Értékelés · könyvmolyképző · projekt · prológus

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

covers_371436Fülszöveg:

Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.
Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.
Bele lehet zúgni valaki állába?
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.
Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni.
Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?

Hol is kezdjem? Ez az első On Sai-regény, amit olvastam, de biztos, hogy nem az utolsó. Elég nehéz értékelést írnom róla, mert nagyon-nagyon tetszett.  Szerintem ez az a könyv, amit nem lehet nem szeretni. A regény olvasása közben egy részleteiben gazdag világba csöppenünk, amiből persze a romantikus elemek sem maradhatnak ki. A szereplők szerethetőek, a cselekmény pedig izgalmas és könnyen követhető. Figyelem, az értékelésem spoilert is tartalmaz!

Mia Anne egy 16 éves lány, aki nem találja helyét a világban. Édesanyja korábban meghalt autóbalesetben, édesapja, Amon neveli, aki Asperger-szindrómában szenved. A gyereknevelés minden csínját-bínját könyvekből tanulja, érzelmek nélküli kapcsolatot ápol a lánnyal. Nagyjából félévente új városba költöznek, emiatt Mia Anne nem tud igazán sehova beilleszkedni, a “barátaival” csak ideig-óráig tartja a kapcsolatot. Budapestre költözésük után a lány egyik éjszaka különöset álmodik. Hamarosan kiderül, hogy ez nem egy szimpla álom, hanem a lány egy párhuzamos világba kerül át, ahol ráadásul elég jelentős szerep jut neki. Napról napra egyre többet tud meg a másik univerzumról és arról, hogy tulajdonképpen mi is az ő feladata… Azonban nemcsak ő kerül át Örökhonba, hanem a világon többen is, közülük pedig sokan meg is halnak álmukban. Ezen a megválaszolatlan problémán dolgozik egy budapesti laborban projektvezetőként Amon is.

A professzor egy olyan kutatásban vesz részt, ahol a két világ közti kapcsolatot próbálják megfejteni. A tudósok azon dolgoznak, hogy a közöttük húzódó Fal ne sérüljön meg. Lényegében tehát nem (csak) egy 16 éves lány kezében van a világ sorsa, hanem Mia Anne tudta nélkül ugyan, de ők is dolgoznak a világ megmentésén.

Először kicsit furcsálltam, hogy Mia Anne édesapja agykutatóként pont Budapesten kap munkát. Ráadásul egy titkos laborban, ami a négyes metró alatt helyezkedik el… De hamar be kellett látnom, hogy a gondosan felépített varázsvilág és a magyar főváros mégsem olyan idegen egymás mellett, mint ahogy elsőre képzeltem. Születésem óta a fővárosban lakom, ráadásul a négyes metrót is minden nap használom. Valószínűleg mostantól mindig eszembe fog jutni a föld alatti titkos kutatólabor…

Régen olvastam olyan könyvet, ahol minden szereplőt megszerettem. Komolyan, még a gonosz istenről sem volt olyan negatív véleményem, mint általában a főgonoszokról szokott lenni. Örökhon lakóit is megkedveltem. Szerintem nem okozok senkinek meglepetést azzal, hogy Kósza lovag vált a kedvenc karakteremmé. A srác rengeteget küzdött a lovagi címért, és nem szeretné ezt feladni egy lány miatt, annak ellenére, hogy már az első pillanattól fogva különleges a kapcsolata Mia Anne-nel, vagy ahogy az ő világukban nevezik, Miah’En-nel. Kettejük története természetesen nem ilyen egyszerű, végig drukkoltam nekik, hogy megkapják a boldog befejezést.

Amonnál karakterfejlődést is megfigyelhetünk. Ahogy már említettem, az agykutató zseni Mia Anne-t is különböző tudományos könyvekből neveli, nem egy tipikus apa-lánya kapcsolat az övék. Amon, ha belemerül egy-egy kutatásba képes megfeledkezni a saját lányáról… Arról nem is beszélve, hogy a gyakori költözések miatt Mia Anne-nek nincsenek barátai és édesapjára sem számíthat. Az apa zonban legjobb barátja, dr. Helmholtz szavainak hatására megpróbál megváltozni, igyekszik lányát előtérbe helyezi, megpróbál az ő fejével gondolkozni, hogy együtt megmenthessék a világot.

Az írónő humora egyedi, néhány mondatnál hangosan felnevettem. Például a történet elején, amikor ez a mondat hangzik el: „Szerinted a magyarok csak hét kilométer metrót építettek tíz év alatt? Majd pont ők? Ugyan!” Ezek az apró kitekintések teszik még reálisabbá a földi világot, a budapesti helyszínt.

A regény vége nekem kifejezetten tetszett. Kövezzetek meg, de imádom a túlzott happy endet. Az elejétől fogva egy hasonló végkifejletben reménykedtem. Ugyan számomra is szokatlan, hogy Kósza és a többiek ennyire be tudtak illeszkedni a földi életbe a saját világukat hátrahagyva, illetve Amon és Naomi kapcsolatát is kicsit erőltetettnek éreztem, ennek ellenére szerintem mégis tökéletes befejezést kapott a történet.

Összességében tehát bátran ajánlom a kötetet mindenkinek, aki szereti a fantasyt, a romantikusabb regényeket vagy a kettő kombinációját!

Nagyon szépen köszönöm a támogatást a Könyvmolyképző Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s