21. század kiadó · ajánló · Értékelés · projekt · prológus

Sean Smith: Ed Sheeran

covers_553814

Fülszöveg:

Egyetlen dal volt, amely mindent megváltoztatott – és amelyben Taylor Swift keze is benne volt egy kicsit. Ed Sheeran tizenegy évesen, Eric Clapton játékát hallva vásárolta meg az első gitárját, és onnantól kezdve éjt nappallá téve gyakorolt a hangszerén. Nem sokkal később azt is eldöntötte, hogy énekes és dalszerző lesz, bár akkor még szinte nem is tudott tisztán énekelni, egyelőre saját szerzeménye sem volt. Mígnem tizenhárom éves korában a szobájában felvett egy teljes albumot… Amikor ismert ember lett, nehezen tudta kezelni, hogy az egész világ a lába előtt hever, de aztán megismerkedett egy lánnyal a szülővárosából, és ketten megtalálták a boldogságot. Ed bámulatos utat járt be, amelynek során a szégyellős, dadogó kisfiúból globális jelenség lett, aki kerüli a felvágós showmankedést. Ed Sheeran jelenleg a világ legsikeresebb szólóművésze: nincs még egy olyan sztár a világon, mint ő: Ed maga az inspiráció.
Megindító, felemelő dalai több millió embert kötnek össze egy- mással, a világon mindenütt.
Sean Smith profi életrajzíró, aki rengeteg háttér- információt gyűjtött össze, és interjúk sorát folytatta le, hogy elmesélhesse Ed történetét. Szülők, barátok, mentorok és szerelmek rajzolódnak ki a szívbe markoló életútból, amelynek során Ed Sheeran valóra váltotta álmát, és megírta leghíresebb dalait.

Mielőtt a könyvről bármilyen véleményt is írnék, tisztázni szeretnék valamit: iszonyatosan nagy rajongója vagyok Ed Sheerannek, a 2018-as bécsi koncertjére már egy évvel az esemény előtt megvettem a jegyet, annyira ott szerettem volna lenni, illetve természetesen az idei fellépését a Szigeten sem hagytam ki. Ezek után gondolhatnátok azt, hogy a fangirl énemnek köszönhetően elfogult leszek, de az életrajzi könyvekkel szemben mindig is kritikus voltam. Szerintem hihetetlenül nehéz ezt a műfajt képviselni, hiszen kihívás az életrajzi adatokat élvezhető formában megfogalmazni.

Az előszóban Ed Sheeran Cardiff-i koncertjébe nyerhetünk bepillantást, ahova maga Sean Smith is ellátogatott 2018 júniusában, ahol, ha jól tudom, négy egymást követő napon is teltházas koncertet adott. Ezzel a résszel engem már megfogott, hiszen én is hasonló élményeket éltem meg a bécsi koncerten körülbelül másfél hónappal később.  A koncertélmény után rögtön Ed gyerekkorába csöppenünk, megismerhetjük a családját, köztük a szüleit is, akik életében szintén nagyon fontos szerepet játszott a művészet, saját vállalkozásukat már Ed születése előtt megalapították, így nem meglepő, hogy a kezdetektől fogva támogatták fiuk zene iránti lelkesedését. Mindent megtettek annak érdekében, hogy fiúk gyakorolni és fejlődni tudjon.

Ed Sheeran élete elgondolkodtató lehet az olvasó számára is, hiszen rengeteg mindenre megtaníthat. Az ő élete sem volt tökéletes, nem hullott az ölébe a siker, hanem éveken keresztül megdolgozott érte, és mindent megtett annak érdekében, hogy egyszer elismerjék rendkívüli tehetségét. A saját elképzeléseit követte, és nem adta fel.  Gyerekkora óta rajong a zenéért, és rengeteget tett azért, hogy napról napra egyre jobb legyen. Számomra ez a könyv nagyon őszintére sikeredett, nem egy felszínes életrajzi pályát mutat be az író, hanem azt, hogy az énekes élete minden kezdeti nehézség ellenére ma már sínen van. Egy szál gitárral a kezében okoz örömet koncertjein világszerte évek óta. 

Olvasás közben érződik, hogy az író nem kis munkát fektetett a könyvbe, hiszen számos olyan részletről is beszámol, ami nem hétköznapi. Ed Sheeran, magát nem meghazudtolva természetesen még mindig védi a magánéletét, úgyhogy az érzelmeiről nem sok szó esik. Ezzel szerintem semmi gond nincsen, hiszen tőle pont az lenne a meglepő, ha túl sok mindent elárulna róla. Nem játssza meg magát csak azért, mert világsztár lett belőle, a saját elképzeléseit követi a mai napig, megmaradt egyszerű, vidéki srácnak, akinek dalait milliókat hallgatják.

Hiteles és egyben szórakoztató életrajzi könyvet nagyon nehéz írni, azonban, ha valaki hasonlóan nagy rajongó, mint én, meleg szívvel ajánlom ezt a művet. Rengeteg érdekes információt megtudhatnak a fanatikusok az énekesről. Azok számára, akik viszont szimplán csak szeretik az énekes dalait, nem feltétlen olvasható, mert viszonylag tömör, és rengeteg olyan nevet tartalmaz, ami sokaknak idegen lehet, és egy idő után unalmassá válhat. Néha én sem tudtam követni, hogy ki kicsoda volt az énekes életében, pedig én a könyv előtt is olvastam már az életéről néhány információt, illetve a dalcímek is ismerősek voltak számomra. A könyv végén a legfontosabb dátumokat még egyszer összeszedte az író, illetve néhány képet is találhatunk a könyv vége felé olvasás közben, többek között Justin Bieberrel, Taylor Swifttel és az egykori One Direction énekesével, Harry Stylesszal is.

Összességében tehát remek olvasnivaló lehet ez a könyv az igazi rajongók és azok számára is, akik régóta próbálják megfejteni a vörös hajú sztár sikerének titkát.

Köszönöm szépen a 21. Század Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s