ajánló · Értékelés · Új megjelenések · Bookline · illusztrációk · projekt · Tudtad-e?

EINSTEIN – INFOGRAFIKA

Képtalálat a következőre: „infografika bookline”

Info + Grafika
EINSTEIN

Kiadó: Bookline Könyvek
Megjelenés: 2019
Formátum: Keményfedeles

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.

Még mindig fenntartom, hogy talán az idei év egyik legérdekesebb könyves koncepciója számomra a Bookline Könyvek által indított Infografika sorozat. Remélem, hogy másoknak is annyira tetszik majd az ötlet, mint nekem tetszett, és folytatni tudja a kiadó a többi kötettel. Ha még nem találkoztál volna ezzel a kiadvánnyal, jelenleg  Einstein és Frida Kahlo életét ismerheted meg magyarul. Akik pedig a sorukra várnak, csak hogy párat említsek: Coco Chanel, Shakespeare, Jane Austen, Dior, Van Gogh és még sokan mások.

A keményfedeles borítón „főszereplőink” ábrájának valamely része metálos fóliába vonva csillog. Aki bukik a fényes dolgokra és simán elmerül a csillogó dolgok látványában, annak már itt nyert ügye van a kötettel. Ez már tényleg csak hab a tortán, ugyanis a könyv teljes belső tartalma is gazdagon illusztrált. (Élelmesebbek a könyv címéből mondjuk már rájöhettek erre.) Gyorsan és könnyen olvasható, én is meglepődtem rajta, hogy nagyon sok információ megragadt a fejemben, még olyanok is, amikre nem feltétlen koncentráltam.

Életrajzi kötetek sokszor válnak monotonná, unalmassá, amik csak és kizárólag a fekete-fehér tényeket tárják az olvasók elé. Ezen a problémán az infografikás megoldás mindenképp sokat tud dobni, de nagy szerepet játszott a kötet szerzőjének és szerkesztőinek kreativitása is abban, hogy abban a két órában amíg  valakire vártam, miután átvettem a kötetet, a fele le is csúszott.

Amit a legjobban szerettem az egészben, azok az összehasonlító oldalak voltak. Nagyon jól el tudtam így helyezni, hogy, amikor  Einstein született, vagy tanult, vagy publikálta az eredményeit, akkor a világ más részein mik történtek, kik és milyen felfedezéseket tettek. Nem csak az életét ismerjük így meg és kapunk rálátást a munkájára, de mind kulturális, vallási, és történelmi áttekintést is nyújt a kötet számunkra.

A tudományos eredményeket taglaló részt is sikerült könnyen érthetővé és szemléletessé tenni, nem csak azoknak, akik nem jártasak a témában, de még azoknak is, akik foglalkoznak fizikával. (Személyes tapasztalatból mondom 😉 )

Többekkel beszélgettem a csapatból, meg ismerősi körben is arról, hogy milyen jó lenne, ha a történelmet is így oktatnák a gimiben. Valószínűleg még az én reálos beállítottságú agyam is sokkal többre emlékezne a tárgyból tanultakra, és ami a legfontosabb, globálisan tudnám látni és átlátni, az egyes korszakokat, eseményeket.  Nekem ez nagyon hiányzott anno, hogy az egyik magyarországi fejezetet követte egy másik magyarországi, majd írtunk egy témazárót és vettünk pár fejezetnyi világtörténelmet, aztán ismét magyar töri. Nem kapcsolódtak össze a fejemben a dolgok, ellentétben az ebben a kötetben tapasztaltakkal. Itt tele voltam afféle „AHA!!!” élménnyel, amikor rájöttem, hogy jé ez a két ember ugyanakkor élt, ugyanakkor volt itt és itt és ezért volt befolyása az egyik munkájának a másikra stb.

Mindenkinek ajánlom, aki szeretné egy igen nagy ember életét szórakoztató és érdekes szemszögből megismerni, és azoknak főleg ajánlom, akik szeretik tágítani a látókörüket és mindent (is) megérteni.

A kötetet köszönöm a Bookline Könyveknek!

szonja_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s