Agave kiadó · Érdekességek · Extra tartalom · projekt

Könyvajánló egyenesen a Csillagtalan tenger kikötőjéből

csillagtalan-tenger

… jó, szóval nem teljesen. Ha a Csillagtalan tenger könyvtárába szeretnénk betekintést nyerni, akkor legjobb, ha rögtön magához a könyvhöz nyúlunk, hiszen amint felütjük, máris egy könyv a könyvben szituációba csöppenünk. Viszont miután főhősünk, Zachary maga is hatalmas könyvmoly, a regény tele van irodalmi utalásokkal. Néhány közülük teljesen egyértelmű – például hogy Zachary miket kölcsönöz ki a könyvtárból – míg mások annyira finomak, hogy mi is max tippelni tudunk, és persze ott vannak az egyszerű futó említések is. Úgy gondoltuk, felsorakoztatjuk azokat az utalásokat, amelyeket sikerült elcsípnünk és feljegyeznünk egy könyvajánló formájában, hogy legyen mivel elütni az időt, ameddig meg nem találjuk a saját ajtónkat. 😉

Könyvek, amelyeket karakterek olvastak

Zachary rendszeresen a könyvtárban találja magát – kezdetnek csak az egyetemiben – így nem csoda, hogy tőle van a legtöbb “direkt” olvasmány. Főleg az elején, amikor még nem terelik el a figyelmét kissé… hát, nagyobb prioritást élvező dolgok. A fenti válogatásból is látható, hogy igazi mindenevő a srác, már ami a műfajokat illeti: van itt a gótikus horrortól a mágikus realizmuson keresztül a modern klasszikusig minden. A szél árnyéka már csak azért is remek választás, mert ott is központi szerepet kap a történetek mibenléte.

Természetesen nem csak Zachary kezében látni könyvet; máris az első jelenetek egyikében a könyvtároslány maga is egy Raymond Chandler krimit búj, aztán a titokzatos Dorian (akinek már a neve is egy irodalmi utalás) illetve Mirabel is becsatlakozik. Előbbiről kiderül, hogy igazi Donna Tartt rajongó, míg az utóbbi az Időcsavart olvassa – erősen ironikus, ha figyelembe vesszük a származását.

Említések

A karakterek természetesen nem végig a könyvekbe feledkezve lebzselnek, hanem teszik a dolgukat, de az írónő még így is talál bőven alkalmat, hogy irodalmi utalásokkal lásson el bennünket, kezdve egy irodalmi témájú álarcosbállal, ahol mindjárt találkozunk a Vadon királyával Maurice Sendak mesekönyvéből és a rettegett kalózzal A herceg menyasszonyából. Na és persze ott van Dorian, aki a nevét Oscar Wilde regényéből vette kölcsön.

Találgatások

A konkrét említéseken kívül kapunk sejtetős utalásokat is, amik a “vagy rájössz, vagy nem” kategóriába esnek. Volt szerencsém részt venni a Csillagtalan tenger londoni könyvbemutatóján, ahol Erin bevallotta, hogy ő maga sem emlékszik minden egyes utalásra, szóval amikor emberek megkérdezik tőle, hogy ez és ez a sor ugye az xy könyvre utal, akkor csak vállat von, mert valószínűleg igen. Ezen a ponton elég sanszos, hogy rengeteg utalás elrepült a fejünk felett, de azért kettőt megcsíptünk és ami még jobb, emlékeztünk is rá olvasás után.

Az első ilyen mindjárt a könyv elején, a már sokat emlegetett álarcosbálon talált meg minket: Zachary felfigyel egy képregény utalásra, ami nem másra mutogat ujjal, mint a Locke & Key – Kulcs a zárját kötetére:

“Csak egy kulcsot talál, amely ránézésre a viselője tarkójába fúródik, de rájön, hogy ez ötletes utalás egy képregényre.”

Aztán jóval később Simon kap le egy könyvet a polcról, amiről nekem azonnal A hollókirály ugrott be (főleg azért, mert az angol cím a két varázsló neve: Jonathan Strange & Mr Norrell).

Végül megakad a szeme egy vastag köteten, amelynek a borítóját egy holló díszíti, és sok lábjegyzet szerepel benne. Annyira belemerül a két angol varázsló történetébe, hogy megfeledkezik az idő múlásáról.


Nos, ennyi lett volna a mi kis gyűjtésünk a Csillagtalan tengerben felbukkanó egyéb irodalmi alkotásokról. Teljesen biztos, hogy nem kaptunk el mindent, de így is nagyon élveztük a “vadászatot.” Reméljük, várjátok már a megjelenést és ti is legalább annyira fogjátok élvezni, mint mi!

A könyv 25% kedvezménnyel megrendelhető a kiadó honlapján! http://bit.ly/Csillagtalantour

bizbasz_bio_2019_v2

Könyvajánló egyenesen a Csillagtalan tenger kikötőjéből” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s