Értékelés · Manó könyvek · projekt · prológus

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

covers_623137Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szerelmek ​és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit…
Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk.

Szerintem a klasszikus irodalomról nem feltétlen jut mindenkinek eszébe pozitív gondolat, sokan általános iskolában és gimiben már eltemették őket, amikor kötelező olvasmányként kellett őket olvasniuk. Azonban szerintem pár évvel később rájöhet az ember, hogy nem kell tőlük félni, rengeteg csodaszép és megható történetből maradunk ki, ha ezeknek nem adunk még egy esélyt és nem vesszük újra elő. Ráadásul szerintem Jane Austen Büszkeség és balítélet című könyve egy igazi komfortzónán belüli olvasmány lehet azok számára, akik kedvelik a romantikus regényeket. Igazi klasszikus irodalom, aminek története ismert lehet akár a regény alapján készült film, na meg persze Mr. Darcy neve miatt is.

Az új borító egészen különleges színvilágú, ami felkelti az olvasók figyelmét. Szerintem nem feltétlen passzol a türkizkék szín a regény stílusához, azonban az arany motívumok és maga az íráskép mégis a klasszikus eleganciát tükrözi, jó ötlet volt egy ilyen kiadásban is megörökíteni.

A történetben a Bennet család ismerhetjük meg, öt hajadon lány életét mutatja be párhuzamosan. Vajon megtalálják a mindannyian nagy Ő-t úgy, hogy választottjukat nem érdekli, hogy nem vagyonos családból származnak? Édesanyjuk mindent megtesz azért, hogy méltó, vagyonos férfit találjon lányai mellé, azonban nekik határozott elképzelésük van arról, hogy kit (nem) szeretnének maguk mellé.

„Egyetemesen elismert igazság, hogy egy dúsgazdag, nőtlen férfinak okvetlenül szüksége van feleségre.”

Az öt lány közül talán a két legidősebb nővérről, Jane-ről és Elizabethről, azaz Lizzyről tudunk meg a legtöbbet, akik nem szeretnének szerelem nélkül házasodni. Míg Jane félénk, visszafogott lány, nem meri kimutatni az érzéseit, addig Lizzy szókimondó, talpraesett és független. Okosak, műveltek, a család büszkeségei, akik már korábban is gyakran felkeltették a férfiak érdeklődését, azonban életük akkor fordul fel igazán, amikor Mr. Bingley és legjobb barátja, Mr. Darcy a környékre érkezik.

Ahogy a két nővér, úgy ők is szöges ellentétei egymásnak. Míg Bingley egy igazán szerethető karakter, addig Darcy az első pillanatban nem igazán lopja be magát az olvasók szívébe, hiszen modora, zárkózottsága és stílusa unszimpátiát válthat ki.

„Viszont a barátja, Mr. Darcy tüstént magára vonta a figyelmet a teremben délceg termetével, szép arcvonásaival, nemes külsejével és évi tízezer fontos jövedelmének hírével, ami alig öt percleforgása alatt körbejárta a termet.”

Habár a filmet már láttam, így pontosan tudtam, mi lesz a karakterek sorsa, a történet vége, azonban az írónő stílusa és humora annyira magával ragadott, hogy ennek ellenére is izgatottan vártam, milyen lesz a regény befejezése. A szereplők karakterei rendkívül kidolgozottak, rengeteg apróságot megtudhatunk róluk, azonban kissé túlzóak is. A szereplők egy-egy tulajdonsága rendkívül határozott, a társadalom ranglétrájának különböző helyeit foglalják el. Sokan például Jane és Lizzy húgait lenézik, hogy ők nem olyan műveltek, mint nővéreik, illetve édesanyukról is mindenkinek megvan a maga véleménye. Azonban a két idősebb lánynak sincs könnyű dolga a családjuk anyagi helyzete miatt.

A regény szerintem könnyen olvasható, viszonylag hétköznapi, de változatos a szókincse, azonban mégis megjelennek benne olyan szófordulatok, amik visszaadják a 19. századi angol stílust. Humoros, ami miatt a több mint 400 oldal sem tűnik soknak.

Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki szeretne klasszikus irodalmat olvasni, de nem tudja, miben nem fog csalódni! Könnyed, hangulatos olvasmány, ami által egy igazán érdekes világba csöppenhetünk. Ha láttad a filmet, mindenképp érdemes elolvasni a történetet, nekem jobban tetszett!

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Manó Könyvek Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s