Agave kiadó · Extra tartalom · fantasy · idézetek · Kedvencek · lista · projekt

Kedvcsináló idézetek: Piranesi

Akik szívesen olvasnak fantasyt, biztos hallottak már Susanna Clarke új könyvéről, a Piranesiről. Aki pedig még nem hallott róla, az most majd igen 😀 A maga 224 oldalával az én szívemet rögtön ellopta, és több, mint 40 idézetet írtam ki belőle. Ebből szeretnék most 10+1-et bemutatni, hátha ti is kedvet kaptok az olvasásához!

1. „A Hullámok elborítottak, és egy pillanatra olyan furcsa némaság vett körül, mint mikor a Tenger átsöpör az emberen, és elfojtja a saját hangját.

2. Elhatároztam, hogy életem során a Világból felfedezek annyit, amennyit csak tudok. Ez idáig Nyugati irányban a Kilencszázhatvanadik, Északon a Nyolcszázkilencvenedik, Dél felé pedig a Hétszázhatvannyolcadik Csarnokig jutottam.

3. Az első rendszerező elv szerint két évet 2011-nek és 2012-nek neveztem el. Ez a fantáziátlanság mélyen szíven üt. Ráadásul arra sem emlékszem, mi történhetett kétezer évvel ezelőtt, amitől azt gondoltam, hogy az az év jó kezdőpont lehetne.”

4. „A madarakat nem nehéz megérteni. Viselkedésük elárulja, mi jár a fejükben. Általában a következő gondolatmenet játszódik le bennük: Ez ehető? Vajon az? Na és ez? Ez talán élelem. Szinte biztos vagyok benne, hogy az. Néha pedig ez: Esik. Nem szeretem az esőt.”

5. Az örök életre sem vágyom. A Ház meghatározott időt rendel a madaraknak, s megint mást az embereknek. És ezzel én teljes mértékben elégedett vagyok.

6. „ – De nincs itt semmiféle hatalom. Semmi élő. Csak végtelen, sivár szobák, mindegyik egyforma, pusztuló figurákkal és madárszarral.”

7. – Hogyan szolgálnak a cipők?– kérdezte.
– Remekül! – lelkendeztem. – Csodálatosak, köszönöm! De még a cipőknél is többre értékelem, hogy milyen csodás bizonyítékául szolgálnak a barátságunknak! Úgy vélem, hogy a tiédhez hasonló barátság a legnagyobb boldogság az Életben!

8. „Elvarázsolta őket a fejlődés eszméje, és úgy hitték, minden, ami új, jobb a réginél. Mintha az érdem a kronológia függvénye volna!”

9. – Nem hiszem, hogy képes lennék bárkit megölni, bármennyire is gonosz az illető– mondtam.– Még a bűnösök is megérdemlik az Életet. Vagy ha nem, akkor a Háznak kell elvennie azt tőlük. Nem nekem.

10. Véleményem szerint a Szobor sokkal inkább felsőbbrendű magánál a dolognál, mert a Szobor tökéletes, örökkévaló, és nincs kitéve a pusztulásnak.

+1 A Ház Gyönyörűsége mérhetetlen; Jósága végtelen.

Agave Könyvek, Budapest, 2020
224 oldal

Fülszöveg

A ​Hollókirály szerzőjének mámorító, hipnotikus új regénye, mely egy álomszerű, alternatív valóságban játszódik.

Piranesi háza nem hétköznapi épület. Termei végtelenek, folyosói végeláthatatlanok, falait pedig sok ezer különféle szobor borítja. A labirintusszerű csarnokok közt egy bebörtönzött óceán terül el, hullámok emelkednek mennydörögve a lépcsőházakban, pillanatok alatt árasztva el a termeket. De Piranesi nem fél; ismeri a dagályokat, ahogyan a labirintusban is eligazodik. Élete a ház felfedezéséről szól.

Rajta kívül még egy ember él a házban, a Másik nevű férfi, aki hetente kétszer meglátogatja Piranesit, hogy a segítségével a Nagy és Titkos Tudás nyomára bukkanjon. De kutatásai során Piranesi bizonyítékot talál egy harmadik személy létezésére is, és egy szörnyű titokra kezd fény derülni, mely a Piranesi által ismert világon túlra nyit kaput.

Susanna Clarke várva várt második regénye lenyűgöző új világba vezeti az olvasót: egy meglepő képekkel és szürreális szépséggel teli végtelen labirintusba, melyet dagályok és felhők kísértenek.

Ha úgy gondolod ez a könyv a te polcodról sem hiányozhat, akkor itt tudod megrendelni 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s