Agave kiadó · Értékelés · Új megjelenések · projekt · prológus

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz- értékelés

covers_627583Fülszöveg: 1886-ban egy rejtélyes utazócirkuszból nemzetközi szenzáció lesz. A Cirque des Rêves csak éjjel van nyitva, fekete és fehér színekben pompázik, és mindenkit vár, aki felfedezné kör alakú ösvényeit vagy felmelegedne tüzeinél.

Noha itt is találhatóak akrobaták, jósok és kígyóemberek, az álmok cirkusza nem szokványos látványosság. Egyes sátraiba beköltöztek a felhők, másokban jég van. Mintha valamiféle varázslat bűvkörébe vonná a szerelmeseit, akiket rêveurnek, vagyis álmodozónak hívnak.

A történet középpontjában két fiatal mágus áll: Celia és Marco. Kisgyermek koruktól fogva arra tanították őket, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

Március elején olvastam először Erin Morgensterntől, és már a Csillagtalan tenger című regénye is teljesen elvarázsolt. Az írónő egy olyan komplex és egyedi világot hozott létre, ami engem hihetetlenül beszippantott, és imádtam olvasni. Amikor megtudtam, hogy lehetőségem van tőle az Éjszakai cirkuszt is új kiadásban elolvasni, nagyon megörültem. Féltem, hogy az előző könyve után esetleg csalódni fogok benne, azonban pont az ellenkezője történt. A cirkuszi téma engem már az első pillanatban megfogott, teljesen belemerültem ebbe a varázslatos regénybe.

A borítója nekem nagyon tetszik, különleges motívumok kaptak helyet rajta, amiknek a történetben is nagyobb jelentőségük van, ilyen például a cím körüli óra. A színvilág is a cirkusz stílusára, eleganciájára utal, hiszen a fekete és a fehér dominál rajta pont, mint a sátrakban és a fellépők ruhájában.

A történet a Cirque des Rêves, azaz az Álmok cirkusza falain belül és kívül is játszódik, de minden nem ott történő események is köze van ehhez a helyszínhez. Azt tudni kell, hogy ez nem csupán egy hagyományos cirkusz, külső szemlélőként is feltűnik néhány furcsaság. Először is a helyszíneket teljes homály fedi, senki sem tudja előre, hogy melyik városban, országban vagy akár kontinensen fog legközelebb a csapat a színvonalas produkcióival felbukkanni. A fekete és a fehér dominál mindenhol, ezzel egységessé varázsolva a sátrakat. Ahogy a kapun található felirat is jelzi – melynek szövege: „Sötétedéskor nyitunk, hajnalban zárunk” – látogatókat csak esténként, éjszakánként fogadnak, napközben senkit. Aki ellátogat erre a fantasztikus helyre, teljesen a rabjává válik. Tehetségesebbnél tehetségesebb fellépők mutatják be estéről estére tudásukat, ezzel teljesen elkápráztatva a közönséget.

A cirkusz azonban amíg a külvilág számára csupán egy szórakoztató helyszín, két fiatal, Celia és Marco számára egy párbaj helyszíne. Ez egy igazán különleges viadal, hiszen ők sem tudják pontosan, hogy ez hogyan zajlik, meddig tart és hogyan lehet győzni a másikat, azonban kiszállni belőle nem lehet. A lány sokáig nem tudja, hogy ki is pontosan az ellenfele, azt hiszi, a cirkuszon belül egy másik tehetség, a fiú azonban a cirkusz megépülése és megnyitása után már nem tart velük, Londonban él, csak akkor látogatja meg a cirkuszt, ha az angliai fővárosban lépnek fel.

A két főszereplő Celia és Marco, az ő párbajukról szól a történet, azonban sok mellékszereplő is fontos szerepet kap a regényben, akik nélkül nem lenne teljes a cirkusz. Az ikrek, Pixi és Dixi, akik a cirkuszban születtek meg éjfél környékén, Herr Thiesen, aki a kapu feletti káprázatos órát tervezte, és egyben a cirkusz legnagyobb rajongójává és a rêveurok vezérévé vált, Bailey, aki szintén belekeveredik a sátrak rejtélyes világába, és igazából az összes néző, aki valaha belépett a cirkusz kapuján, és hagyta, hogy elvarázsolja a helyszín.

„ – És Herr Thiessen honnan tudja, merre tart a cirkusz?

– Onnan, hogy Celia Bowen megírja neki.”

A regény által egy olyan nem mindennapi világba csöppenünk, amire szerintem mindenkinek szüksége van, ha egy kicsit ki akar szakadni a hétköznapok egyhangúságából, szürkeségéből. Mindenképpen olvassátok el az Éjszakai cirkuszt, ha szerettétek Erin Morgenstern Csillagtalan tenger című regényét, vagy ha kedvelitek a varázslatokkal, illúziókkal teli cirkuszi világot, nem fogjátok megbánni!

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt az Agave Könyveknek!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s