escueka Nacional Preparatorián, ahol összesen 2000 fő folytatott tanulmányokat, és akik között csak 35 lány volt. Illetve 1922 volt annak az éve, amikor a németesen hangzó Frieda nevet, simán Fridára változtatja.

1924 is fontos évszám, hiszen ekkor kezdett el édesapjának a műhelyében segédkezni, ahol megtanulta a műtermi fotóelőhívás technikáját. Majd pedig beköszöntött egy igen tragikus év: 1925. Ekkor sérült meg igen súlyosan Frida, amikor a busz, amin ült, ütközött egy trolival. Egy teljes hónapig kórházban feküdt, ahol súlyos sérülésekkel kezelték, ami után három hónapba tellett mire újra járni tudott. Eltörött a kulccsontja, a harmadik és a negyedik bordája, 3-3 csigolyája és medencéje. A jobb lábfeje szilánkosra tört (11 törés a lábán), elmozdult és összezúzódott.

A könyv olvasása során Frida teljes életéről megtudhatunk érdekes információkat, de például azt tudtátok, hogy háromszor is elvetélt? Vagy azt, hogy 1953-ban, az első önálló mexikói kiállítására már az ágyával együtt szállították el?

Frida Kahlo végül 1954. július 13-án hunyt el tüdőembóliában. Sokáig azonban az a pletyka szállt szabadon, hogy öngyilkos lett.

Az életén kívül természetesen a munkásságáról is szó van a kötetben és azt is megtudhatjuk, hogy melyik volt a kedvenc parfümje és dala. Akik pedig inkább a mozgókép kultúrája iránt érdeklődnek, azok megnézhetik, hogyan ábrázolják őt a 2017-es animációs filmben, a Coco-ban.

Ha további érdekességekre lennétek kíváncsiak, akkor irány a könyvesbolt vagy a könyvtár, és beszerzésre, majd pedig olvasásra fel!

A könyvet jelenleg 15%-os kedvezménnyel lehet beszerezni a Bookline webáruházában. 


zsebi_bio_2019

Tudtad-e?: Frida Kahlo” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Szia! Én is nagyon szeretem az infografikákat, de nem is hallottam eddig ezekről a könyvekről (Frida és Einstein).
  Korábban sosem foglalkoztam különösebben Fridával, de nem is tudtam, hogy önbevallása szerint magyar származású ősei lennének, vagy hogy súlyos balesetet szenvedett. 😦 Szóval köszi a kedvcsinálót, legyen szép napod! 🙂

  Kedvelés

  1. Tényleg rengeteg érdekességgel szolgálnak ezek az infografikás kiadványok. Nagyon sok információval bővült a tudástáram olvasás közben! Ha van/lesz rá lehetőséged lapozz bele a Kahloba es Einstenbe, nagyon látványos és érdekes kötetek! 🙂

   Kedvelés

 2. Tényleg fantasztikus kötetek, a kevés oldalszámhoz képest rengeteg kevésbé közismert tényt tartalmaznak mindkét emberről. Pedig még a Fridáról készült filmet és a róla szóló kiállítást is láttam, mégis rengeteg újat tudott mondani.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s