Extra tartalom · projekt

Érdekes tények a Mindent a pszichológiáról c. kötetből

libri bookline

p1A Mindent a pszichológiáról kötet látványosan mutatja be, hogy milyen alapokkal rendelkezik ez a tudomány. Van itt minden: bevezető ismeretek (Mi a Pszichológia?), Pszichés zavarok, Terápiák és mindennapi pszichológia (Pszichológia a mindennapokban).

A könyvben érdekes infók lelhetők fel az adott részeken belül, ezekből hoztunk most párat:

1. Big Five személyiségelmélet

A legnépszerűbb és legszélesebb körben elfogadott személyiségmodell, amely a személyiséget öt faktor mentén vizsgálja. Minden ember személyisége elhelyezhető az öt faktor alkotta spektrum valamely pontján.

Az elemei:

 • Nyitottság a tapasztalásra
 • Lelkiismeretesség
 • Extroverzió
 • Barátságosság
 • Neuroticizmus

2. A Stanfordi börtönkísérlet

Az 1971-es eset a Stanford Egyetemen történt meg, ahol a pszichológusok börtönszimulációs kísérletet végeztek. Egy csapat fiatal férfi börtönőrt, a másik csapat a rabokat játszotta. A kísérletet hat nap után leállították, mert az őrök brutális módon bántak a rabokkal. Az emberben lakó gonosz mellett arra is rávilágított ez az eset, hogy a körülmények képesek alakítani a viselkedést és az attitűdöket.

…egy konkrét viselkedés elképzelése is képes megváltoztatni az agy szerkezetét.

3. Tanulással kapcsolatos infók

 • Kutatások szerint az alvással töltött órák száma és az iskolai teljesítmény között közvetlen kapcsolat van. Egy kamasznak 9 óra 15 percnyi alvás is ideális, állítja dr. James Maas alvásszakértő.
 • Az új anyagot kis adagokban vegyük magukhoz, így teljessé tehetjük az információfeldolgozást és -megőrzést. Tizenöt percnyi tanulás után érdemes rövid szünetet tartani.

4. Kaizen

Gyakori szervezeti cél a Japánból származó kaizen rendszer megvalósítása, amelynek lényege a folyamatos jobbá válás. A cég minden dolgozójától azt kérik, hogy álljanak elő fejlődési javaslatokkal. A cél a produktivitás növelése.

5. Kijelzők tervezése

 • A kijelzők tervezésekor négy elvet vesznek figyelembe: percepció (észlelés), mentális működésmód, figyelem és emlékezet.
 • Az információ mindig ugyanazt kell jelentse, tehát fontos a következetesség, hogy a felhasználó értelmezni tudja, pl. a közlekedési lámpán a piros jelentése mindig állj!
 • A kijelzőn az információábrázolás legyen szemléletes: ha a benzinszint csökken, a mutató is süllyedjen.

6. Az első “szakértő” tanú

Albert von Schrenk-Notzing német pszichológus volt az első szakértő egy perben, 1896-ban, ahol egy férfit három nő megölésével gyanúsítottak. Ő azt állította, hogy a szemtanúk nem tudhatnak biztosan különbséget tenni a per előtt a sajtóban megjelent képek és aközött, amit valóban láthattak.

A büntetés célja nem a bosszú, hanem a bűnesetek számának csökkentése és az elkövetők megváltoztatása.

7. A szemtanúk emlékeit befolyásoló tényezők közül három érdekes darab:

 • A kimerültség rontja a memóriát. A pihenés védi az emlékeket és pontosabb felidézést tesz lehetővé.
 • Ha a tanú a gyanúsítottól eltérő rasszú, nemű vagy életkorú, nagyobb a téves azonosítás kockázata.
 • Ha kést vagy lőfegyvert is használtak, a tanúk gyakran kevesebb részletre emlékeznek, mert a figyelmüket a fegyver kötötte le.

Az európai börtönökbe kerülő nők körülbelül 75%-a drog- vagy alkoholproblémákkal küzd.

8. A “rossz hordó” elmélet

Philip Zimbardo pszichológus tanulmányozta az Abu Ghraib börtönben történt atrocitásokat (2003). Azt próbálta meghatározni, hogy a gonoszságokat néhány gonosz ember (“rohadt alma”) követte-e el, hogy az elkövető amerikai katonák alapvetően jó emberek voltak, csak rossz helyzetbe kerültek (“rossz hordó”), vagy esetleg az egész rendszer volt megrontó és korrupt (“rossz hordó-készítő”). Arra jutott, hogy a “rossz hordóba” kerülő “jó emberek” végül “rohadt almává” válnak.

9. A Genovese-ügy esettanulmány

1964-ben Kitty Genovesét meggyilkolták New York-i lakása előtt. Hazafele tartott a hajnali órákban a bárból, ahol dolgozott, amikor egy férfi megtámadta. Az első lapjelentések szerint az esetnek harmincnyolc tanúja volt, akik nem tettek semmit. A tanúk tétlensége után nevezték el a pszichológusok a jelenséget Genovese-szindrómának és kezdték el vizsgálni behatóbban azt a jelenséget, amelyet azóta járókelő-effektusként ismerünk.

10. A színek ereje

A hangulat, érzések és a reakció kiváltásának elsődleges eszközei a színek. A szakemberek gondosan választják meg azokat, úgy, hogy nem verbális módon minél biztosabban átadhassák vele a vállalat vagy a márka üzenetét.

A lila például az intuíció és a képzelet színe. A vöröseslila izgalmakat tartogat – kreatív, szellemes, izgalmas. A zöld pedig nyugtató hatású, bizonyos árnyalatai gazdagságot jelentenek, a termékekhez kapcsolódva pedig a természetes, környezettudatos képzeteket társítja.

A fogyasztók 77%-a márkanév alapján vásárol.

További érdekes információkat találhattok a Mindent a pszichológiáról könyvben!

liliane_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s