Értékelés · Bookline · projekt

Info+Grafika – Einstein vs Kahlo [értékelés]

Kiadó: Bookline
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 96

Link a könyvekhez: >>Kahlo<<, >>Einstein<<
A könyvet nagyon szépen köszönöm a Bookline kiadónak!

Az Info+Grafika sorozatról

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

Sophie Collins: Kahlo

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.
Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Brian Clegg: Einstein

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.

Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.


A magam részéről, én még mindig csak ismerkedek a non-fiction műfajával; viszonylag kevés memoirt/önéletrajzi írást olvasok, azonban az utóbbi pár hónapban egyre inkább elkezdett érdekelni az irodalomnak ez az oldala is. Az illusztrációkkal és infografikákkal viszont kezdettől fogva jó viszonyt ápolok és imádom azokat a köteteket, amik kitesznek magukért ilyen téren. Így, amikor megláttam a Bookline új Info+Grafika életrajzi sorozatát, azonnal tudtam, hogy ez nekem kell!

IMG_20191216_122726

A két borító fantasztikusan mutat mind egymás mellett, mind külön-külön, és persze azonnal egyértelmű az egységes koncepcióra való törekvés. Ez a belbecsnél is feltűnik, ám nem válik unalmassá, ami egyértelműen a grafikusok keze munkáját és főként kreativitását dicséri. Egy ikonográfia akkor működik igazán, ha nemcsak jól néz ki, de olyan módon prezentál információt az olvasó számára, ami segíti annak feldolgozását. Magyarán, nem elég, ha szép, funkcionálisnak is kell lennie. Örömmel jelenthetem, hogy az olvasás során abszolút úgy éreztem, hogy ezt az egyensúlyt sikerült eltalálni.

IMG_20191216_122128

Az életrajzi könyveknél fennáll az a veszély, hogy kissé szárazra sikerednek, különösen ha olyan óriásokról van szó, mint Albert Einstein, vagy Frida Kahlo. Két személy, akik ikonná váltak a maguk nemében, de úgy egyébként semmi közös nincs bennük. Hacsak azt az egyet nem számítjuk, hogy milyen hatalmas feladat összefoglalni, kik voltak ők és mi az örökségük, kevesebb mint száz oldalban úgy, hogy az szórakoztató, közérthető, és informatív is legyen.

Az egységes belső felépítés mindenképp segítségül szolgált ez ügyben. A sorozat kötetei égy nagyobb részre tagolódtak: Élete, Világa, Munkássága, Öröksége. Ennek az alapszerkezetnek a nyomán nyerhettünk bepillantást abba, hogy ki is volt Frida Kahlo vagy éppen Albert Einstein, hogyan gondolkodtak, mit hagytak hátra, és miért is érdekes mindez a számunkra.

“Korábban azért ittam, hogy belefojtsam a bánatom, de mostanra a rohadék megtanult úszni.”
/Frida Kahlo/

Tagadhatatlan, hogy a Kahlo kötet sokkal közelebb áll az érdeklődési körömhöz. Mindig is imádtam a művészetet, a műv törit, és láttam is a Frida Kahlo életéről készült filmet, így az infók jó része nem számított újdonságnak a számomra. Ettől függetlenül, rendkívüli módon élveztem lapozgatni a könyvet és egy kicsit jobban elmélyedni a témában. Egészen “szakmai” apróságoktól, mint a festményein megjelenő állatok szimbolizmusa, olyan magánéleti pletykákig, mint Trockijjal való viszonya.

IMG_20191216_122554

Azt be kell vallanom, hogy fizika órák alatt a gimiben leginkább Csőrikéket firkálgattam a füzetembe vagy éppen kultúráltan (értsd: nyitott szájjal, enyhén nyáladzva) aludtam az igazak álmát a hátsó sorban, semmint a tanárra figyeltem volna, így az Einstein kötettel kicsit más volt a viszonyom. Ez nem azt jelenti, hogy azt nem élveztem, sőt! Rácsodálkozva olvastam és közben azon gondolkodtam, hogy jé, ezt így is lehetne oktatni. Nem baj, végülis sose rádöbbenni, hogy lehet ez az egész cucc érdekes is. Sok minden múlik a tálaláson, na!

“Ha >>A<< az életben elért siker, akkor A=X+Y+Z, ahol az X a munka, Y a játék, Z pedig a szánk befogása.”
/Albert Einstein/

Itt kell megjegyeznem, hogy nemcsak a grafikusoknak, de a kötet íróinak, Brian Cleggnek és Sophie Collinsnak is hatalmas piros pont jár. Ez az aspektus különösen Einsteinnél vált hangsúlyossá számomra, hiszen maga a téma kissé életidegen volt a számomra. Persze, tudtam én ki az az Einstein, meg relativitáselmélet, meg modern fizika alapjai, E=m*c2 és társai, de ha egy kicsit kérdezgetni kezdenek, nos valószínűleg ezerrel elkezdek terelni.

Nem állítom, hogy ez a kis könyv egy csapásra szakértőt varázsolt belőlem, valószínűleg továbbra se tudnám mélyrehatóan elmagyarázni relativitáselméletet, de sokkal többet értek belőle mint a könyv olvasása előtt. Vagy akár annál, amennyit gondoltam, hogy fogok. Volt, hogy vissza kellett olvasnom bekezdéseket, de ez nem változtat azon a tényen, hogy sikerült baromi bonyolult koncepciókat frappánsan és közérthetően összefoglalni.

IMG_20191216_122506

Összességében, azt tudom mondani, hogy ez a sorozat egy remek és nem utolsó sorban kreatív kezdeményezés, és nagyon örülök, hogy a kezembe akadt! Emberközelivé és közérthetővé teszi olyan ikonikus alakok munkásságát, akikről rengetegszer hallottunk, mégis alig tudunk valamit (tisztelet a kivételnek!), különösen ha kívül esnek az elsődleges érdeklődési körünkön. Remélem, a további részek is hamarosan érkeznek! A belső kis irodalom geek nagyon adna egy Oscar Wilde Info+Grafikát. Just sayin.

Éppen ezért, merem ajánlani Kahlot és Einsteint is fűnek, fának, virágnak. Ha jártas vagy a témában azért, ha nem, akkor meg azért! Szórakoztatva tanít, szemet gyönyörködtet, és emlékeztet minket arra, hogy ők is csak emberek voltak. Mellékesen pedig, remek ajándékok is lehetnek, akár karácsonyra, akár valami más alkalomra.

Értékelés: 5/5

bizbasz_bio_2019_v2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s