ajánló · Értékelés · helikon · Karácsony

Rejtő Jenőt mindenkinek?

Rejtő Jenő hazánk egyik legkedveltebb kalandregényírója. Nagyszüleink, szüleink és még mi is az ő írásain nőttünk fel. Egyedi, abszurd humorával egy olyan világot teremtett, amit azóta is imádnak az olvasók.

Hiszen ki ne ismerné Piszkos Fredet? Vagy ki ne hallott volna A tizennégy karátos autóról? Leghíresebb párbeszéde is csontjainkba ivódott.

– Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.

Mivel már “klasszikusként” emlegetjük, így megriadhat tőle a fiatalabb korosztály, de szerintem pont ezért kell a kezükbe adni, mivel aggodalomra semmi okuk. A regények nyelvezete egyszerű. Humorukat pedig több generáció múlva is érteni fogják. A megszokott “kötelezőkhöz” képest sokkal pörgősebb a cselekmény, plusz kevés benne a leírás is (amit ugye nagyon nem szeretünk). 

Helikon Kiadó Budapest, 2020
268 oldal

Így pont ideális, hogy megszerettessük az olvasást általa.
Egyik személyes kedvenc Rejtő regényem, a Piszkos Fred, a kapitány.

Különös jelenség volt az öreg. Mellig érő, kissé hegyes formájú ősz szakállát babrálgatta hosszú, keselyűkarmokban végződő kezével. Apró ravaszságait, nagy töprengéseit szakállának néma hangszerén mintegy lezongorázta, ahogy lassan játszadozott a hosszú, szerteálló, piszkosszürke, gyér szőrzettel. Az arcán néhány gömbölyű, nagy szemölcs, jellegzetes, karvalyszerű orr, legörbülő, széles száj és csillogó, okos, nyugtalan, apró szemek, némi vörös nedűvel keretezve. Kócos, szürkésfehér hajszálai a homlokára csüngtek szét, és egy beidegződött mozdulattal időnként tarkójára tolta, vagy a nyakát vakargatva lassan előretolta az orra hegyéig szakadt, szennyes, ellenzős sapkáját, egy igen elnyűtt, piszkos, de mégis kapitányi sapkát.

Történetünk a Honolulu Star nevű luxusgőzösön játszódik, ahol épp karantént rendelnek el, mivel egy titokzatos kór tör ki a betegeken. Majd megtörténik az első gyilkosság is, ami még nagyobb pánikot és fejetlenséget szül.

Felbukkannak itt inkognitóban bujkáló hercegek, alvilági alakok, rég eltűnt apák és egy potyautas is. A kacagtató történet teljes kikapcsolódást nyújt, amihez hozzájárulnak Korcsmáros Pál feledhetetlen illusztrációi. 
A legújabb kiadásban a szöveget és a képeket is egyben élvezhetjük, a Helikon Kiadó jóvoltából. 

A könyvért kattints ide.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s