Extra tartalom · Karácsony · lista · novella · projekt

Karácsonyi ingyen árjegyzék

Karinthy Frigyes humorát valaki vagy szereti, vagy messziről kerüli, én az előbbi csoport táborát erősítem. Ugyan még csak két kötetét olvastam (Tanár úr kérem, Utazás a koponyám körül) menthetetlenül megszerettem a műveit.

A Libri könyvesbolt és a Jaffa kiadó idei közös együttműködéséből újabb két csoda kötet született: Karinthynek és Kosztolányinak jelent meg egy-egy karácsonyi válogatása novelláikból és verseikből.

Ha még nem szereztétek be, siessetek, mert tavaly is hamar elfogytak a Libri karácsonyi különkiadásai (azóta is a fáj a szívem egy Szabó Magdásra). Itt olvashattok az akcióról bővebben.

Ma délelőtt Karinthy Karácsonyi társasjáték című könyvéből olvasgattam pár novellát, és megakadt a szemem a bejegyzés címét adó darabon. Karinthy humorosan járja körül az ajándékozás kérdését, és tulajdonképpen ingyen ajándékötleteket ad nekünk. Bár azért nem ajánlom, hogy megfogadjuk mindegyiket 😀 (“Feltűnően Mór úr előtt szidni a zsidókat, s mikor önérzetesen “bevallja”, hogy ő is az, nem hinni, az lehetetlen.”)

Felmerült tehát a kérdés Karinthyben:

“Karácsony van, és én szeretnék mindenkinek adni, és hát… izé… miből?”

Már épp azon volt, hogy kész, vége mindennek, mikor megvilágosodott.

Adni azért jó, mert örömet okozni jó, mert szeretni jó.”

Vagyis nem kell feltétlen pénzt költeni karácsonykor drágábbnál drágább ajándékokra, hiszen a lényeg, hogy örömet okozzunk a másiknak, és azt ingyen is lehet.

Nálunk mindig úgy volt, hogy mi is megajándékoztuk a szüleinket, nagyszüleinket amióta csak emlékszem, és mivel zsebpénzünk nem volt (meg akkor az ő pénzükből vettünk volna nekik ajándékot?) így nagy tapasztalatom van az ingyen (otthon megtalálható anyagokból készült) ajándékok terén.

Összegyűjtöttem nektek pár ötletet, hogy hogyan tudjátok vidámabbá tenni a karácsonyt a számotokra fontos embereknek, ha nem (csak) venni szeretnétek valamit.

Szóval Karinthy nyomán íme az én “karácsonyi kis képes árjegyzékem”!

1. Levél, képeslap írása

“Primadonnának levelet írni…”

Jó, tudom, hogyha ezt elpostázzuk, akkor nem lesz már ingyenes, de a karácsonyfa alá is be lehet tenni, vagy ha a közelben lakik az a valaki, akinek szánjuk, akkor mi magunk dobhatjuk be a postaládájukba. A levél és a képeslap is akkor az igazi, ha személyes. Az idei kedvenc közös emlék felelevenítése, vagy ha idén nem volt ilyen, akkor tavalyi, illetve bármi, amit ki tudunk találni, és nekünk is jól esne. Ez ajándékkísérőnek is tökéletes amúgy.

2. Könyvmolyoknak

“Nem mondaná el részletesebben az egészet”

Könyvmoly ismerősünk van, de nincs pénzünk megvenni neki azt a drága könyvet, amire vágyik? Ha van otthon papír, és pár íróeszköz, akkor meg vagyunk mentve. A könyvmolyoknak sose lehet elég könyvjelzőjük, így egy kézzel készített darabbal nem lőhetünk mellé. Ne gondoljuk azt, hogy nincs kézügyességünk hozzá! Az is szuperül tud kinézni, ha csak ráspriccelünk egy kis festéket a papírra, összepacsázzuk (azért ne ázzon szét), majd írjunk rá egy idézetet, akár az áhított könyvből, vagy az illető kedvenc könyvéből. De a nevét, vagy bármi mást írhatunk rá.

Ha tényleg nem menne a könyvjelző, akkor a másik, aminek minden könyvmoly örül, ha beszélhet az éppen aktuális kedvencéről. Kérdezzük meg őt (ha éppen nem olvas), és hagyjuk hagy beszélje ki magát. Vagy kérjünk tőle könyvajánlást, hiszen minden könyvmoly szeret könyvekről beszélni, és boldoggá tesz minket, ha találunk hozzá közönséget.

3. Képes emlékek

“könnyekkel a szemedben sóhajtozni, hogy múlik az idő”

Rengeteg közös kép született az évek alatt? Akkor nyert ügyünk van: készítsünk egy kisfilmet a kapcsolatunkról. Lehet az megható, vicces, minden attól függ, mit írunk hozzá. Telefonra ajánlom az Inshot alkalmazást, rengeteg lehetőség van benne, és nem bonyolult. Tegyünk alá egy hangulatos zenét, és kész is az ajándék. Hogy ezt hogyan tegyük a fa alá? Készítsünk hozzá egy belépőjegyet, amire írjuk rá a darab címét és az előadás idejét (meg amit akartok), és mehet is egy szép borítékba.

4. Vállalkozó barátainknak

“hangosan fütyörészni, hogy milyen jól érzed magad”

Van olyan ismerősünk, akinek van valami saját vállalkozása? Biztos vagyok benne, hogy ahogy tudjátok, amúgy is támogatjátok őket, de akár ingyen is tudtuk nekik segíteni. Osszátok meg facebookon, instán, írjatok róla őszinte ajánlót. Szóljatok hozzá az ő bejegyzéseikhez a közösségi médiában, hisz ezek mind ingyen vannak számotokra. Nekik viszont öröm is, ha visszajelzést kapnak, és rajtatok keresztül más is rájuk találhat. Ha már egy ismerősötök miattatok vásárol ott, kifizetődött az az idő, amit a kommentekkel, megosztással töltöttetek.

5. Süssünk valamit

“Gyereknek estére megengedni, hogy csámcsogjon az asztalnál”

Jó, jó, ez se teljesen ingyenes, de azért nem is drága. Néhány süteményt egész kevés hozzávalóból, egyszerűen el lehet készíteni, és sokféleképpen díszíteni utána. Egy kis aranyos, egyszerű csomagolás, levélke mellé, és már kész is az ajándék.


Én személy szerint az évek során rengeteg rajzot készítettem (nyilván ezt a szülők, nagyszülők értékelik, plána ha valaki annyira tehetséges csak, mint én: vagyis nem túlságosan), fuvolakoncertet adtam, tavaly pedig egy teljes könyvet írtam a páromnak.

Ti mi alapján ajándékoztok karácsonykor?
Adni vagy kapni szerettek jobban ajándékot? Miért?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s