Érdekességek · exkluzív · Extra tartalom · könyvmolyképző · magyar írók hete · projekt

Öt kivágott jelenet + érdekesség a Rókatündérből

Magyar hetünk tovább dübörög, ám ezúttal Japán felé fordítjuk szép szemünk világát, ahová is Eszes Rita kalauzol el bennünket Rókatündér című regényében. Felkeresésünkre előrántott néhány kivágott jelenetet a Rókatündérből mint rókát khmm nyuszit a kalapból, és még érdekességeket is csatolt mellé a számunkra.

rokatunder

Tudj meg többet a könyvről:
Moly adatlap
Megrendelem

1.

„Eszembe jut egy régi, tokiói nyár, amikor a szökőkútban ugráltam, és az alján lévő kő kellemesen hűsítette a talpamat. A víz langyos volt, a csövek már felmelegítették, és jólesően mosta le a nyakamra tapadt izzadtságot. A meleg levegő szivárvánnyal kötötte össze a vízcsóvák közé furakodó napfény sugarait, és anyukám szerint ilyenkor ülték nászukat a rókák.”

fox_gl

Igen, Japánban tényleg úgy tartják, hogy amikor a rókák szerelmesen egymásra találnak, akkor egyszerre süt a nap és esik az eső, és szivárvány jelenik meg az égen.

2.

„Az óceán becsapott. Jól megrágott, kiköpött és az arcomba röhögött, ugyanis tengeribeteg vagyok. Honnan tudhattam volna? Keveset utaztam életemben, akkor is repültem vagy kocsival mentünk, hajón még sosem ültem. Elképzeltem, hogyan kap majd a kócos hajamba a szél, mialatt kint állok a fedélzeten és a reményteli jövőmbe bámulok, ehelyett egész úton gyomorgörccsel fetrengek a kabinomban, amit ráadásul egy idegen nővel osztok meg. Mondjuk olyan, mintha egyedül lennék, mert ő elmenekült a kellemetlen helyzet elől, és gondolom, helyettem ő áll kint a szélben. Állítólag zárkózott emberek vagyunk, mi, japánok, de kicsi helyen osztozunk sokan, így a közelséggel rajtam kívül talán senki másnak nincs baja. Kapszulahotelek, közös fürdőzések és ezek szerint idegenekkel megosztott hajókabinok várnak rám az emberek között. De legalább lány vagyok, és ezért nem Satou sensei szeme láttára kell végighánynom az utat. Helyette ő egy másik férfivel osztozik közös szobán, akivel nyilván tökéletesen levegőnek nézik egymást. Akit nem ismerünk, az nincs ott, ebben is nagyon jók vagyunk. Ezért tudunk magányosan élni városi emberként is.”

japan2

Japánban férfinak és nőnek nem illendő egymás szobáját látogatni, főleg nem egy szobában lakni, akkor sem, ha akár jól ismerik egymást. Előbb osztoznak azonos nemű idegennel egy szobán, mint egy ismerős, de eltérő nemű személlyel. (A kapszula hotelekben pedig egyébként van férfi és női részleg.)

3.

„Amire figyelnem kell, hogy az angol beszéd és írás két külön tantárgy, és talán elvárható tőlem a latinbetűk magabiztos használata, ha már félig európainak mondom magam. El is határozom, hogy otthon majd gyakorlom a betűket. A földrajztanár pedig kedvesen adott nekem egy olyan térképet, ahol nem Japán van középen, feltételezve, hogy én ezt a külföldi verziót használom. Szerencsére vettem a lapot, és nem csodálkoztam rá hangosan, hogy a világ más részein Japán a jobb szélen helyezkedik el, Amerika pedig tőle balra, nem úgy, mint nálunk.”

japan3

A japán térképek közepén nem Afrika van, hanem Japán. Ennek megfelelően kiterítve minden pont a másik oldalon helyezkedik el, mint az Európában megszokott térképeken.

4.

„A most pénteki a második olyan különóra, amin, a Tristannal való közös szülinapunk miatt, nem veszek részt. A csapattársaim úgy néznek rám, mint egy igazi eretnekre, de nem érdekel. Fájnak ezek az órák. Négyig még valahogy kibírom a napot, de olyankor fizikai szenvedés a két óra ugrálásra és táncra gondolni. Pláne megtenni. Szango jelenléte csak különösen megnehezíti a foglalkozásokat. Mintha folyamatosan a bukásomat várná.

A könyvesboltba igyekezve azon gondolkodom, hogy a bunkaszai után milyen indokkal mondhatnám le az egészet. Addig nem tehetem, mert a csapat becsületét kell néznem, hiszen mindig arra vágytam, hogy tartozzak valahová, és ők befogadtak. Nobuko felkarolt és tanított és nem hozhatom szégyenbe, nem engedhetem, hogy a távozásommal bárkinek is azt sugalljam, a csapat nem elég jó nekem. A tanulásra sem hivatkozhatok, hiszen ismerem az anyagot és nem is osztályoznak. Egy egyetem jó megoldás lenne. Ha felvételire készülnék, akkor a saját gyengeségem lehetne a távozásom oka. Nyíltan elismerném Szango nagyszerűségét, aki még érettségizik is, és emellett sem hanyagolja a csapatát. Mindenki elégedett lehetne.”

japan4

Japánban kötelező a délutáni sportfoglalkozás a diákoknak, ennek megfelelően az eredeti verzióban Midori is járt órákra. Ez egy elég erős szál volt, ráadásul további konfliktusokat szült Szangóval, így végül a szerkesztésnél kivettük, hogy ne vegye el a fókuszt Akiráról, illetve Midori eredeti dilemmájáról.

5.

– Én simán gyerekjegyet veszek – hallom egy másik sarokból. – Nem érdekel, a diákbérletem csak a suli és a házunk között érvényes, az három megálló. Elfogy a pénzem, ha el akarok menni valahová, remélem, a következő családom messzebb lakik majd az iskolától.
– Jó, de nem félsz, hogy elkapnak?
– Egy frászt. Villog egy kis piros gomb a kapu felett, de az őr, amikor látja, hogy külföldi vagyok, nem mer megszólítani. Csak tovább kell sétálni, mintha semmi nem történt volna. Ha meg is szólít, mondd, hogy nem tudsz japánul, és azonnal zavarba jön a fickó.”

japan5

Japánban elég drága a közlekedés, és a jegyek nem vonalra szólnak, hanem helytől helyig. Így akár többször átszállós jegyet is vásárolhat valaki induláskor, de az ár a távolsággal együtt nő. A gyerekek diákbérlete pedig csak az iskola és a lakcím közötti távolságra szól, ha máshová akarnak utazni, tizenkét éves kor felett teljes árú jegyet kell venniük. A kapuk magasságot néznek, és villognak vagy becsukódnak, ha valaki gyerekjeggyel próbálkozik, úgy emlékszem, 140 cm magasság felett.


Reméljük, tetszett ez a kis betekintés a Rókatündér világába! Eszes Ritának pedig ezúton is nagyon szépen köszönjük a közreműködést!

bizbasz_bio_2019_v2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s