Értékelés · Manó könyvek · projekt · prológus

Kertész Edina: Lajhár, a sztár

covers_623167Fülszöveg: Lona szeretné, ha az osztály menő lányai, Menta Málna és Napsugár bevennék maguk közé a csapatba. Igyekszik felhívni magára a figyelmet. Fotókat készít magáról, amik felkerülnek róla az internetre. De nem hozzák el a várva várt sikert, sőt, mindenki kineveti, osztálytársaik gúnyolódásának céltáblája lesz. Még szerencse, hogy új barátra talál Drazsé, az elszánt környezetvédő személyében, és feltűnik az életében Pedró nagybácsi is, aki a messzi Costa Ricából érkezik.
Ám Pedró bácsi mégsem az, akinek mondja magát, és egy iskolai bulin minden összekavarodik… Sikerül Lonának rátalálnia arra, amiben igazán jó, és segíteni Pedró bácsinak otthona, a nemzeti park megvédésében?

Így a vizsgaidőszak közeledtével a rengeteg száraz tananyag mellett szeretek olyan történeteket olvasni, amik szerethetőek, és teljesen kikapcsolnak, emellett viszont olyan hétköznapi problémákat tárgyal, amikkel akár bárki szembesülhet. Kertész Edina Lajhár, a sztár című könyve számomra pont ilyen. Nemcsak egy gyerekeknek szóló mese, szerintem felnőtt fejjel is egy szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató történet, hiszen például az online világ árnyoldala aktuális téma, ami szinte mindenkit érinthet.

A borító és a könyvben található illusztrációk Hajba László munkái, amik szerintem rendkívül kreatívak, ezáltal még igényesebbé teszik a könyvek. Számomra ez a lilás színvilág nagyon különleges, miután elolvastam a történetet, újra átlapoztam a könyvet, annyira tetszettek a rajzok, és az, ahogy interaktívvá tették szinte a teljes cselekményt, ugyanis az oldalak alján gyakran találhatunk például „Te mit gondolsz?” gondolatfelhőket. Ezáltal szerintem a gyerekeket nemcsak maga a történet, hanem ezek az elgondolkodtató kérdések is teljesen le tudják kötni.

A főszereplő, Lona a kiskamaszok mindennapos problémáival küzd. A pubertáskor senkinek sem könnyű, pláne, ha valaki egy lajhárcsaládból származik, így sajnos a kiközösítéssel, csúfolódással is többször szembesül, mint társai. Lona és a családja teljesen átlagosan élik mindennapjaikat, szabadidejüket leginkább evéssel, alvással és tévénézéssel töltik. A lány nagy vágya, hogy az iskolában észrevegyék őt, mindenáron az osztály menő lányai közé szeretne tartozni. Ehhez azonban rögös út vezet, számtalan nehézségbe ütközik, amit egyedül kell megoldania. De vajon tényleg a lányok társaságát kéne keresnie?

Lona egy nagyon szerethető karakter, és szerintem sokan magukra ismerhetnek a történetének olvasása közben, és nemcsak kamaszkorban. A lány mindenképpen meg szeretne felelni néhány menő csajszi elvárásainak, hogy ő is közéjük tartozhasson, pedig egy kívülálló szemében teljesen egyértelmű lehet, hogy más értékeket képviselnek. Szerintem sokan elkövetik ezt a hibát, a felnőttek között szintén sokszor tapasztalni azt, hogy egy-egy ember véleményére az elismerés érdekében akkor is hallgatunk, aszerint cselekszünk, ha a mi álláspontunkkal nem feltétlen egyezik meg. Természetesen érdemes ezen változtatni, Lonanak is meg kell tanulnia. Ebben többek között Drazsé van a lajhár segítségére, hiszen ő annak ellenére is megy a saját feje után, hogy őt is rengeteget cikizik, sőt kettejüket az osztály rondáinak is megválasztják, ám mindez lepereg Drazséról. Lona viszont még az Instagramot is letölti, hogy a lányoknak kedvezzen, ám hiába próbálkozik, a többiek elismerése helyett csak még inkább kiközösítik őt.

A szüleiről sajnos túl sok információt nem tudhatunk meg egészen addig, ami fel nem bukkan Pedró, Lona nagybátyja. Ő rengeteget mesél az életéről, a gyerekkorukról, hiszen az ő otthona Costa Rica, ott élt Lona édesapja is. Igazi kalandvágyó, aki megmutatja az unokahúgának, hogy nem is olyan unalmas a világ, mint ahogy azt gondolná. Számtalan kaland várhat rá, hiszen az élet nem áll meg néhány kamasz kiközösítésénél, illetve az online világban kapott gúnyolódások, negatív kommentek sem jelentik a világvégét.

A történetben egy fontos adománygyűjtő kampány is szerepet kap. Lona, miután megtudja, hogy Pedró nagybácsi otthona veszélyben van, mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentse a nemzeti parkot. Az adományozás fontosságának hangsúlyozását szerintem nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen felnőttként is fontos, hogy ott segítsünk, ahol tudunk.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy 8-10 éves gyereknek keres könyvet, hihetetlenül tanulságos lehet, főleg a 21. századi online világban, de felnőttként is tökéletes olvasmány lehet kikapcsolódásnak egy-egy téli, bekuckózós délutánra.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Manó Könyveknek!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s