Gabo Kiadó · történelem · történelmi vonatkozás

5 ok, amiért érdemes elolvasni a Menedék című könyvet Diane Ackermantól

Író: Diane Ackerman
Kiadó: GABO Kiadó [Rendeld meg most!]
Besorolás: történelmi regény
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 386
Fülszöveg:
1939-ben ​dr. Jan Żabińskit bízzák meg a Varsói Állatkert vezetésével. Ebben a munkában nagyszerű segítőtársa intuitív felesége, a grafikus Antonina.
Amikor Lengyelországot megszállják a németek, a házaspárnak kapcsolatba kell lépnie a Harmadik Birodalom újonnan kinevezett, fő zoológusával, Lutz Heckkel, hogy amennyire lehetséges mentsék az állatkert lakóit. Közben Jan és Antonina részt vesz a lengyel földalatti ellenállásban; szabad bejárásuk van a varsói gettóba, ahonnan embereket mentenek ki.
Miután állatkertjüket lebombázzák, a két állatkertésznek, Jannak és Antoninának úgy sikerült megmentenie több mint háromszáz embert a náciktól, hogy az üres állatketrecekben bújtatták el őket. Mivel ezeknek a „vendégeknek” állati, az állatoknak viszont emberi neveket adtak, nem csoda, hogy az állatkert fedőneve „ Ház, az őrült csillagzat alatt” lett.
A természettudós író, Diane Ackerman élvezetes stílusban újrateremti ezt az elfeledett, igaz és szép történetet a varsóiak második világháborús ellenállásáról úgy, hogy igazából Antoninának, az állatkertész feleségének életét meséli el.
A történetet feldolgozó amerikai filmet március 30-án mutatják be Magyarországon.

[# A könyvért hatalmas köszönet a GABO Kiadónak! #]

Egyetlen mondatban: Érzékeny lelkűeknek kizárólag zsebkendővel.

1., Igaz történet alapján

Bizony, a könyv igaz történet alapján íródott, és ha ezt meglátom, akkor nekem mindig olyan szívbemarkoló érzésem támad, hogy ez, vagy ebből a történetből valami megtörtént a valóságban is. A regény remekül megmutatja, hogy mire képes az emberi elme, és mire képesek azok az emberek, akik az egyik vagy a másik oldalon állnak – szándékosan nem használtam a jó vagy a rossz jelzőket, hiszen ezt mindenkinek magának kell belátnia, hogy melyik oldal melyik, és ehhez remek segítséget nyújt a könyv. És van benne valami szürreális, valami groteszk, de a mocskon keresztül is érezhető, hogy 300 ember megmentése valójában a gyönyörű kategóriába kellene, hogy essen. Történik mindez Lengyelországban, Varsóban, a második világháború idején.

2., Érzékeny téma

A II. világháború borzalmai, az emberek ellen elkövetett kegyetlenségek, s főleg a zsidók helyzete mindenképpen érzékeny témának számít, amiről mégis fontos beszélni, fontos erről olvasni. Főként azért, hogy ilyen borzalmas dolgok, ha egy mód is van rá, akkor soha többé ne történhessenek meg.

3., Fotográfiák

A könyv közepén bizony megbújik néhány fotográfia is, amelyek Jan és Antonina egy-egy pillanatát mutatják be. Láthatjuk az állatkert állatait is. Számomra nagyon meghatóak voltak ezek a képek, és közelebb hozták hozzám a valóság érzetét.

4., Ember-állat

Különböznek-e az emberek az állatoktól? Valóban magasabb rangúak az emberek az állatoknál, vagy inkább rosszabbak náluk? Ebben a történetben a jó cél érdekében az emberek tulajdonképpen állatokká lesznek, ami a világ egy nagyon groteszk képét tárja az olvasó elé. És ez még csak az érme egyik oldala, mi a helyzet a rossz céllal? Hiszen az érmének mindig két oldala van.

5., Film

Jessica Chastain főszereplésével film is készült a történetből. Bár mindig igyekszem a két műfajt nem összekeverni, érdemes gondolkozni rajta, hogy mi működött jobban a filmben és mi a könyvben. Chastain nekem személyes kedvencem, csak ajánlani tudom az alakítását. Már csak azért is érdemes elolvasni, majd megnézni a filmet, mert olyan lesz, mintha a könyv borítója elevenedne meg. 


Ez lett volna tehát az öt ok, amiért lényegesnek tartjuk, hogy elolvassátok ezt a könyvet. Ha van még ötletetek, hogy miért lehetne még mindenképpen hasznos olvasmány a Menedék, akkor nyugodtan írjátok meg nekünk Ti a +1 okot!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s