Agave kiadó · Értékelés · projekt · prológus

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

id22-318973-1A ​becsvágy hajtja.
A küzdelem élteti.
De a hatalomnak megvan az ára.

Annak az aratásnapnak a reggelén járunk, amely a tizedik Éhezők Viadalát előzi meg. A Kapitóliumban a tizennyolc éves Coriolanus Snow élete nagy dobására készülődik, a mentori posztjára a Viadalban. Az egykor nagy hatalmú Snow-házra nehéz idők járnak: a jövőjük azon múlik, hogy Coriolanus képes lesz-e elbűvölőbbnek, ravaszabbnak és taktikusabbnak bizonyulni diáktársainál, és győztest tud-e faragni a saját kiválasztottjából.

Az esélyek azonban ellene szólnak. Azt a megalázó megbízatást kapja ugyanis, hogy a 12. körzet lány kiválasztottját mentorálja, a legaljának a legalját. Sorsuk ezzel végleg összefonódik – Coriolanus minden döntése kedvezményekhez vagy kudarchoz, csillogáshoz vagy csődhöz vezethet. Az arénán belül életre-halálra szóló harc következik, az arénán kívül pedig Coriolanus elkezd együttérezni megpecsételt sorsú kiválasztottjával… és mérlegelnie kell, hogy a szabályok követése-e a fontosabb, vagy a túlélés. Kerül, amibe kerül.

Habár jó pár évvel ezelőtt én is Éhezők-viadala rajongó voltam, olvastam a trilógia mindhárom kötetét, illetve a filmeket is többször láttam, az utóbbi időben egyáltalán nem foglalkoztam a történettel, még a tv-ben sem botlottam bele a filmekbe. Ezért is örültem meg annak, hogy lehetőséget kaptam az előzménykötet elolvasására. Megmondom őszintén, rengeteg részletet elfelejtettem már az eredeti történettel kapcsolatban, ennek ellenére mégis pozitívan csalódtam az Énekesmadarak és kígyók balladájában. Nem voltak elvárásaim, csupán kíváncsi voltam arra, hogy Suzanne Collins mit tud kihozni belőle, mennyire lesz erőltetett.

A történetben Coriolanus Snow 18 évesen mentorként vesz részt a tizedik Éhezők Viadalán, aminek eleinte rendkívül örül, azonban lelkesedése alábbhagy, amikor a 12. körzet lány versenyzőjét osztják be hozzá. Lucy Gray rengeteg meglepetést tartogat a számára, nem egy átlagos lány, kapcsolatuk pedig a viadal során egyre szorosabbá válik. A viadal sem a megszokott ütemben halad, számtalan meglepő fordulattal kell szembenézniük a versenyzőknek és mentoraiknak. Coriolanus, csak úgy, mint társai, hoz pár kevésbé becsületes, kevésbé átgondolt döntést, ami meghatározza későbbi életét. Karaktere titokzatos, súlyos terheket rejteget a múltjából annak érdekében, hogy fényesebb jövő várjon rá. Kitartó, maximalista, és mindent megtesz azért, hogy a többiek is elismerjék, sikeres mentorrá váljon. Coriolanus családjának élete a háború alatt pillanatok alatt megváltozott. Elvesztették otthonukat, a fiú árva lett, egyedül unokatestvérére, Tigrisre és nagymamájára számíthat. Mély szegénységben élnek, a mindennapi élelemre alig van pénzük, azonban a Kapitólium lakói előtt ezt jól titkolják.

„Mindenki oly tisztán születik, mint egy bárány,
Olyan frissen, mint egy virág,
Kicsit sem őrülten.
De úgy maradni nem könnyű mutatvány,
Kegyetlen a világ,
gyötör az, szívtelen.”

Coriolanus mellett Sejanus és Lucy Gray kap még fontos szerepet a regényben. Sejanus karaktere nagyon emberi, erkölcsileg megkérdőjelezi a Kapitólium döntéseit. A második körzetből költöztek át a szüleivel a központba, lélekben azonban sosem felejti el gyerekkorát, visszavágyik a többiek közé. Édesanyjával jó viszonyt ápol, viszont apjával többször is összetűzésbe keverednek amiatt, mert ő (vagyonuknak köszönhetően) mindent pénzzel old meg. Sejanus ezt nem nézi jó szemmel, nincs szüksége arra, hogy bármit megvegyenek neki. Sokkal inkább szeretne egy átlagos srác lenni valamelyik körzetből, akik elítélik a Kapitóliumot és hasonlóan gondolkoznak, mint ő. Coriolanus-szal ellentétben ő inkább szívből cselekszik, a következmények pedig a feledés homályába kerülnek, barátjának kell visszarángatnia őt a valóságba.

Ahogy már korábban említettem, Lucy Gray nem egy átlagos lány, karaktere meglehetősen színes és titokzatos. Szerelmük Coriolanus-szal sem szokványos, számtalan ellentmondásba és nehézségbe ütköznek. Románcuk majdnem az egész történeten átível, szerintem azonban nem túl „sok”. Számítottam rá, hogy szerelmi szál nélkül nincs történet még Collinsnál sem, így nem lepődtem meg, hogy a srác pont a mentoráltjába szeret majd bele. Kapcsolatuk különös volt, de szerintem az érzelmeiket nem feltétlen adta át az írónő megfelelően, sokkal több mindent is kihozhatott volna belőle.

Számomra Coriolanus Snow a trilógia során is egy megfejthetetlen karakter volt, aki sokszor kiszámíthatatlan. Az énekesmadarak és kígyók balladájában sokkal több mindent megtudhatunk róla, mégis azt érzem, hogy még mindig nem tudunk róla, a döntéseiről, annak okairól eleget.

„-Ez a Snow fiú!
-Ki is az?
-Tudod, akiknél rózsák vannak a tetőn!”

A világkép ábrázolásában most sem csalódtam, számos plusz információval lehettünk gazdagabbak olvasás közben. A trilógia olvasása közben pont azt sajnáltam, hogy a háborúról és az azt követő évekről, a korábbi Éhezők Viadaláról kevesebb szó esett, az előzménykötetben azonban az írónő kárpótolt érte. Panem és a Kapitólium megismerése Coriolanus szemszögéből (habár a történet egyes szám harmadik személyben íródott, mégis a főszereplő tetteit, gondolatait követhettük végig) igazán érdekes volt.

Az utolsó száz oldalt éreztem egy kicsit erőltetettnek, számomra ott a történet egy kicsit unalmassá vált, belassult. Természetesen nem maradtunk események nélkül, azonban ezeket nem feltétlen éreztem kidolgozottnak, izgalmasnak. A regény vége, ha nem is teljes mértékben, de pozitívan zárul, hiszen ahogy Coriolanus családjában tartják: „A hó  mindig felül landol.”

Ajánlom mindenkinek a könyvet, aki  már olvasta a trilógiát vagy látta a filmet, sok érdekességet rejt az előzménykötet! Ha kedvet kaptatok a történet elolvasásához, itt tudjátok megrendelni!

Köszönöm szépen a recenziós példányt az Agave Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s