ajánló · Értékelés · Bookline · illusztrációk · mentális betegségek · projekt

MINDENT A PSZICHOLÓGIÁRÓL

Mindent a pszichológiáról
MINDENT A PSZICHOLÓGIÁRÓL
Izgalmasan és látványosan

Kiadó: Bookline Könyvek
Megjelenés: 2019
Keménykötéses

Kezdjük is a legelején. Ebben a Bookline által kiadott sorozatban nem csak a pszichológia, de az emberi test és a táplálkozás is kapott egy-egy igencsak látványos könyvet. Miért mégis a pszichológia mellett döntöttem, amikor választani kellett? Orvostanhallgató lévén van a polcon pár igen súlyos, a polcot leszakadással fenyegető kötetem, atlaszom, meg az anatómia sem feltétlen hagyott bennem pozitív nyomokat még a kezdetekkor. Amit viszont tanulunk, de nem feltétlen eleget, vagy nem feltétlen jól, az az emberek gondolkodása, érzései. Kíváncsi voltam mit tud adni egy olyan, nem  tankönyv kiadvány a pszichológiáról, amit az egyetemen nem kapok meg. A válasz: SOKAT!

Szokásomhoz híven kezdjük a technikai jellegű dolgokkal. Aki a kezébe veszi a könyvet, az érezheti, hogy egy masszív, strapabíró, keményfedeles példány került a karmai közé, de ami meglepő, hogy nem nehéz. Ez különösen azért érdekes, mert nem egy vékony kötetről beszélünk és a lapokat se 2 rétegű wc papírból gyártották. A fejezetek színkódoltak, ezzel is segítve a tájékozódást, hogy most milyen résznél is jár az olvasó. Nagyon klassz minimalista stílusú ábrákkal  van illusztrálva az egész, ami illeszkedik a szöveghez, segíti a tartalom megjegyzését és megértését, de közben mégsem túl sok, nem túl kirívó. A felsorolásokhoz mindig valamilyen színes keretet vagy tagolást használ, úgyhogy véletlenül sem kell attól félni, hogy összefolynak a fejünkben az információk.

Ami a tartalmi elemeket illeti, talán ez lepett meg a legjobban. Első körben arra számítottam, hogy
a) Egy száraz  szaknyelvű szöveget kapunk, amit még én is unok, aki pedig nagyjából érti is, miről van szó.
b) Egy lebutított, agyon magyarosított szöveg lesz majd a vesztem

Nos, egyik sem teljesült, ugyanis korrekten, minden a saját nevén volt nevezve, nem próbáltak meg indokolatlan magyarosított szószörnyeket létrehozni olyan fogalmakra, amik nem léteznek magyarul. Ehhez még legnagyobb örömömre (őszintén mondom) hozzáadtak egy értelmes magyar magyarázatot. Nem volt ovis szintű, de nem is magyarázta egy újabb latin szóval az eredeti latin szót. Frissítő volt olvasni egy ilyen ismeretterjesztő szöveget, amiért nem csak az íróknak, de a fordítónak is hatalmas köszönet jár.

A tagolásról már fentebb esett szó, igaz csak a külcsíny szempontjából. Tehát a könyv 4 egysége közül az első alapvető pszichológiai irányzatokat mutat be, kicsit orientálja az olvasót az agy, gondolkodás és érzelmek működésének témájában is. Ezt követi a különböző kórképek leírása (természetesen bőséges illusztrációval). Nagyon jól lettek egymásra építve az egyes fejezetek ebben az egységben. Ha az elejétől indul valaki, akinek semmilyen korábbi ismerete nincs a témában, könnyen fel tudja építeni a logikai láncot, ami az egyes témákat és kórképeket összekapcsolja. Harmadikként a terápiás módszereket fejtegeti a kötet. Talán ez volt az egyik legnagyobb segítség nekem, hiszen sosem értettem úgy igazán, hogy milyen terápiák vannak, és még ha tudtam is, hogy valami létezik, azzal mindig gondom volt, hogy minél érdemes vagy minél lehet egyáltalán használni.

…Dobpergés…

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a negyedik egység, ami a legéletszagúbb mindközül. Politika, reklámok, szerelem, munka? Kinek ne szerepelnének ezek az életében? Ez a rész vált az abszolút kedvencemmé, hiszen betekintést enged a saját kis világunk „pszichológiai finomságaiba”. Elgondolkodtat, hogy miért is vásárolsz meg olyan termékeket, amire nincs szükséged, miért szavazol egyes politikusokra, kikkel tudsz jól együtt dolgozni csapatban, és miért. Nem volt több szerintem 2-3 óránál, hogy ezt a részt egyhuzamban elolvassam, annyira magával ragadtak az itt fejtegetett témák. Azt kell mondanom, hogy nem bántam volna, ha az egész könyv csak ezekkel foglalkozik, simán elolvastam volna még vagy 400 oldalt a 4. részből.

Összességében egy iszonyatosan nagy POZITÍV csalódás volt a kötet. Nagyszerű kinézettel és struktúrával egyensúlyozott a szakmai és hétköznapi embernek is érthető nyelvezet közötti vékony jégen. Bő és átfogó képet kaptunk a pszichológiai/pszichiátriai betegségekről, a terápiájukról, és arról, hogy hogyan és mire lehet használni mindezt a tudást a mindennapi életben.
Köszönöm a Bookline Könyveknek a könyvet, és ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel, hogy hogyan forognak a fogaskerekek az emberek agyában.

szonja_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s