Agave kiadó · Érdekességek · író · írói profil · projekt · prológus

Erin Morgenstern írói profilja

csillagtalan-tenger

Élete

erinmorgernstern
forrás

Erin Morgenstern amerikai írónő, 1978. július 8-án született. Massachusetts-ben nőtt fel. Egyetemre is ott járt, a northamptoni Smith College-n végzett színházi – és stúdióművészet szakon, 2000-ben.

Sok íróval ellentétben ő viszonylag későn ragadott tollat, bár már gimnáziumban is írogatott rövidke történeteket. Tényleges könyvírásba azonban csak a húszas évei közepén kezdett, bár már régóta fontolgatta a dolgot. Az első könyve, az Éjszakai cirkusz 2011-ben jelent meg eredeti nyelven (ekkor egyébként az írónő 32 éves volt), és hatalmas sikere lett. Magyarul a mű egyébként 2012-ben látott napvilágot a Libri Kiadó jóvoltából. A kötet elnyerte például a Locus Award for Best First Novel-t valamint az American Library Association egyik díját, az Alex Award-ot is. A könyvet továbbá rengeteg nyelvre lefordították és a világ számos pontját megjelent. Erinnek sikerült az, ami kevés írónak, már az első könyve meghozta számára a világhírt.

A második kötete 2019-ben jelent meg eredeti nyelven, a Csillagtalan tenger címet kapta. A könyv 2020. március 17-én jelenik meg magyarul az Agave Könyvek gondozásában. Mindkét történet fantasy műfajban íródott.

Az írónő jelenleg  Berkshires-ben él férjével, Adam-el az erdő közepén. Az erdő nyugalma mellett övék még a világ legédesebb cicája is. Erin szabadidejében szeret videojátékokkal játszani és koktélkészítési képességeit csiszolgatni. Emellett festeni, kötögetni és olvasni is imád.

erincica
forrás

Munkássága

Éjszakai cirkusz

éjszakaitenger
Libri, Budapest, 2012
406 oldal 

Az ​éjszakai cirkuszban nincs porondmester, aki hangszóróján keresztül bejelentené a következő számot, sem bohóc, aki gúnyt űzne a közönségből. Ezekben a fekete-fehér sátrakban páratlan élmény vár rád: az öt érzék ünnepe!

A varázslat és a szemfényvesztés hátterében ádáz küzdelem folyik: a két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermekkoruktól fogva azért tanították, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

Erejüket ettől kezdve csak arra használják, hogy örömet szerezzenek vele a másiknak, és az új játék közben észrevétlenül egymásba szeretnek. Mély és varázslatos érzéseiktől hunyorogni kezdenek a lámpák, és a helyiséget elönti a forróság. Sokáig nem is sejtik, hogy olyan játszmába kényszerítették őket, amelynek a végén csak egyikük maradhat életben.

Mikor mestereik megelégelik, hogy kicsúszott kezükből az irányítás, közbelépnek. Celiáék rádöbbennek, hogy nem kerülhetik el a játszma végkifejletét. Csak egyetlen megoldás marad számukra, de ahhoz minden tehetségükre szükség lesz…

Csillagtalan tenger

starlessea
Agave Könyvek, Budapest, 2020
544 oldal 

A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger.

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.

Erin Morgenstern új regénye arannyal átszőtt fantázia, ami végig azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent valójában a történetek ereje. A Csillagtalan Tenger egy könyvrajongókhoz írt szerelmes levél. Álomszerű és nyugtalanító, tele érzelmekkel, rejtéllyel és szenvedéllyel.

Érdekességek:

 • Az Éjszakai Cirkusz hangoskönyv változata Jim Dale narrációjában jelent meg – hozzá köthetők a Harry Potter hangoskönyvek is.
 • Erin sosem tanult „rendesen” írást, azonban egyetemi évei alatt színházi darabok írását igen. Bár végül sosem fejezett be egyet sem.
 • Az írónőnek J.L. Schnabel ékszerei a kedvencei – a hölgy jegyzi a Blood Milk Jewels márkát -, a Csillagtalan tengerben szereplő ékszerek jó részét is az ő munkája inspirálta.
bloodmilk
forrás
 • Húszas éveiben, mielőtt világhírű író lett főként különféle irodai munkákat végzett.
 • Erin első könyvét még akkor írta, amikor Salemben lakott, később élt Bostonban majd Manhattanban is, mielőtt Berkshiresbe költözött.
 • Az írónő imádja a meséket, a legnagyobb kedvence a Hóferhérke.
 • Erin cicája annyira cuki, hogy külön Instagram oldalt is érdemelt, itt találjátok.
erintarot
forrás
 • Aszcendensét tekintve Rák, Oroszlán holdállással és Bika napállással.
 • Nem csupán tehetséges író, de festőnek sem utolsó: 2006-2009 között festette a The Phantomwise Tarot kártyákat, amely egy 78 darabos fekete-fehér szett.
 • Nem csak festegetni és gyűjteni szereti a tarot-kártyákat, de néha jósolni is szokott belőlük, azonban saját bevallása szerint nem igazán van meg benne a mélyebb megértést elősegítő hajlam, intuíció.
 • A Harry Potter könyveket csupán egyetemen olvasta először, így sokkal később lett a rajongója, mint a legtöbb korabeli.
 • Az Éjszakai cirkusz filmes jogai már egy ideje a Lionsgate kezében vannak, azonban film megjelenéséről egyelőre még nem tudunk.
 • Erin már egyszer elvált, jelenleg második férjével él.
erinésaférje
forrás

Források:

A bejegyzés 2020.03.14-én íródott.


regi_bio_2019

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s