Agave kiadó · Extra tartalom · fantasy · idézetek · projekt · prológus

Kedvenc idézeteink a Sárkányköztársaság című R. F. Kuang kötetből

IMG_3383

Fülszöveg:

covers_579170
Agave Könyvek, Budapest, 2020
672 oldal

Nikannak ​a történelem során háromszor is meg kellett küzdenie a túlélésért a véres mákháborúkban. Annak ellenére, hogy a harmadik hadjárat csak nemrég ért véget, Zsin nem tud megfeledkezni arról a kegyetlenségről, amelyet a népe megmentése érdekében követett el. Menekül a bűntudat, a szorongató ópiumfüggés és a tűz isteneként megismert bosszúálló főnix parancsai elől, aki rémes hatalommal ruházta fel.

Bár Zsin nem akar élni, meghalni sem hajlandó addig, amíg bosszút nem áll az áruló császárnőn, aki hátat fordított a hazájának, és szövetségre lépett az ellenséggel. A lány egyetlen reménye, ha belép a befolyásos Sárkány hadúr seregébe. A hadúr arra készül, hogy meghódítja Nikant, elűzi a császárnőt a trónról, és létrehoz egy új köztársaságot.

Ám sem a császárnő, sem a Sárkány hadúr nem az, akinek látszik. Zsin minél több dolognak lesz szemtanúja, annál jobban tart attól, hogy az országa iránt érzett szeretete ismét arra fogja kényszeríteni, hogy éljen a főnix gyilkos hatalmával. Mert már nincs semmi, amit Zsin ne áldozna fel az országa megmentéséért… és a bosszúért.


“Ópium nélkül folyton látomások gyötörték, gyakran még élénkebbek, mint az őt körülvevő valóság.”

“Azt hitte, a bűntudat erre a megfelelő szó. Az alaptalan érzésre, nem az erkölcsi fogalomra. Mert azt mondta magának: nem sajnálja; a mugeniek megérdemelték, amit kaptak; ő soha nem fog a múltba nézni. Csakhogy a tettei emléke óriási űrt hagyott a fejében, ahová minden olyan emberi érzelmet száműzött, amely fenyegette.”

“Zsin nem tudta felfogni, hogyan lehet, hogy az emberek egyszer még számok, aztán hirtelenjében már nem, és a kettőt elválasztó határvonal egyre inkább elmosódott, ami borzalomként hatott rá, mert mindaddig, amíg számokként tekintett rájuk, nem érezte annyira rossznak, de amint életek lettek, elviselhetetlenné vált a mennyiségük.”

 

“Az egész életed azzal töltöd, hogy egy valósnak hitt ábrándot hajszolsz, és aztán rájössz, hogy egy istenverte bolond vagy, és ha tovább mész ezen az úton, akkor a vesztedbe rohansz. “

” – Nem félsz tőlem?
– Megbízom benned.
– Nem kellene.

– Akkor én jobban bízom benned, mint te magadban.”

fangrunin
forrás

“- Seggfej. – dünnyögte Zsin, amikor kijöttek az irodájából.
– Kétségtelenül rémes alak – helyeselt Kitaj. – Nem sok olyan ember van, aki mellett Nö-csa kellemes társaságnak tűnik.
– Nem mondom, hogy szívesen látnám a Muzsujba fulladni, de azt se bánnám, ha így történne – foglalta össze Ramsza.”

“- (…) Borzalmas emberek. És a szaguk is rémes. Nekik.. Nem is tudom, olyan savanyú szaguk van. 
– Azt hiszem azért, mert tehéntejet isznak. Az a sok tejtermék megviseli a szervezetüket. 
– Én azt hittem, egyszerűen nem mosdanak.
– Bagoly mondja verébnek. Megszagoltad mostanában magad?

” – A túlélés nem elég – sziszegte a lány. – Harcolni kell valamiért, kurvára nem lehet csak úgy… Gyáva emberként élni.
– Vannak, akik egyszerűen csak gyávák. Vannak, akik nem olyan erősek.”

” A hadjáratok a maguk nemében kábítószerként hatottak rá. Csodásan érezte magát, amikor harcolt. A csata hevében a létezés legelemibb részeire lehetett bontani az emberi életet – kar és láb, mozgékonyság és sebezhetőség, azonosításra, elkülönítésre és megsemmisítésre váró, létfontosságú pontok. Zsin ebben különös élvezetre lelt. A teste tudta, mit kell tennie, ami azt jelentette, hogy kikapcsolhatta az elméjét.”

“Pa-csi megragadta a karját, magához húzta és belebokszolt a vállába.
– Tudtuk, hogy nem haltál meg. Túl nagy pukkancs vagy ahhoz, hogy ilyen könnyen végezzenek veled.”

The_Poppy_War_Rin
forrás

” Ha semmit nem lehetett maradandónak tekinteni, és a világ nem létezett, az azt jelentette, hogy a valóság nem volt kőbe vésve. Az a káprázat, amelyben a lány élt, folyékonynak és képlékenynek számított, és könnyedén megváltoztathatta volna valaki, aki hajlandó átírni a valóság forgatókönyvét. 
Semmi sem tart örökké.”

” Tudod, mi az egyetlen, amiben az összes kiváló stratéga egyetért? Valójában nem számít a létszám. Nem számít, mennyire jól lemodellezzük a helyzetet, vagy milyen kiváló stratégiákat alkalmazunk. A világ zűrzavaros, a háború kimenetele a természeténél fogva megjósolhatatlan, és végső soron nem lehet tudni, ki marad végül talpon. A csata előtt semmit sem lehet tudni. Csak azt, hogy mi forog kockán.”

” – Mennyire rossz a helyzet, tudsz valamit? – kérdezte Venkától.
– Tudod mozgatni a lábujjaidat?
Zsin megmerevedett.
– Venka.
– Csak vicceltem. – Venka elmosolyodott. – Rosszabbul néz ki, mint amilyen. Eltart egy ideig, mire felépülsz, de a végén olyan lesz, mint új korában. A hegesedésen kívül nem lesz más bajod. Mindig is csúnya voltál, szóval végül is mindegy. “

” Ezután mindannyian kereshetnénk magunknak valamilyen polgári állást – javasolta Kitaj. – Legyünk mindannyian miniszterek és elöljárók. 
– Ahhoz az embereknek először meg kell választaniuk minket – vetette közbe Nö-csa. Az emberek kormányoznak, meg ilyesmi. Kedvelniük kell minket.
– Akkor Zsinnek nem lesz állása – gúnyolódott Venka. 
– Börtönőr még lehet belőle – vetette fel Nö-csa.
– Talán azt szeretnéd, ha valaki átrendezné az arcod? – kérdezte Zsin. – Mert azt én ingyen is megteszem.”


regi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s