Értékelés · Kolibri kiadó · projekt · prológus

Adam Bray-Lorraine Cink-Melanie Scott-Stephen Wiacek: Minden ami Marvel

covers_562790Fülszöveg: “Csináljunk valami őrültséget… mondjuk mentsük meg a világot!” (Vasember)

Ha az olvasók meglátnak egy Minden ami Marvel című könyvet, talán eltűnődnek rajta, mi lehet benne – biztosan nem minden a Marvel-képregények Multiverzumáról!
Tényleg lehetetlen vállalkozás lenne mindent egyetlen kötetbe gyűjteni, ezért lássuk, hogy mire nem vállalkozik ez a könyv. Nem mutatja be a cég történetét, és nem is egy teljességre törekvő karakterenciklopédia. Sokkal inkább kalauz a fősodorbeli Marvel-univerzumhoz, annyi, felbukkanásának időrendjében szereplő karakterrel, helyszínnel, járművel, fegyverrel és varázstárggyal, amennyi csak elfér 320 oldalon.
A Minden ami Marvel tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.

Kiskorom óta rajongok a Marvel-filmekért, a legtöbbet többször is láttam, minden premier előtt pedig izgulok, vajon mit tudnak a legújabb történetből kihozni. Amikor elsőnek kézbe vettem a Minden ami Marvel című kalauzt, elgondolkoztam, hogy hogyan lehet ennyi érdekességet összegyűjteni úgy, hogy mégsem válik unalmassá.

A könyv igényesen szerkesztett, a borító szerintem remekül tükrözi a Marvel világát. Kemény borítós az album vastag lapokkal, ami még inkább hozzájárul a minőségi, színvonalas kiadáshoz. Az egész könyv több száz (egész pontosan 320) oldalon keresztül tele van színes grafikával és ábrákkal, szerintem még az is megcsodálná és belelapozna az enciklopédiába, aki annyira nem érdekelt ebben a témában. Tényleg egy rendkívül színes és informatív tartalom fogad minket, ha elolvasunk egy-egy részt, bekezdést a könyv bármely részében.

Szerintem ez az enciklopédia olyan, amit nem feltétlen lehet egyhuzamban elolvasni. Habár az előszóban Roy Thomas képregényíró megemlíti, hogy lehetetlen minden információt összegyűjteni az összetett és gondosan felépített multiverzumról, mégis rendkívül tömör az egész album. Kicsivel több, mint 300 oldal az egész, azonban az apró bekezdéseknek köszönhetően igen tartalmas. Rengeteg, de tényleg eszméletlenül sok információt tartalmaz a különböző korszakokról és szereplőkről. Mivel én a képregények világában annyira nem vagyok otthon, sok részben ismeretlen információk voltak számomra. A nagybátyám viszont imádja őket, így megmutattam neki is az albumot. Szerinte is sok utalás van a képregényekre, ami számára még izgalmasabbá tette a túlcsordult információáradatot.

„Mindegyikünk más-más képességekkel bír! Ha egyesítjük erőinket, legyőzhetetlenek lehetünk!” Hangya

Az enciklopédiában az a különleges, hogy időrendi sorrendben ismerhetjük meg a korszakokat, a történetet, a szereplőket, a karakterfejlődéseket és továbbá arra is kitérnek, hogy a világban milyen események kellettek ahhoz, hogy a Marvel-univerzum is fejlődjön, változzon. A történet egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, és napjainkig mutatja be a felépített világot. Nagyon tetszett nekem az, hogy az idővonal és a korszakok által a könyv is egy kicsit áttekinthetőbbé vált.

A könyv tényleg rendkívül összetett, első olvasásra lehetetlen kísérlet minden részletet megjegyezni. Mivel én csak a filmeket láttam, ezért rengeteg olyan karaktert is említ a könyv, akikről én még csak nem is hallottam, hiszen a Marvel-világban nem csak a filmvásznon bemutatott, ismertebb szereplők léteznek, hanem számos más szuperhős is helyet a képregényekben. Nekem talán ez a rész tetszett a legjobban, mert még például Thorról és Amerika kapitányról is elrejtettek benne néhány olyan információt, ami számomra eddig ismeretlen volt.  A

A korszakok végéhez érve bemutatásra kerülnek a Marvel-univerzumban használt varázserejű tárgyak, fegyverek járművek és kozmikus erők is. Ez az a rész, ami számomra szintén rengeteg meglepetést tartogatott, sok-sok részletre kitértek, amit szerintem egy átlagos Marvel-rajongó nem feltétlen tudott.

„Képességeinket használjuk az emberiség javára.” X Professzor

Összességében tehát bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne mélyen elmerülni a Marvel-univerzumban, rengeteg érdekességet tartalmaz! Habár a főszerkesztő, Alastair Dougall úgy fogalmaz, hogy lehetetlen tényleg mindent összegyűjteni az univerzumról, mégis sikerült nekik egy olyan könyvet kiadniuk, ami átfogóan minden lényeges témát érint. Ha pedig kíváncsiak vagytok még több érdekes tartalomra, kövessétek Facebook és Instagram oldalunkon a Marvel-projekt bejegyzéseit is! Ti szeretitek a Marvel filmeket és/vagy képregényeket?

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Kolibri Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s