ajánló · Értékelés · Menő Könyvek · projekt · prológus

Katty Kay & Claire Shipman: Az önbizalom kódja lányoknak

covers_569929Fülszöveg: A ​LÁNYOK BÁRMIT ELÉRHETNEK.
CSUPÁN ÖNBIZALOMRA VAN SZÜKSÉGÜK.

Előfordult már veled, hogy azt kívántad, bárcsak lenne bátorságod, hogy kipróbáld magad egy új sportban, vagy fellépj egy színdarabban, esetleg hogy létrehozz egy állatvédő klubot, amiről már régóta álmodozol? Lehet, hogy a te listádon egészen más vágyak szerepelnek. Ahhoz, hogy mindezt elérd, egyetlen dologra van szükséged, és ez az:
Önbizalom. Erőt ad, hogy megvalósítsd mindazt, amit akarsz.
A könyvben található rövid képregények, mókás listák, tesztek és igaz történetek abban segítenek, hogy megalkosd és használd a saját önbizalom-kódodat. Nemsokára olyan lány leszel, aki nem fél cselekedni, kockázatot vállalni és olyan nagy kalandokban részt venni, amiről korábban álmodozni sem mert volna.

Amikor legelőször megláttam a könyvet, nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Azt előre sejtettem, hogy nem feltétlen az én korosztályomnak szánták, sokkal inkább azoknak a lányoknak, akik a tiniéveik elején járnak… A borító viszont nagyon tetszett. Nincs rajta különleges kép vagy ábra, azonban az egyszerűségével és a piros betűkkel felkelti az érdeklődők figyelmét.

Már az első pár oldal után világossá vált számomra, hogy valóban kinőttem már abból a korosztályból, akiknek ez a könyv ténylegesen íródott, ennek ellenére izgalmasnak találtam. A két írónő tudományosabban fogalmaz, mégis könnyen olvasható és élvezhető a történet, amit képregények és felelet-választós kérdések színesítenek. Ezek segítségével vezetik rá az olvasókat arra, hogy merni kell kockázatot vállalni, és semmi baj nem történik abból, ha nem sikerül minden elsőre terv szerint. Hibázni emberi dolog, amiből tanulni lehet. Sok lány fél új dologba belekezdeni, mert rettegnek attól, hogy kudarcot vallanak. A könyv segíthet rávezetni mindenkit arra, hogy egy új hobbi vagy egy eddig ismeretlen szituációnak a helyes kezelése növeli az önbizalmat, és semmi nem történik akkor, ha valami mégsem sikerül, mert az esetleges csalódásokból is rengeteget lehet tanulni.

Kamaszkor elején a lányok többsége bizonytalan saját magában, és fél attól, hogy csalódást okoznak maguknak vagy szeretteiknek. Fontos a látszat, sok időt szentelnek a felszínes dolgokra. Ez pedig az online világ megjelenésével még inkább felerősödött. Nem mindegy, milyen kép kerül ki egy-egy internetes felületre, hogy kik a követők, és kik lájkolják a képeiket. Habár a virtuális kommunikáció rengeteg előnnyel jár, a fiatal lányok (is) komoly veszélynek vannak kitéve, ugyanis nem feltétlen tudják megítélni, hogy valóban reális képet mutat-e magáról a chatszoba másik oldalán ülő srác vagy lány. Hálistennek a két írónő ennek a komoly témának külön részt is szentel, aminek segítségével rávezetik az olvasót arra, hogy mennyire (nem) függ a közösségi médiától.

Másik fontos témának tartom még a perfekcionizmust is. Ez volt ugyanis olvasás közben az a rész, amit még a mai napig a magaménak érzek. A fejezet rávezet minket arra, hogy bár fontos a siker és az, hogy minden teendőnkbe, tervünkbe a lehető legtöbb energiát fektessük, megtegyünk minden tőlünk telhetőt, mégsem történik semmi, ha valami nem sikerül 100%-osan.

 „Tökéletesnek lenni kimerítő és egyáltalán nem szórakoztató” – így fogalmaz a két írónő.

Szeretném megemelni előttük a nem létező kalapomat. Érződik ugyanis a könyvön, hogy hosszabb kutatás előzte meg a megírását, az utolsó pár oldalon pedig a forrásokat is megtaláljuk, így aki kedvet kap hozzá, további művek közül válogathat ebben a témában. A könyvet idézetekkel, motivációs gondolatokkal is színesítik, illetve több lány sikersztoriját is megismerhetjük. A „Lányok akcióban” című kis minifejezetek olyan történeteket mutat be, ahol tinédzserként nem féltek kockázatot vállalni, és megvalósítani az álmaikat. Személyes kedvencem Samera Paz cselekedete, aki Girl Power Meetups névvel hozott létre egy olyan mozgalmat, ahol ismerkedni lehet, és megosztani egymással a tapasztalataikat, élményeiket. Személyes találkozókat is szervez azon felül, hogy különböző internetes portálokon is jelen vannak.

Összességében tehát ez egy kitűnő olvasmány lehet azoknak a lányoknak, akik nem mernek kockázatot vállalni, és félnek a kudarctól. Bátran ajánlom mindenkinek, akik a kamaszkoruk elején járnak, és nem biztosak saját magukban.

Köszönöm szépen a recenziós példányt a Menő Könyveknek!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s