21. század kiadó · Értékelés · projekt · prológus

Bartha Álmos: A Nagy Kocsmakvízkönyv  

covers_551382Fülszöveg: Éppen egy évtizede, 2009-ben kezdődött a QuizNight.hu története. Az egyszerű játékból, ami úgy indult, hogy tizenöt barátomnak tettem fel kérdéseket egy szentendrei kávézóban, tíz év alatt országos mozgalom lett. Ma már a kérdéseimet 5 országban, 3 különböző időzónában, 50 helyszínen, 50 kvízmester teszi fel, közel 600 csapatnak, hétfő esténként, egy majdnem egész éven át tartó bajnokság keretében.

A kezdetektől fogva igyekeztem olyan kérdéseket feltenni, melyek érdekesek és eltérnek a megszokottól. Ennek a műfajnak ugyanis éppen az a különlegessége, hogy itt baráti társaságok, kollégák alkotta csapatok versenyeznek egymás ellen és a kérdéseken akár percekig töprenghetnek. Nem elég tehát feltenni egy olyan egyszerű kérdést, mint például a Ki írta az Anyám tyúkját?, majd rávágni, hogy Petőfi; itt olyan kérdésekre van szükség, amelyek a csapat több tagját játékba hívják, elősegítik a közös gondolkodást, vitát, a megfejtést: a közös siker élményét.

Büszke vagyok rá, hogy Magyarországon a Quiznight.hu segítségével izgalmas esti programmá vált tudásunk tesztelése, ismereteink szélesítése; vagány dolog lett a tájékozottság.

Ez a könyv azért született, hogy bárki otthon vagy baráti társaságban élhesse át a Kocsmakvíz élményt és közben játékos formában gazdagítsa általános műveltségét. Ehhez igyekeztem kiválogatni a kedvenc témáimat és azokat a kérdéseket, amelyek valamiért a legemlékezetesebbek voltak számomra – rengeteg új és még senki által nem látott kérdés mellett.

A könyvben bemutatom a kocsmakvízek játékelemeit is: szabadszavas kérdések mellett a feleletválasztós kérdéseket, asszociációs kapcsolatokat, képrejtvényeket, párosításokat, listákat vagy éppen olyan köröket, amik a kockázatvállalásra épülnek.

Miközben válogattam legkedvesebb kérdéseim között és újakat írtam, úgy képzeltem, hogy olvasóim kezükben tartva ezt a könyvet kvízmesterekké és játékosokká válnak és egy pohár sör vagy üdítő mellett tesztelhetik a tudásukat.

Ajánlom tehát azoknak, akik még sosem játszottak kvízt, mindenkinek, aki szereti az izgalmas és jó kérdéseket vagy szeret játszani, és azoknak is, akik akár velünk, akár máshol játszottak már kocsmakvízt és szeretnének gyakorolni a következő fordulókra.

Jó játékot, jó szórakozást kívánok!
Bartha Álmos

Legelőször a kocsmakvízzel idén télen találkoztam, amikor az egyik legjobb barátnőmmel tudatlanul beültünk egy hétfő estén Budapesten, a belvárosban egy kocsmába iszogatni. Már elsőre feltűnt, hogy hét elejéhez képest szokatlanul sokan vannak (alig volt hely), később pedig a magyarázatot is megkaptuk rá: kvízestet tartanak. Akkor nem vettünk részt benne, csak kívülállóként figyeltük az eseményeket. Később, amikor a kezembe került a könyv, akkor tudatosult csak bennem, hogy egy ilyen estén én már véletlenül részt vettem.

A könyv első részében használati útmutatót kapunk a kötethez, majd pedig részletes leírást kapunk a kocsmakvízről, mint műfajról, és arról, hogy hogyan tudunk mi magunk is sikeres kvízestét szervezni. A szerző kitér arra is, hogy milyen egy jó kérdés, és hogy miket kerüljünk el, ha nem akarunk magába a szervezésbe belebukni. Ennek a részletnek a nyelvhasználata hétköznapi, és szerintem nagyon személyesre is sikeredett.

A nagy kocsmakvízkönyv további részében különböző kérdéssorok alapján tesztelhetjük tudásunkat. Összesen hét heti anyag (hétfőtől péntekig vegyes, szombaton tematikus kérdések, vasárnap pedig egy teljesen más típusú kvíz) került bele, és nagyon különböző témájú és típusú kérdéseket tartalmaznak. Mindegyik teszt végén megtalálhatjuk a megoldókulcsot is, azonban én ennek a megnézését tényleg csak a legvégére hagynám. Ha tényleg igazi kocsmakvíz hangulatra vágytok, akkor úgy fair, ha senki sem látta előtte a megoldásokat. Mindegyik kvízben több forduló tematikáját ismerhetjük meg: van egy bemelegítő blokk, amik rövid, általában eldöntendő kérdésekből állnak, utána pedig általánosabb témák is helyet kapnak benne.

Amikor végiglapoztam a könyvet, meglepően tapasztaltam, hogy a legtöbb kérdés tényleg elgondolkodtató, esetleg becsapós, de ugyanakkor rendkívül színvonalas is. Egyedül viszonylag nehéz megválaszolni őket, szükség van a csapatmunkára, a társaság tagjainak különböző gondolkodásmódjára is, hiszen egy-egy feladat óriási fejtörést tud okozni. Szerintem a „Ki vagy mi vagyok én?” kérdések az egyik legnehezebbek, nagyon kevés adatból, tényből kell rájönni a megfejtésre. Először 5 pontért csupán néhány információt árulnak el az adott válaszról, utána 4-ért eggyel többet, végül pedig már csak 3 pontért további egy állításhoz is hozzá lehet jutni.

Sajnos nagyobb társaságban a kvízek kipróbálására még nem volt lehetőségem, de szerintem remek késő délutáni, esti program lehet egy-egy közös programom. Ahhoz pedig, hogy minden sikeres legyen, érdemes pontról pontra az első oldalakon leírtakat követni, hiszen nem csak a levegőbe beszél az író, a kvízestek szervezője, hanem valóban a saját tapasztalatiról mesél.  Szó esik itt még a kockáztatásról is, hiszen a játék úgy még izgalmasabb, ha nem csak a jó válaszért jár pont, hanem a rosszért is levonnak. Ha az esten tematikus kérdések vannak, a duplázás, mint lehetőség is szóba jöhet. Ebben az esetben a csapatoknak előre meg kell határozniuk, hogy melyik téma az, aminek a pontjait a későbbiekben duplázni szeretnék. Extra pontgyűjtési lehetőség lehet az is, ha egy-egy kérdés előtt eldöntik, hogy jó válasz esetén 1, 2 vagy 3 pontot kapjanak. Természetesen rossz megoldás esetén ennyi pont kerül levonásra.

Bátran ajánlom azoknak A Nagy Kocsmakvízkönyvet azoknak, akik szeretik a kvízestéket akár random idegenek ellen, akár egy kisebb-nagyobb baráti összejövetelen egymás ellen küzdve. Tökéletes lehet akár egy családi délutánon is, hogy a különböző generációk összemérjék tudásukat, hiszen tényleg előkerülnek a legeltérőbb témák is! Ha pedig egy eseményen szeretnétek részt venni, akkor keressétek fel a QuizNight.hu hivatalos oldalát itt!

Köszönöm szépen a recenziós példányt a 21.század Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s