ajánló · Extra tartalom

Iskolában játszódó könyvek

Itt van az ősz, itt van ujra,

S szép, mint mindig, énnekem.

Tudja isten, hogy mi okból

Szeretem? de szeretem.

Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van ujra

Ezen a héten vissza az iskolába projektet tartunk. Ma olyan könyveket ajánlok, amik teljesen vagy részlegesen iskolában játszódnak.

1. Szabó Magda: Abigél

Ginát, az elkényeztetett pesti lányt 1943 őszén tábornok apja felpakolja és minden magyarázat nélkül elszakítva megszokott környezetétől egy vidéki református leánynevelő intézetbe viszi. Az árkodi Matulában egyedül maradó kislányt teljesen letöri a szépségtől mentes purintán környezet, ami annyira más, mint amihez hozzá volt szokva, hogy egyszerűen képtelen elfogadni helyzetét. Összevész osztálytársaival, s szökésre készül. A balul sikerült akció után azonban az apja felfedi előtte az igazat, s ezek után Gina önként vállalja a rabságot, s miután kibékül a többi ötödikessel is, 19-en lesznek testvérek, sőt már ő maga is kezd hinni a helyi legendákban. Például a Matula kertjében álló szobor, Abigél varázserejében, aki ha nagy bajban hozzá fordulnak a lányok mindig segít.
De a háború és az ezzel járó változások egyre közelednek, s talán a vastag falak se lesznek sokáig biztonságosak egy olyan gyermek számára, akinek Vitay tábornok az apja.

Valószínűleg nem kell bemutatnom senkinek ezt a könyvet, de amennyiben még nem olvastátok volna, mert féltek, hogy túl klasszikus, kérlek, adjatok neki egy esélyt, mivel remek olvasmány! Az adaptációját is érdemes megtekinteni.

2. L. M. Montgomery: Anne otthonra talál

Avonlea ​kanadai falucska népe felbolydul: vajon mi indíthatta a besavanyodott agglegényt, Matthew Cuthbertet, no meg kardos nővérét, a háztartását parancsnoki szigorral vezető Marillát, hogy árva gyereket fogadjanak tanyájukra? Bizony, a szorgalmas, puritán testvérpár fölött eljárt az idő – segítségre van szükségük, és ki lenne erre alkalmasabb, mint holmi apátlan-anyátlan legényke, aki örül, ha fedelet kap a feje fölé? Mekkora aztán Matt meglepetése, amikor a várt legényke helyett egy pulykatojásképű, vörös hajú leányzó várja szerény bőröndjén üldögélve, hogy örökbefogadója megjelenjen… Matthew legszívesebben azonnal visszaküldené, Marillától sem várhat sokat a jövevény, aki, mint kiderül, az Anne névre hallgat. Vissza is penderítenék menten, ha a különlegesen fejlett szókinccsel rendelkező, jég hátán is megélő kis árva lány, akit jócskán cibált már az élet, és alapos ismereteket szerzett a felnőttek világáról, ki nem vágná magát a kutyaszorítóból, és lány létére nélkülözhetetlenné nem tenné magát a derék idősödő testvérpár életében… Persze az út a kölcsönös megértéshez, mi több: a szeretethez ugyancsak rögös, de a talpraesett kislány sikerrel végigjárja: segíti ebben élénk képzelete, és az, hogy a világot szépnek és megjavíthatónak látja.

Bár nem az egész játszódik iskolában, igen nagy szerepe van, mivel Anne egy nagyon szorgalmas és ambiciózus lányka, aki szuper motiváció lehet. Az egész személyisége aranyos és szerethető.

3. N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

A nagy sikerű film alapján készült regény hősei amerikai diákok, a patináns Welton Akadémia tanulói. Todd Anderson és barátai számára új világ kezdődik, amikor új angoltanáruk, John Keating biztatására kezükbe veszik sorsuk irányítását. Keating példája nyomán felélesztik a hajdani titkos diákklub, a Holt Költők Társaságának hagyományait, s az iskola merev szellemiségével, no meg a szülői terrorral szembeszegülve végre szabad folyást engedhetnek érzelmeiknek, kipróbálhatják önmagukat. Hamarosan kiderül azonban, hogy a tekintélyelvű világban a frissiben megízlelt szabadság tragikus következményekre vezet…

Nos, ez kicsit kakukktojás, egyrészről, mivel filmből készült, azaz nem kell egy irodalmi remekműre számítani, másrészről azért, mert nem valami vidám történet. Mindezek ellenére megemlítendő, mivel a történet nagyon fontos, és diskurzusra biztat.

4. Becky Albertalli: Simon és a homo sapiens lobbi

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…

Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

Alig hiszem el, de már öt éves ez a könyv! Hogy telik az idő. Aki még nem olvasta volna, mindenképpen ajánlom, a főszereplő Simon igazi tünemény, a történet pedig magával ragadó. Igazi YA könyv, tinédzserekről, tinédzsereknek. (De később is ajánlott olvasni. ;))

5. Jessica Townsend: Csudamíves

Ide nem illesztek be fülszöveget, mert egy sorozat második részéről van szó, a Nevermoor folytatásáról. Ebben a részben nagy szerepet játszik az iskola, és ugyanolyan izgalmas és érdekes volt, mint az első, úgyhogy hajrá, aki még nem olvasta volna, ki ne hagyja! A harmadik kötet angolul szeptemberben fog megjelenni, reméljük a magyar fordításra se kell sokat várni, mert sokan már – köztük én is – tűkön ülve várjuk, hogy miként folytatódik Morrigan Crow és barátainak története!

Remélem találtatok magatoknak való könyvet!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s