Agave kiadó · Érdekességek · Borítómánia · projekt · prológus

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz-borítómánia

Fülszöveg: 1886-ban egy rejtélyes utazócirkuszból nemzetközi szenzáció lesz. A Cirque des Rêves csak éjjel van nyitva, fekete és fehér színekben pompázik, és mindenkit vár, aki felfedezné kör alakú ösvényeit vagy felmelegedne tüzeinél.

Noha itt is találhatóak akrobaták, jósok és kígyóemberek, az álmok cirkusza nem szokványos látványosság. Egyes sátraiba beköltöztek a felhők, másokban jég van. Mintha valamiféle varázslat bűvkörébe vonná a szerelmeseit, akiket rêveurnek, vagyis álmodozónak hívnak.

A történet középpontjában két fiatal mágus áll: Celia és Marco. Kisgyermek koruktól fogva arra tanították őket, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

Az Éjszakai cirkusz projekthetünk nem lenne teljes a szinte már hagyományukká vált borítómánia nélkül, így most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem Nektek jó pár külföldi és magyar borítóját a regénynek.

9361589Személy szerint nekem a külföldi borítók közül az eredeti tetszik a legjobban. A regény 2011-ben jelent meg először Amerikában. Azért tetszik különösen ez a kiadás, mert szerintem a cirkuszi hangulatot ez adja a legjobban vissza, már csak azért is, hiszen a fekete és a fehér a Cirque des Rêves színei, minden ebben a két árnyalatban pompázik, a harmóniára törekedve, míg a vörös motívumok a rêveurökre, azaz az álmodozókra utalnak. Ők ilyen színű sálat vagy bármilyen más kiegészítőt hordtak a cirkuszban annak érdekében, hogy felismerjék egymást a tömegben. Különösen tetszik nekem a cím körüli minta, ami szerintem igazán kiemeli. A cirkuszi sátrakat egy kéz tartja, ami szimbolikus jelentéssel is bírhat, nem szeretnék spoilerezni, de annyit elárulok, hogy olyan, mintha egy ember, egy szereplő tartaná össze ezt az egész „világot”.

49763606._SX318_SY475_Ez a borító egy 2019-es borító a Waterstones Exclusive által. Ahogy Erin Morgenstern másik regényéből, a Csillagtalan tengerből is készült általuk tervezett különleges borító, úgy az Éjszakai cirkuszból is. A színvilága hasonló az előzőhöz, azzal a különbséggel, hogy a kék szín is dominál benne, ugyanakkor a fekete, a fehér és a vörös is hangsúlyos. Szerintem gyönyörű a borító, hiszen minden fontos minta mellett még középen, a cím körül az óra is megjelenik, amit Herr Thiessen nevéhez fűződik, aki a történet során a cirkusz egyik legnagyobb rajongójává vált.

13266989A spanyol kiadás 2012-ben jelent még, és nagyon különbözik a többi kiadástól mind színvilágban, mind stílusban. Nekem ezen a borítón egyáltalán nem jön át a Cirque des Rêves eleganciája, sokkal inkább a cirkusz játékosságát emeli ki. Szerintem nem feltétlen volt jó választás a regényhez, habár a borító a történet színvonalából semmit nem von le.

 

20346560A német borító nekem nagyon tetszik, hiszen a cirkusz középen tényleg kiemelt szerepben van, a két főszereplő pedig szürke színű, így a sátrak még inkább a figyelem középpontjában vannak. Igényes, szép, letisztult, ha egyszer lesz rá lehetőségem, mindenképp szeretném beszerezni ezt a verziót is a magyar mellett.

 

Végül pedig lássuk a magyar borítónkat!

13574246A régebbi kiadás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben. A borító hasonlít a német változatra. A borítón a fekete, a fehér és a vörös szín dominál ugyanúgy, mint néhány külföldi kiadásban. A cirkusz, mint motívum nem olyan hangsúlyos, a két főszereplő kap nagy szerepet, akik egymásnak háttal állnak, azonban egy vörös szalag összeköti őket és a cirkuszt is velük.

covers_627583Idén ősszel jelent meg magyarul új kiadásban az Agave Könyvek által. Nekem ez a borító nagyon tetszik, a fent már említett 2019-ben megjelent külföldi kiadás magyar változata. Szép, igényes, és nem tudom, hogy a többi regényre mennyire jellemző, de ebbe, ha belelapoztok, az oldalszámok mellett kis csillagmotívumokat is találtok, ami még varázslatosabbá teszi történetet és különlegesebbé a regény kinézetét is.

Ha kedvet kaptatok hozzá, és még nem tettétek, olvassátok el Erin Morgenstern regényét, ha pedig további tartalmakra vagytok kíváncsiak, látogassátok meg oldalunkat!


fanni_fischer_bio2019Forrásom: https://www.goodreads.com/work/editions/14245059-the-night-circus?per_page=100&utf8=%E2%9C%93

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s