ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus

Mesék felnőtteknek

Bár a cím megtévesztő lehet, nem az Ezeregyéjszaka meséi fognak következni. 😀 (Nem mellékesen ajánlom azt is, remek olvasmány! :)) Rengeteg olyan gyerek,- ifjúsági,- és felnőtt mese is jelent meg mostanában, illetve az elmúlt években, amik akár a karácsonyfa alá is tökéletes ajándékok lehetnek. Minden generációnak megfelelőek, bárki megtalálhatja bennük a neki szóló mondanivalót, és tartalmat. Jómagam havi szinten olvasok ilyen jellegű történeteket, így kerek a kis olvasói világom. 🙂 Tartsatok velem, megmutatom az aktuális kedvenceimet!

IMG_1245Kertész Edina: A lány aki szavakkal varázsolt

Vedd meg itt!

Szabó Magdát azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom, az egyik méltán leghíresebb írónőnk. Ebben a meseszép kis könyvecskében Kertész Edina szívmelengető emléket állít neki, bevallom nekem többször is könnyes lett a szemem olvasás közben. Magda életfelfogása, értékrendje, és az élethez való viszonya azt gondolom a mai világban is abszolút követendő, példaértékű. Fantasztikus illusztrációk teszik még színesebbé és élvezetesebbé az olvasást, igazi kincs lehet a könyvespolcon. Gyerekeknek is bátran ajánlom, mert a nyelvezet egyszerű, mégis sokatmondó. Az én ötéves kislányom rajong érte, sokszor lapozgatjuk. 🙂

Fülszöveg

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye.

A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart. Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.

IMG_1246Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

Vedd meg itt!

A klasszikus Hamupipőke mese egy kis szeletkéje új köntösben. és teljesen új megközelítésből. Ebben a történetben Hamupipőke nem pusztán a padláson raboskodva várja a csodát, hanem merészen kezébe veszi a sorsát, és új életet kezd. A talpraesett, jószívű lány igaz barátokra és támogatókra akad, miközben ő maga is fontos eseményeknek a részévé válik. Nagyon jó kis olvasmány volt, annak ellenére, hogy az eredeti mese nekem nem tartozik a kedvenceim közé. Ez a lány sokkal szimpatikusabb, igazi belevaló csaj, aki nem fél harcolni az álmaiért. 🙂

 

 

Fülszöveg

Mi lett volna, ha Hamupipőke sosem próbálja fel az üvegcipellőt?

Hamupipőke hősiesen tűrte sorsát, de eljött a perc, amikor képtelen továbbra is eltitkolni, hogy hiányzik neki a herceg, és mostohájával is végképp elviselhetetlenné vált az élete. Nagy döntésre szánja el magát: varrónőnek jelentkezik a palotába. Azonban amikor a király udvarában vendégeskedő nővérének szolgálatába áll, fültanúként egy nagy összeesküvés közepén találja magát. A konspirálók nem csupán a király és a herceg hatalmára törnek, de a tündérek is az ármánykodás céltáblái, így Hamupipőke Tündérkeresztanyja is veszélybe kerül. Hamupipőkének meg kell találnia a módját annak, hogyan állítsa meg a cselszövőket még mielőtt túl késő lenne.

IMG_1247Maja Lunde: Hónővér

Vedd meg itt!

Ez az én személyes all time favorite karácsonyi könyvem! Szívszorítóan gyönyörű mese gyászról, magányról, családról, és a szeretet mindent gyógyító erejéről. Nem is tudom gyerekkönyvként mennyire ajánlanám, hiszen első körben annyi szomorúsággal indul, ami még egy felnőttnek is letaglózó. Ez azonban ne riasszon el senkit, mert összességében annyira szép és sokatmondó történet, amit legalább egyszer tényleg érdemes mindenkinek elolvasnia. Lisa Aisato illusztrációt ismét csak magasztalni tudom, egyszerűen zseni a nő, a képei önmagukban is remekművek!

Fülszöveg

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor…

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír a szerző: “Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom. Szeretettel: Maja Lunde”

IMG_1248Edith Pattou: Északfi

Vedd meg itt!

Nem kifejezetten karácsonyi történet, de a havas tájleírások miatt abszolút passzol a hangulatba. Akik esetleg ismerik A medvekirály filmet, vagy mesét, azok sok közös vonást fedezhetnek fel, hiszen az a regény is az alap mese egy feldolgozása. Kalandos, izgalmas utazás a messzi Északon, varázslatokkal, átkokkal és mindenféle csodákkal megtűzdelve. Egy igazán bátor lány és egy óriási jegesmedve barátsága, amelynek számos próbát kell kiállni.

Fülszöveg

A babona szerint a gyermekek, akik észak felé fordulva jönnek a világra, felnőve messze kóborolnak az otthonuktól. Rose édesanyja retteg, mert északi lányára magányos, jeges halál vár, ha követi a sorsát. Rose erről mit sem tud, így amikor egy hatalmas fehér medve bukkan fel a házukban, és magával akarja vinni őt, vele tart. A medve egy rejtélyes kastélyba viszi Rose-t, ahol a lány szobájában éjszakáról éjszakára egy néma idegen bukkan fel. Ahogy a kíváncsiság úrrá lesz rajta, Rose szörnyű bajt okoz, így hosszú útra kell indulnia, hogy megmenthesse a szerelmét és betölthesse valódi sorsát.

IMG_1249Matt Haig: Karácsony sorozat

Vedd meg itt!

Biztos vagyok benne, hogy ezzel a három könyvecskével már szinte mindenki találkozott, hiszen az egyik legnépszerűbb karácsonyra hangolódó sorozat mind a fiatalabbak, mind az idősek körében. Jómagam is a rajongók táborát erősítem, minden évben újraolvasom, ez már tradíció. 🙂 Aranyos, vicces kis mese arról, hogyan lett egy árva fiúból a Karácsony legfontosabb jelképe, a folytatások pedig elmesélik a további életét, kalandjait. Igazi ünnepi csemegék, Matt Haig humora és történetszövése magával ragadó, mosolyt csal az olvasó arcára. Nem érdemes kihagyni. 🙂


Ennyi lett volna az én kis ajánlóm, köszönöm, hogy velem tartottatok! Nektek vannak kedvenc, felnőtt fejjel is fontos mondanivalójú meséitek? Írjátok meg a poszt alatt, vagy Facebookon kommentben! Jó hangolódást mindenkinek!

linda_bio2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s