Értékelés · Menő Könyvek · miniprojekt · projekt · prológus

Elizabeth Lim: Fénytörések

covers_595820Mi ​lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.
Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát –, mielőtt még túl késő lenne?

Kiskorom óta rajongok a mesékért, különösen a Disney-történetek azok, amiket a mai napig szívesen megnézek újra és újra. Habár Mulan történetét csak az utóbbi pár évben szerettem meg, a Sorsfordító történetek sorozat Fénytörések című kötetére kíváncsi voltam.

„Fa Mulan vagyok, egy lány, aki az életét is feláldozná Kínáért.”

Mulan története azonban máshogy alakul, mint ahogy a filmben megismertük. A csatában Li Shang kapitány súlyos sérüléseket szerez, a társai úgy vélik, nem éli meg a következő napot, egyedül Ping, azaz Mulan az, aki hisz benne. Egy lehetőség van, hogy megmentse: az alvilágban, Diyuban kell a küldetést végrehajtania ahhoz, hogy a kapitány lelke visszakerüljön a Földre. Mulan továbbra is Pingnek álcázza magát, neki és Li Shang őrzőjének pedig az a feladata, hogy fel kell jutniuk a 100. szintre még napfelkelte előtt ahhoz, hogy megmentsék őt. Ez azonban nem annyira egyszerű, számtalan nehézségbe ütköznek útjuk során. Halandónak nem is szabadna Diyuba lépnie, Mulannak viszont mégis sikerül, többek között ezért is köti az alvilág uralkodója, Yama király az egész küldetést feltételekhez. Ha nem sikerül kijutniuk időben, Ping örökre Diyuban ragad, és a király szolgájává válik. A tét tehát nagy, Mulán és Li Shang őrző-védő oroszlánja mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne valljanak kudarcot.

A történet helyszíne nagyrészt tehát Diyuban, Kína alvilágában játszódik. Sajnos a kínai mitológiának sosem olvastam mélyen utána, így megállapítani sem tudom, hogy a Fénytörések fantáziavilága mennyire tükrözi hűen azt a világot. Az viszont biztos, hogy az írónő részletesen bemutatja, számtalan apró részletet megtudhatunk a birodalomról. Néha viszont mégis túlzásnak éreztem néhány olyan főszereplőkhöz kötődő részletet, ami számomra nem feltétlen a regénybe illő volt. Olyan tulajdonságokkal ruházta fel őket az írónő, ami számomra nem illik az elképzelt világba. Emellett néhány csatajelenetnél túlságosan összecsapottnak éreztem, nem pedig alaposan kidolgozottnak.

A történet karakterábrázolása viszont rendkívül precíz, gondosan kidolgozott személyiségeket ismerhetünk meg olvasás során. Mulant a történet elején egy erős férfiként ismerik meg a többiek, ezt az álcát megpróbálja az alvilágban is megtartani, azonban egyre több olyan szituációba kerül, amikor magyarázkodnia kell, Yama király például nem találja a nevét a könyvében. Vajon meddig tudja eltitkolni, hogy valójában egy bátor nő, aki az édesapja helyett ment el a seregbe harcolni? Valódi énjét mindenki elől igyekszik titkolni, hiszen tart a többiektől reakciójától. A szülei teljesen más életet képzeltek el lányuknak, mielőtt Mulan ellopta volna édesapja behívólevelét.

Az alvilágban számtalan lelket megismerhetünk különböző történetekkel, hibákkal, melyeket földi életük során elkövettek. Útjuk során Ping találkozik rokonaival is, akik gyanút is fognak, hiszen nem emlékeznek, hogy édesapjának fia is lenne. Ők csak Mulanra emlékeznek, aki mindig is különcként viselkedett. Számomra a legszerethetőbb karakterré mégis az őrző-védő oroszlán ShiShi vált, aki végig segítette Mulant és Shangot alvilági kalandjuk során. Barátságos állat, aki mindent megtesz Shangért, az ő édesapjáért, és a lányért is, akit kalandjuk során megkedvelt.

Szerintem a történet jól felépített, izgalmas és szórakoztató, illetve azt sem szabad olvasás közben elfelejteni, hogy egy mesére épül, ezért is érezhettem néhány részletet túlzásnak. A vége engem egy kicsit meglepett, túl gyorsan zárta le az írónő a regényt, túl hirtelen fejezte be. A könyvet inkább azoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak feltétlen az eredeti Mulan-történethez, és szívesen olvasnának valamit, ami Disney-hősökhöz kötődik! Érdekes regény, ami tökéletes lehet a nyári estékre!

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Menő Könyveknek!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s