Bookline · Libri · projekt

Mindent a pszichológiáról – avagy mégsem tudsz mindent a Harry Potterről

Cikkemhez az ötletet a Mindent a pszichológiáról című könyv 73. oldalán található egyszerű szó adta, amely nem más, mint a “stupor”. Bizonyára ti is emlékeztek, hogy honnan ismerős ez a kifejezés. Szemüveges fiú, homlokán villám alakú sebhely, s a Roxfortba jár, nagy ellenfele pedig akinek soha nem mondjuk ki a nevét, ezért jobbára csak úgy emlegetjük, hogy Tudjukki. Bizony, Harry Potterről, a varázslóról van szó, aki a filmeknek és a könyveknek köszönhetően a szemünk láttára nőtt fel.

A “Stupor!” eredetileg “Stupefy!, amelyet először a Harry Potter és a tűz serlegében használnak. Eredeti jelentése, ha lefordítjuk, akkor: elképeszt, elbódít, elkábít. A stupor szó azonban nem csak a kábult állapotot foglalja magába, hanem az ilyenkor kialakuló rémült merevséget, bénultságot is. Emlékeztek még Ronra, amikor Hermione megajándékozza a Stuporral? 

Képtalálat a következőre: „stupefy ron”
Forrás: X

De kanyarodjunk vissza a Mindent a pszichológiáról című könyvhöz, ami létjogosultságot ad a varázsigének. A stupor a Pszichés zavarok témakörbe került mint fogalom, azon belül is a Katatónia altémába.

Lássuk akkor, hogy mit jelent a katatónia a könyv definíciója szerint: a viselkedést és a motoros képességeket egyaránt érintő átmeneti állapot, amelyet abnormális pszichomotoros működés és reagálási képtelenség jellemez éber állapotban is.

A katatónia állapota napokig vagy hetekig is eltarthat, a betegek mozdulatlanságot, bénultságot éreznek, erőt vesz rajtuk a szomorúság, a letaglózó szorongás, a teljes érdektelenség, vagy akár a hirtelen fogyás, hízás. Gyakori, hogy a skizofrénia hozzákapcsolódik a katatóniához, valamint a betegeknek ilyenkor gyakran lesznek öngyilkosságra utaló gondolataik.

Katatóniáról akkor beszélhetünk, ha a szakember, megállapítja, hogy a betegnél a katatónia tünetei közül, a 12-ből legalább három fennáll. Melyik is ez a tizenkettő tünet? Némaság, echolalia, grimaszolás, viaszhajlékonyság, katalepszia, izgatottság, mesterkéltség, pózolás, sztereotípiák, negativizmus, echopraxia és… igen, a stupor.

S akkor nézzük meg a stupor definícióját: Mozdulatlanság, arckifejezések hiánya, ingerekre nem reagál. Most pedig tekintsünk vissza Ronra, és azt hiszem, hogy értelmet nyer, miért is kaphatott helyet a lefordított Harry Potterben a pszichológia szférájában megbúvó súlyos tünet mint varázsige.

Felkeltette az érdeklődésedet a könyv, még több magyarázatot szeretnél? Kattints az alábbi linkre és rendeld meg most!

MEGRENDELEM!


Ennyi lett volna a rövid kis elmélkedés és visszatekintés a Harry Potterre, valamint a gondolatébresztés a Mindent a pszichológiáról című kötetről. Olvasás közben én nagyon szeretek elgondolkodni, asszociálni más olvasmányokra, szóval a ti figyelmeteket is felhívnám arra, hogy járjatok nyitott szemmel!

A könyvért hatalmas köszönet a Bookline Könyveknek!


cersei_bio_2019

Mindent a pszichológiáról – avagy mégsem tudsz mindent a Harry Potterről” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s