Agave kiadó · Borítómánia · Extra tartalom · projekt · prológus

Borítómánia – Csillagtalan tenger

csillagtalan-tenger

Természetesen a Csillagtalan tenger projekthetünk kapcsán sem maradhat el a (majdnem) állandó rovatunk, a borítómánia. Erin Morgenstern második regénye 2019-ben jelent meg, azóta pedig számos különböző borítóval publikálták már, ezeket próbáltam Nektek összegyűjteni. Nekem személy szerint mindegyik kiadás nagyon tetszik, főleg azért, mert mindegyik valamilyen úton-módon tükrözi a könyv hangulatát és passzol a történethez.

A Csillagtalan tenger ilyen borítóval jelent meg az Egyesült Államokban:covers_545249

Az amerikai verzió letisztultsága szerintem egy különleges eleganciát kölcsönöz a történetnek, ezt vette át az Agave Könyvek is. Az arany és a szürke színek dominálnak rajta, illetve több kulcs is megjelenik a borítón, aminek, mint motívumnak nagy szerepe van a regényben. Több helyen is láttam, hogy a védőlap sem üres, különböző formájú kulcsokat rejt, amiket szabályosan, átlós alakban helyeztek el.

Az amerikai borító mintáját Dan Funderburgh tervezte, érdemes rákeresni az oldalára, különlegesebbnél különlegesebb alkotásai vannak.

covers_552172Ezzel szemben az Egyesült Királyságban megjelent verzió sokkal színesebb. Az arany szín mellett azonban a szürkés-feketés színvilág helyett a kék dominál a háttérben, ami valószínűleg magára a Csillagtalan tengerre utal. A borító közepén egy méhet ábrázolnak, ami mögött egy fekete férfi ábrája is megjelenik. Ez számomra sokkal kevésbé letisztult, mint az amerikai változat, azonban ez is remekül passzol a regényhez. A borítója kicsit engem egy régi, már „használt” könyvre emlékeztet, ami tökéletesen illik a regényben megjelenő történetekre. Én mindig örömmel olvasom azokat a műveket, amik külsőleg már ezt a kicsit „antik” stílust képviselik, így nekem a borító angol verziója is nagyon megfogott.

covers_578321Személyes kedvencem közé tartoznak a Waterstones Exclusive kiadásai. Az eredeti angol kiadás stílusvilágára épül, azonban néhány dologban eltér tőle. A védőborító elején a méh, mint motívum található, a hátulján egy kulcs, a kötéstáblán pedig megjelenik a kard is. Három különböző színű belső borító közül is választhat az a lelkes olvasó, aki ezt a kiadást preferálja: rózsaszín, illetve a kétféle kék színben is megjelent. Ezeken a belső borítókon a három fő motívum is más-más elhelyezésben jelenik meg. Letisztultságában szerintem ez a kiadás sokkal inkább illik a regényhez, mint az eredeti. Nagyon tetszik a védőborítón található belső mintázatnak a háttere is, ahol a méh motívumok az amerikai kiadással ellentétben nem szabályosan helyezkednek el.

Az Illumicrate November 2019 boxban egy igazán különleges kiadásban találhatták meg a regényt a rajongók. Ez a kiadás lilás színvilágú, ami igazán különleges a többi borítóhoz képest. Szerencsések lehetnek azok, akinek sikerült ebből a példányból beszerezni egy darabot.

starlesseaVégül pedig természetesen nem mehetünk el szó nélkül a magyar borító mellett sem. Az Agave Könyvek gondozásában megjelenő könyv stílusban, színvilágban és mintázatban is az amerikai példát követi. Ha beleolvastok a kiadó oldalán található részletbe, láthatjátok, hogy a magyar példányban az fejezetcímeknél, illetve az oldalszámoknál is megjelennek motívumok, amik szerintem olvasás közben még többet adhatnak a történethez.

Remélem, a borítókat látva kedvet kaptatok az elolvasásához!

A könyv az alábbi linken, 25% kedvezménnyel megrendelhető!

Forrásaim:

https://erinmorgenstern.com/the-starless-sea/
https://vintagebooksdesign.tumblr.com/post/188832713296/the-starless-sea-waterstones-edition
https://thebookerina.home.blog/2019/12/02/illumicrate-november-2019-unboxing/
https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/csillagtalan-tenger
képek: https://moly.hu/konyvek/erin-morgenstern-the-starless-sea


fanni_fischer_bio2019

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s