Agave kiadó · ajánló · Értékelés · Új megjelenések · projekt

Jenn Lyons: Királyok veszte 

Első és legfontosabb infó: NE LAPOZZ HÁTRA – habár van ott egy szójegyzék, DE ne -, mert van ott egy levél is, ami MINDENT ELSPOILEREZ NEKED.

 

királyok veszte borító
Agave Könyvek, Budapest 2019, 720 oldal

Ezt a könyvet hasonló okokból vettem kézbe, mint a Mákháborút. Azért mert nem egy young adult fantasytra vágytam, hanem egy sokkal komolyabb hangvételű műre. Ezenkívül kellően vastag is a maga 720 oldalával, így nem végzek vele egy nap alatt, hanem szépen belemélyülhetek, átélhetem a történetet.

Maga a könyv felépítése nagyon érdekes. A történetet két szereplő elbeszélésén keresztül ismerhetjünk meg. Karom egy alakváltó démon, aki, épp a börtönben ülő Kihrint faggatja, hogy milyen események hatására is került ide. Kihrin pedig maga a főhős és a másik eseményszál elbeszélője. Ennek hatására két idősíkban olvashatjuk a történetet Khirinről, körülbelül egy év eltéréssel. A könyvben Karom is többször felbukkan, ilyenkor van, hogy mesélőink össze is vesznek, vagy épp olyan részletekre derül fény, amiről Kihrin nem is tudott* – pedig róla szól ugyebár a könyv.

Mindez keretbe van foglalva egy plusz narrátorral, az írnokkal. Kihrin és Karom egy követ adogatnak egymásnak, akinél a kő, az mesél. Az írnok ezt a követ hallgatva (mágikus, megjegyzi a szavakat és vissza is adja azokat, a kor diktafonja) jegyzi le az uralkodónak az eseményeket. Sokszor lábjegyzetekkel egészítve ki a történetet.

ruin-of-kings

Szóval egy börtönből indulunk, aztán szépen lassan szemünk elé tárul egy hihetetlen világ. Tele mágiával, sárkányokkal, démonokkal, boszorkányokkal, bérgyilkosokkal és persze csupa csupa veszéllyel! Az írónő nem az a fukar fajta, szinte mindegyik ismert fantasy lény fellelhető a könyvben. 

Eredetileg 6 faj volt a világban, ebből mára csak pár maradt. Egyik az ember, mely a főhősünk is. A másik fontosabb faj pedig a vanék (az elfekhez lehet őket hasonlítani). Vanékből is vannak a kirpis és a manol vanék (világos és sötét elfek). Igazából mindenki mindenkivel háborúban állt/áll (most épp békeszerűség uralkodik). 

Kihrin napközben egy zenész fia egy bordélyban, este pedig tolvaj. Árnytáncolók törvényen kívüli bűnszervezetébe tartozik, az egyedisége abban rejlik, hogy ő egy kulcs. Azaz látja a mágiát. 

Itt egy kis kitérést tennék: a könyvben három világot, úgynevezett “fátylak” választják szét egymástól.  Létezik az élők, a mágia és a halottak világa. Aki tanult mágiát, az képes átlátni ezeken a fátylakon, sőt az istenek át is tudnak járni a világok között. 

Kihrin azért különleges mert ő nem tanult mágiát, viszont születése óta képes átlátni az első fátylon, ami az élők és a mágia világát választja szét. Mivel minden lénynek és tárgynak is van mágikus kisugárzása, így meg lehet állapítnai, hogy egy aranygyűrű nagy zafírral a közepén igazi vagy hamis-e. Remek tulajdonság egy tolvajnak, ugye?

Főhősünk ezáltal remek tolvajjá növi ki magát. De sajnos rettenetes a párosítás ha közben kíváncsi is az ember. Szóval, ahogy az várható, olyat lát és hall, amit nem kellett volna. Ettől a ponttól kezdve pedig indul a lavina.

Innen indul Karom története. Kihriné viszont egy évvel későbbről, ahol épp egy rabszolgapiacon árverezik el. Hát, nem lett jobb a sorsa egy év alatt. 

Amit nagyon imádtam ennél a résznél, hogy a srác folyton meztelen volt. De tényleg, majdnem minden fejezetben elhangzott a szó, egy idő után már gondolkoztam milyen fétise lehet az írónőnek, hogy szegény főszereplőt folyton levetkőzteti.

De ennyi elég is a történetről, olvasd el és ismerkedj meg Kihrin csinos hátsójával személyesen! 😉

A szereplők terén igazi csoda történt, mégpedig hogy mindegyiket bírom! Nagyon összetett karakterek, egyikük se fekete vagy fehér. Igazán szeretem őket és nagyon jól beleillenek Jenn Lyons által felépített világba.

Viszont, hogy ne csak pozitívumot mondjak. Az írónő az első 100 oldalon megbombáz minket irdatlan infótömeggel, te meg csak kapkodod a fejedet, hogy mi történik, de túl lehet élni! És ahogy az egyetem első napján is csak rohangálsz körbe mint egy mérgezett egér, hogy mi az a TO, hol van az órám, mi történik velem?! Majd második félévre már ismered a suli összes gyorsított útját és lepacsizol a tanárokkal, úgy itt is minden a helyére kerül csak időt kell neki adni.

Szóval, ez a része nehéz, illetve engem a lábjegyzetek a sírba vittek, kifejezetten idegesítettek. De a könyv ahogy halad, szerencsére úgy lesz egyre ritkább a lábjegyzet is.

Ettől függetlenül nagyon élveztem minden egyes sorát a regénynek, és már nagyon várom a második részt, amit ha minden igaz Könyvfesztiválra már a kezemben is tarthatok!

Jó olvasást!

sc3a1ra_bio

 

 

 

 

SPOILER:

* Például kiderül, hogy hősünk és Karom egy pár pohár bor után egy igen tüzes estét éltek át (Karom épp egy másik személy alakjában volt).

Jenn Lyons: Királyok veszte ” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s