Értékelés · dream válogatás · Maxim Könyvkiadó · projekt · prológus

J. P. Delaney: A lány a múltból

covers_443910Fülszöveg: Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel beköltözése után Jane értesül a hozzá külsőre és korban is hasonlító, előző lakó tragikus balesetéről. Miközben Jane megpróbálja szétszálazni az igazságot és a hazugságot, akaratlanul is ugyanazokat a mintákat követi, ugyanazokat a döntéseket hozza, ugyanazokkal az emberekkel hozza össze a véletlen, és ugyanazt a rettegést éli át, mint az előző lány.

 Bevallom őszintén, hogy a lélektani thriller, mint műfaj nem áll hozzám olyan közel. Azonban, ha a kezembe akad egy-egy ilyen könyv, mindig izgatottan kezdek bele. Most sem volt ez másképp, az utolsó 100 oldal pedig annyira izgalmas volt, hogy nem lehetett letenni a könyvet.

A történet párhuzamosan két szálon fut, az „akkor” részt Emma, a „most” -ot pedig Jane szemszögéből ismerhetjük meg. Életükben az a közös, hogy mindketten a Folgate Street egyes szám alatti lakás bérlői lesznek. Ez annyira nem is lenne különös vagy furcsa, ha egy teljesen átlagos házról beszélnénk. Azonban a lakás építésze és tervezője, Edward Monkford minimalista stílusáról ismert, és bár megfizethető áron adja ki a helyiséget, sokan mégsem költöznének be. Mr. Monkfordnak ugyanis számos kikötése van a bérlőkkel szemben: először is van egy hosszú szerződés, amiben részletezi, hogy miket tilos a házban (például könyveket, háziállatot tartani, díszeket elhelyezni), ezen felül egy kérdőívet kell kitölteni, amiben különböző kérdéseket kell megválaszolni, végül pedig egy személyes interjúra invitálja az építész azokat, akik az első két körön átmentek. Természetesen az ő döntésén múlik minden. A kérdőív kérdései egyébként fejezetelválasztóként funkcionálnak, és számomra megdöbbentő minden egyes kérdés, hogy ezekre miért is van szükség.

„Választania kell, hogy Michelangelo Dávidját menti-e meg, vagy egy éhező utcagyereket. Melyiket választja?”

Jane életének nehéz időszakát éli, elvetélt, a gyásszal pedig egyedül kell megbirkóznia. Egy pénzügyi PR-cégnél dolgozott, azonban a helyére ideiglenes felvettek egy munkatársat. Ő új életet szeretne kezdeni, elvállalt egy részmunkaidős állást, illetve régi lakásából is kiköltözik. Ekkor találja meg a Folgate Street egyes szám alatti házat, az építész pedig azonnal megtetszik neki. Nem sokkal később megtudja, hogy a ház előző lakója, Emma (aki nagyon hasonlít rá külsőleg), rejtélyes módon meghalt. Sokan azt állítják, hogy öngyilkos lett, többen azt, hogy véletlen baleset, de felmerült az is, hogy Edward ölte meg őt… Simon, Emma volt barátja például ezen az állásponton van… Jane-t nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy esetleg az ő élete is veszélyben lehet, ezért megpróbál nyomokat gyűjteni, és felkeresi a lány kontaktjait, az ő segítségükkel próbál rájönni az Emma-rejtélyre.

Emma karaktere megfejthetetlen, minden egyes tettén és döntésén őszintén meglepődtem. Olvasás közben, amikor elhittem, hogy rájöttem a halálának okára és körülményeire, mindig jött egy csavar, ami felforgatta az egészet.

„Meg kell változnom. El kell kezdenem olyasvalakinek lenni, aki tisztán látja a dolgokat, és nem áldozat.”

Számomra Jane sokkal szimpatikusabb karakter. Talpraesett, magabiztos, kevésbé rejtélyes, aki bár szintén hoz rossz döntéseket, mégis próbál tanulni a hibáiból, hogy többször ne kövesse el azokat.

Fontos megemlíteni még magát a házat, ami valamilyen szinten szintén formálja a lányok személyiségét. Ahogy korábban már említettem, mindenféle személyes, „otthonosságot” adó tárgyat mellőzni kell az életükből, ahogyan átköltöznek a Forgate Street egyes szám alá, ezzel pedig már a történet legelején mintha egy kicsit elszigetelődnének a családtagjaiktól, barátaiktól, ismerőseiktől. Továbbá a ház „megfigyeli” különböző szokásaikat, havi rendszerességgel teszteket is ki kell tölteniük. Természetesen a ház építésze, Edward jelenléte is alakítja a lányok személyiségjegyeit, hiszen mindketten különös viszonyba keverednek vele.

Bátran ajánlom mindenkinek a könyvet, akik a műfaj kedvelői, tökéletes hétvégi program lehet ebben az időszakban.

Köszönöm szépen a recenziós példányt a Dream Válogatásnak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s