Agave kiadó · Érdekességek · Disztópia · exkluzív · Extra tartalom

Kicsoda is Snow elnök?

A nemrég megjelent előzménykötetben nem másról, mint magáról Snow elnökről olvashatunk majd. A fülszövegből kiderül, hogy a 18 éves Coriolanus Snow épp élete nagy dobására készül, hogy visszaszerezze családja hírnevét a Kapitóliumban. Ekkor kezdi meg pályafutását az Éhezők Viadalában, méghozzá a 12. körzet mentoraként. 

Az eredeti trilógia első kötetében Snow elnök már 84 éves és a legrettegettebb ember egész Panemben. Alapvetően elég keveset tudni meg róla a könyvekből, viszont szerencsére kapunk pár morzsát a harmadik részben, Finnicknek hála. 

Ezeket alább most felidézzük nektek:

– Snow elnök régebben többször is eladott… engem… Mármint a… testemet – kezdi színtelen, monoton hangon. – Persze, nem én voltam az egyetlen. Ha egy győztest vonzónak tartanak az emberek, az elnök odaadja nekik mintegy jutalomként, vagy megengedi, hogy elképesztő összegekért megvásárolják. Ha nemet mondasz, megölet valakit a szeretteid közül. Úgyhogy végül mindenki elfogadja az „ajánlatot”.

Így kezdi meg Finnick a beszámolóját Panem elnökéről. Itt derül fény, a diktatúra valódi mocskára és mélységére. Továbbá kiderül, hogy Haymitch és Johanna Mason is emiatt vesztette el az összes szerettét, mert nemet mondtak.

Szóval az “ártatlan” 18 éves Coriolanusunk 84 éves korára igazi keménykezű zsarnok. Mindenki retteg tőle, nem csak a többi körzet, hanem maga a Kapitóliumi emberek is. Gondoljunk csak az Avoxokra, ők azok a kapitóliumi lakosok, akik kihágást követtek el, vagy ellenszegültek a rendszernek. Nyelvüket kivágják és örök rabszolga munkára vannak kárhoztatva. Rabszolgálóként vagy a csatornákban, napfényt nem látva élnek. Kiváltani lehet őket, de a rabszolgák ára irreálisan magasra volt kitűzve.

Felmerül a kérdés: hogy nem döntötték meg hatalmát?

Méreggel, jön a válasz. Bizony ifjú hősünket nem ejtették a feje lágyára, minden ellenlábasát vagy túl nagy kedveltségnek örvendő más politikust eltett láb alól. 

Miért nem bukott le?

A trükk az volt, hogy ő maga is fogyasztotta a mérget, utána pedig bevette az ellenmérget. Ezt ugye nem bírja sokáig az emberi test, emiatt hord mindig génmódosított rózsát a hajtókáján, hogy az erős illat elnyomja a teste rothadásának bűzét.

Dióhéjban ez a válasz arra, hogy tudott nagyon fiatalon hatalomra jutni, majd utána ennyi éven át meg is tartani azt. Kétségtelen, rendkívül intelligens és körmönfont karakterről van szó.

Hogy jutott idáig? Vagy mindig ilyen volt? 

Azt tudjuk, hogy van egy unokája, szóval feleségének és gyerekeinek is kell lennie, ám a kapcsolatai minőségéről vajmi keveset tudni.

Abban reménykedünk, többek között erre is választ kaphatunk ezekre a kérdésekre az Énekesmadarak és kígyók balladájából. Én a magam részéről már nagyon várom, hogy a kezemben tarthassam a könyvet. Ne maradj le Te sem!

Itt tudod megrendelni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s