ajánló · Értékelés · projekt · romantikus

Bezzeg régen minden jobb volt… biztos? A Rizsporos hétköznapok 2. kritika


Álomgyár 2020, 160 oldal

A barátnőd, anyukád, női rokonod kívülről idéz a Büszkeség és balítéletből? Le se tudja tenni a Kisasszonyok vagy épp az Elfújta a szél köteteket? 
Nagyon szeret olvasni, de az összes kosztümös könyv már megvan neki. Ismerős?
Én is egy vagyok közülük, és ha mondhatok egy ajándék tippet, akkor ez lenne az: Budai Lotti – Rizsporos hétköznapok 1-2.

A könyv mindazt, amit a romantikáról, fodros ruhákról, nők helyzetéről, érzelemvilágáról tudni kell/lehet a 17-19. században, összefoglalja. Egyszerűen, érthetően, mégis borzasztó élvezetesen, és nagyon szép képekkel reprezentálva.
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok első kötetét tavaly szereztem meg, és már akkor elbűvölt. Mai napig sokszor kinyitom, amikor nézek egy kosztümös filmet, és a szereplők ruhái alapján igyekszem kideríteni, hogy melyik korban játszódhat. Bevallom, nagyon élvezem ezt a játékot. Ezenkívül a könyvekből rengeteg újdonságot tudtam meg, mint például: hogyan végezték el a dolgukat a hölgyek egy bál közepette azokban az óriási ruhákban.

23. oldal

Amikor láttam, hogy jön a második kötet, kapva kaptam az alkalmon. A női életutak és mindennapok a történelemben rész már nem csak a pompát és a luxust hivatott bemutatni, sokkal inkább azt, ahogy az alcímből is kitűnik, komolyabb témákról esik szó benne.
Az előszóban elhangzik, hogy arra a kérdésre, vissza menne-e a történelmi korokba az írónő, a válasza: nem.  A rengeteg szebbnél szebb ruha és bálok ellenére sokkal nehezebb sorsuk volt az előttünk élő nőknek, még a nemesi családok leányainak is. A könyv olvasása közben, pedig teljes mértékben igazat adtam neki. 

Hatalmas élmény, mikor olyan plusz infókat ad egy könyv, amit a töritanár szüleid és a történész barátod se tud! Mindezt izgalmasan és érdekesen, ezek azok a dolgok, amik meg is maradnak az emlékezetedben. 🙂

77. oldal

Budai Lotti remekül ábrázolja a korszakok előnyeit és árnyoldalait, teljesen át tudtam élni az akkori nők élethelyzetét és hányattatásait, mindemellet pedig sok érdekes információval bővült a tudásom. Nagyon fontos dolgot ad át ez a könyv, méghozzá azt a tudást, hogy honnan jöttünk, hogyan fejlődött a női nem a korszakok múlásával.

Sok bélyeget mind a mai napig hordozunk.
Mint például az áldozat hibáztatása, azt, hogy a nők gyengébbek, butábbak, hogy a nők a mai napig nehezebben kapják meg azt a pozíciót, mint a férfiak, vagy ugyanabban a pozícióban ugyanazt a bért, mint férfi kollégáik.
Mindezek kísértik a 21. század nőjét is, és a miértekre csak a múltban kaphatunk választ. 

Így hát felfedezzük a századokat, először mint gyermekek és hajadonok, majd feleségek, háziasszonyok végül mint dolgozó nők. Sok gondolkodnivalót hagy maga után az írónő. Ezekre magunkban és a környezetünkben a saját életünkben kell megtalálni a megoldást. Ez a könyv nem egy a “férfinem” ellen uszító mű, szó sincs róla. Tényszerűen közli a múltat, hiszen emberek vagyunk mind.

120. oldal

Mindenki hibázik, és a lényeg, hogy tanuljunk belőle és ne kövessük el elődeink hibáit.

Végszóként csak annyit tennék fel kérdésként, mint az írónő: Melyek azok az “értékek” és beállítódások, amelyek ma is megváltoztatásra szorulnak?
A könyv elolvasása után, garantáltan lesz róla elképzelésed!

A könyvekért kattints ide.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s