ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus

Illusztrált könyvek a karácsonyfa alá

Az elmúlt éveben egyre több kiadó vett fel a repertoárjába illusztrált köteteket, aminek én személy szerint nagyon örülök. Jelentősen megnöveli az olvasási élményemet, amikor a történeteket csodaszép képekkel körítve követhetem végig. Minden alkalommal egy jókora plusszal gazdagodom, főleg amikor a régi nagy kedvenceim jelennek meg ilyen új köntösben. 🙂 Összeszedtem pár kedvencemet a teljesség igénye nélkül, amik számomra a legszebbek, tartsatok velem!

IMG_1491J.R.R. Tolkien: A hobbit

Idén ezt a könyvet vártam a legjobban! Óriási Tolkien rajongó vagyok, A hobbit pedig különösen a szívem csücske, ezt olvastam először tőle. Több kiadásban is megvan már, de ez az új messze az egyik leggyönyörűbb, a Magvető Kiadó igazán kitett magáért! Aki esetleg még nem olvasott az írótól, de szeretne megismerkedni a munkásságával, annak szuper választás lehet ez a történet. Nem olyan hosszú, ám tökéletes betekintést ad a Mester stílusába és világába. Gyerekekkel különösen szórakoztató végiglapozni, a képek mentén a gyerekeim szuper kis mesét kerekítettek belőle. 🙂

FÜLSZÖVEG 

Zsákos Bilbó és barátai varázslatos utazása most új életre kel: Jemima Catlin színpompás illusztrációi a kisebbek számára is lebilincselően érdekessé teszik az amúgy is izgalmas történetet, a nagyobbak és a felnőttek pedig szintén szeretni fogják ezt a finom ízléssel és sziporkázó humorral megfestett világot, amely csodálatosan kiemeli J.R.R. Tolkien regényének legszebb és legemlékezetesebb részleteit.

“Az út örökre megy tovább, felhők alatt és hold alatt, de bármily messze tért, a láb végül hazafelé halad. S a szem, mely lángot és csatát látott kőtermek mélyiben, a régi, ismert mezőkön át füvön, fán, dombon elpihen.”

Vedd meg itt!

IMG_1496


IMG_1505George R. R. Martin: Tűz & Vér

Nem egy friss megjelenés, de hozzám csak pár hónapja került, a Trónok harcának befejezésére való várakozást csillapítandóan. XD Totális meglepetésként ért, hogy a kötet illusztrált, ezzel a tulajdonságával egyáltalán nem voltam tisztában. Annál nagyobb volt az öröm, amikor belelapoztam, mert ez a könyv egyszerűen fantasztikus ebben a formában. Ezek után természetesen A hét királyság lovagjának is utánanéztem, s mint kiderült, az is hasonlóan szép rajzokkal van tele. (Nem fogtok meglepődni, hogy azóta az is megvan ugye? :)) Egy szó mint száz: igazi különlegesség, s bár az olvasását majd most az ünnepek alatt tervezem, a benne lévő képek megvettek kilóra, igazi kincs a polcomon.

FÜLSZÖVEG

Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház – a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család – Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz & Vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetünk fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit. Mi történt valójában a Sárkányok tánca alatt? Miért vált Valyria olyan halálos hellyé a Végzet után? Honnan származik Daenerys három sárkánytojása? Ezekre és még rengeteg más fontos kérdésre ad választ a Fellegvár egy tanult mestere által írt kihagyhatatlan krónika, melyet a neves rajzoló, Goug Wheatley több mint nyolcvan fekete-fehér illusztrációja gazdagít.

“Csodát művel egy ember elszántságával, ha sárkányt talál az udvarában.”

Vedd meg itt!

IMG_1503


IMG_1506Maja Lunde: Hónővér

Tavaly olvastam először, azonnal szerelem lett. Csodálatosan szép könyv mind tartalomra, mind kinézetre. Maja Lunde történetei amúgy is közel állnak hozzám, eddig még egyikben sem kellett csalódnom, ám ez a kis karácsonyi könyv a szívem csücske. Keserédes sztori, igazi megható, könnyfakasztó eseményekkel, de a végső tanulságot levonva egy komplett ünnepi csoda. Idén is el fogom olvasni, s ezentúl ha tehetem, minden évben, felvéve ezáltal a karácsonyi hagyományok közé. Az illusztrációk Lisa Aisato munkái, aki az abszolút kedvencem. Képei már önmagukban elmesélnek egy történetet, elképesztően gyönyörűek és részletgazdagok. 

FÜLSZÖVEG

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor… A Hónővér 24 részből áll, megható karácsonyi történet, amelyről így ír a szerző: “Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabenn kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom.”

“A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsit szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a karját és magához ölelni valakit. A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre. Ha a karácsonyi hangulatnak színe is lenne. meleg sárga lenne, noha a karácsony maga piros. A karácsonyi hangulat ugyanis a bensőnkben világít, mint valami fáklya.”

Vedd meg itt!

IMG_1511


IMG_1516Linn Skaber: A szívem egy bezárt bódé

Engedjétek meg, hogy duplázzak a Lisa Aisato által illusztrált kötetekből, tényleg ő a kedvencem. Ez a könyv azonnal beugrott a kosárba, amikor megláttam a borítóját, de aztán ahogy otthon végiglapoztam, már tudtam, hogy nagyon jó vétel volt. 🙂 Kamaszmonológok. Elsőre sokakban biztosan nem gyullad fel az érdeklődést jelző kis lámpa, bevallom nálam sem így történt,de aztán elolvastam és kellemeset csalódtam. Linn nem megoldókulcsot ajánl a kamasz lélekhez, hanem egyszerűen leült velük, és meghallgatta az őket foglalkoztató gondolataikat. Nem egy mélylélektani eszmefuttatás, de rengeteg szuper, elgondolkodtató téma merül fel, amik a felnőtteket is bőven foglalkoztatják. Nagyon igényes, gyönyörű kiadás, a témában pedig azt hiszem hiánypótló. 

FÜLSZÖVEG

Linn Skaber az életről, a pattanásokról, a békéről és a hiányérzetről kérdezte a fiatalokat, arról, hogy milyen érzés egyszerre gyermeknek és felnőttnek lenni, mi a legcsodálatosabb vagy a legfélelmetesebb a kamaszkorban, és miért olyan idegesítőek a felnőttek. A válaszokból fiktív monológok születtek, amelyekben a szerző igyekezett megragadni ennek az izgalmas és szép, ugyanakkor nehéz időszaknak a folyamatát. Mindegyik történetben magunkra ismerhetünk, akár a változások korában élünk, és válaszokra várunk, akár szülőként , a partvonalról szemléljük az eseményeket. 

“Azt mondják be fogunk állni a felnőttek közé a sorba, de ha nem gond a lelkésznek, én inkább fütyülök rá, és még egy kicsit gyerek maradok.”

Vedd meg itt!

IMG_1517


IMG_1524J. K. Rowling: Az Ickabog

A Rowling rajongóknak dupla ünnep van mostanában, hiszen kedvenc írójuk új könyvvel jelentkezett, ami ráadásul még illusztrált is. Bevallom kicsit fenntartásokkal vagyok a könyvvel, na nem mintha attól félnék, hogy rossz. Egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni Harry Pottertől, akit imádok a mai napig is. Hiába olvasom és hallom, hogy az Ickabog merőben más, még véletlenül se hasonlítsa senki a Varázsvilághoz, de attól tartok nekem ez nagyon nehezen fog menni. Ettől függetlenül nagyon kíváncsi vagyok, mindenképpen el fogom olvasni. 🙂 A kötet külön hungarikuma, hogy magyar gyerekek rajzaiból válogatták össze az illusztrációkat, ami szerintem zseniális kezdeményezés!

FÜLSZÖVEG 

Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében! Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek… Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát? Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amilyenre maguktól sose vállalkoztak volna.

“Akkora, mint két ló. A szeme tűzgolyó. A karmai borotvaélesek. Vigyázz, mert jön az Ickabog…”

Vedd meg itt!

IMG_1523


Ezek voltak a könyvespolcom jelenlegi legszebb lakói. (pontosabban pár darab belőlük) 🙂 Ti kedvelitek az illusztrált köteteket? Van kedvencetek? Osszátok meg velünk itt a bejegyzés alatt, vagy Facebookon kommentben! 

Boldog karácsonyt!

linda_bio2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s