21. század kiadó · Értékelés · projekt · prológus

Sally Rooney: Baráti beszélgetések

covers_588804Fülszöveg: Frances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet…
A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.

Sally Rooney Magyarországon elsőként publikált regénye, a Normális emberek az egyik kedvenc könyvemmé vált 2019-ben, így nagyon izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy az írónőnek új regénye érkezik a magyar piacra. Nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok, mivel nem szerettem volna a könyvében csalódni amiatt, hogy túl magasra tettem a lécet.

A történet Dublinban játszódik, és Francesről szól, aki 21 évesen az egyetemisták életét éli. Gyakornokként dolgozik egy irodalmi kiadónál, és szabadidejében Bobbival, az exbarátnőjével, aki egyben a legjobb barátnője is, gyakran tartanak spoken word-esteket. Melissát, aki elismert fotós, újságíró, itt ismerték meg, miután lefényképezte őket. Annyira belemerültek a beszélgetésbe, hogy végül mindhárman Melissánál kötöttek ki. Frances ekkor találkozik először Nickkel, új barátnőjük férjével, a kémia pedig szinte azonnal megvolt köztük. Ártatlan flörtöléssel kezdődik, azonban a vonzalom erősödik, érzéseiket pedig egyre nehezebb titkolni. Vajon meddig mehetnek el titkos kapcsolatukban, hogy lelkileg egyikük se sérüljön? Sajnos nem minden a rózsaszín köd, hamar belátják, hogy viszonyuk elég sok embernek, köztük nekik is, sok-sok fájdalmat okoz. Frances életét követve ilyen és ehhez hasonló hétköznapi problémákkal találkozhatunk, amiket a lány próbál minél sikeresebben, hatékonyabban megoldani.

„Jó, de mit jelent az, hogy egy kapcsolat működik?”

Különösen tetszett Sally Rooney művében az, hogy a Normális emberekhez hasonlóan itt is olyan hétköznapi gondokkal szembesülhetünk, ami elsőre és külső szemlélőként ártatlan nehézségeknek tűnnek, azonban a valóságban egyáltalán nem egyszerű ezeket megoldani, ezeken túllépni. Frances kapcsolata a barátaival pont ilyen zűrös, viszonya Bobbival sem felhőtlen. A két lány teljesen más karakter, emiatt az élethez való hozzáállásuk is különbözik. Sokszor összevesznek kisebb-nagyobb dolgokon, kapcsolatukat azonban igyekeznek elég minél rövidebb idő alatt rendezni. Mindemellett Frances családi háttere sem fényes, szülei nem támogatják különösebben. Én idén leszek 21 éves, én is egyetemre járok, emellett pedig jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy a szüleimtől, családomtól ennyire elfüggetlenedve éljem az életem mindenféle anyagi segítség nélkül.

Frances nem találja úgy igazán a helyét, nem tudja, mihez kezdjen magával. Emellett pedig rendkívűl érzékeny, sokszor apróságokon sem tud egyhamar túllépni. Sokszor magába fordul, amikor egy-egy megoldatlan problémával találja szemben magát, tele van szorongásokkal.

„A szorongás nem több rossz érzéseket eredményező kémiai reakciónál. Az érzés csupán érzés, nincs anyagi valósága.”

Számomra nem vált túlzottan szimpatikussá Frances, én személy szerint az ilyen típusú emberekkel nem igazán tudok azonosulni. Sokkal jobban kedvelem a talpraesettebb és határozott embereket. Bobbi például nekem egy sokkal életrevalóbb karakter, annak ellenére, hogy természetesen neki is megvannak a saját maga problémái. Melissa és Nick sem lopta be magát túlzottan a szívembe. Összességében a szereplőket külön-külön nem igazán szerettem meg, mégis így négyük viszonya kifejezetten érdekes volt számomra. Sok mindent megtudhattunk a felszínes problémákról, emberi kapcsolatokról.

Fontos szerepet kapnak az üzenetváltások is a regényben, a szereplőket ezáltal is még jobban megismerhetjük. Jelentése van a stílusnak, a szóhasználatnak is, sok mindent megtudhatunk a kommunikációjuk alapján a szereplőkről is.

A Baráti beszélgetések remekül rávilágít a mai problémákra, az élet nehézségeire. Szerintem mindenki tud azonosulni egy-egy konfliktussal, megoldatlan nehézséggel, felszínes viszonyokkal. Mindenképpen olvassátok el a Baráti beszélgetéseket, ha szerettétek a Normális embereket, nem fogtok csalódni!

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a 21.század Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s