Extra tartalom · projekt · szerelem

Az irodalom 3 híres, klasszikus szerelmespárja

Bár háromnál jóval több párost fel lehetne vonultatni, úgy gondoltam, hogy mégiscsak hármat hozok nektek, hiszen az amolyan bűvös, mesei szám, s ezek a szerelmek valóban mesébe illők. Még akkor is, ha tragikusan végződtek. Ám pont ezért szeretjük annyira a két szerelmes történetét, pont ezért váltak a világirodalom nagyszerű és sokat emlegetett alakjaivá, és járták be a világot. Lássuk is a három szerelmespárt!

Lancelot és Guinevere:

Az Arthur-mondakör legendás párosa. Guinevere Arthur felesége volt, mígnem egyszer csak beleszeretett a kerekasztal egyik legdicsőbb lovagjába, Lancelotba. Lancelot is gyengéd érzelmeket táplált a királyné iránt. Ahogyan az lenni szokott egy ilyen középkori románcban, úgy a férj is megsejtette a két szerelmes viszonyát, és felségárulással vádolta meg őket. Számos legenda és feldolgozás kering arról, hogyan végződött a történet, de a legtöbbjük nem túl vidám.

Rómeó és Júlia

Shakespeare mesternek ez az a drámája, amely leginkább foglalkoztatja a tanárokat, diákokat, egyszerű halandókat. Két család közötti viszályon átívelő szerelem ez, amelyben számos lehetőség rejlene, azonban a szálak bonyolódnak, s a sors otromba fintora, hogy éppen egy szerzetes okozza a szerelmesek vesztét, akit mindenki csak Lőrinc barátként ismer. Annak ellenére, hogy a szerelmesek végül meghalnak, a darab mégis pozitív kicsengéssel zárul, hiszen a Montague-k és a Capuletek – ha csak kis időre is – félre tudják tenni nézeteltéréseiket, s aranyból szobrot emeltetnek elhalálozott gyermekeiknek.

Anyegin és Tatjana

Az Anyegin című verses regény, amely Puskin tollából származik, az orosz irodalom egyik kiválósága. Minden azzal kezdődik, hogy Tatjana levélben megvallja érzéseit Anyeginnek, azonban a férfi visszautasítja a nőt. Hirtelen ötlettől vezérelve inkább annak húgának, Olgának kezd el udvarolni, akinek már van egy udvarlója. Az udvarló történetesen Anyegin legjobb barátja, Lenszkij. A két férfi párbajozni kezd, szegény Lenszkij pedig belehal a sérülésébe. Miután Anyegin többször is visszautasítja Tatjanát, a lány férjhez megy. Évekkel később találkoznak, amikor is fordul a kocka: bár Tatjana bevallja Anyeginnek, hogy szereti, most ő utasítja vissza a férfit. Szerelmük tehát a folyamatos visszautasítások története.


Nektek melyik klasszikus szerelmespár a kedvencetek? Hamletért és Opheliáért rajongtok? Vagy éppen Sámson és Delila története dobogtatja meg a szíveteket? Esetleg Antonius és Kleopátra szerelmét kedvelitek? Írjátok meg nekünk itt vagy Facebook-oldalunkon!


cersei_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s