ajánló · Érdekességek · fantasy · könyvajánló · könyvek világa · lista · projekt · Top10

Mik a legolvasottabb fantasy könyvek a Moly szerint?

A https://moly.hu/ oldalt szerintem senkinek sem kell bemutatnom. Ezen a nagyszerű felületen mindenki vezetheti olvasásait, kategorizálhatja könyveit, kihívásokon vehet részt, ráadásul használt könyveket is vásárolhat. Pár évvel ezelőtt regisztráltam, és nagyon sokat köszönhetek a weboldalnak, mert mások értékelései alapján könnyebben tudok dönteni, amikor könyveket választok, ami elég nagy segítség, hiszen én legtöbbször a bőség zavarával küszködve, nehezen döntök ilyen helyzetben – szerintem ezt sokan átérzik. Én minden olvasás után írok egy pár soros véleményt az adott könyvről, hátha valakinek tudok vele segíteni. Ez a funkció azért is nagyszerű, mert az olvasottság, értékelések alapján a rendszer megmutatja, hogy bizonyos műfajokban melyek a legnépszerűbb könyvek az olvasók szerint.

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy olvasottság szerint, mely fantasy könyvek állnak az élen.

A listát egy sorozat vezeti, de nem hiszem, hogy bárkinek nagy meglepetést okozok azzal, hogy elárulom, hogy ez a Harry Potter sorozat. Ha a listát csillagozás szerint nézem, az első helyen akkor is J. K. Rowling nagyszerű története szerepel, szóval szerintem megegyezhetünk abban, hogy ez a legnépszerűbb fantasy sorozat. Gyanítom, ez nem csak Magyarországon van így.

A következő leginkább ismert történet J. R. R. Tolkientől A Gyűrűk Ura. Bár én még nem olvastam a trilógiát, a filmeket már több alkalommal is láttam, és biztosra veszem, hogy 2021-ben sort kerítek a sorozat elolvasására is, főleg, ha ennyien szerették, és olvasták már.

Ezután Az éhezők viadala következik, ami a kedvenc olvasási élményeim egyike. Bár a listán pusztán az első része szerepel, úgy sejtem, sokan folytatták a trilógia további köteteit olvasva, de valóban az első könyv a legnépszerűbb, én is azt kedvelem a legjobban.

Stephenie Meyer Alkonyat című romantikus fantasy regénye sem hiányozhat erről a listáról, bár az értékeléseket olvasva, rengeteg negatív kritikával kell szembenéznie ennek a megosztó történetnek. Valaki vagy szereti az Alkonyatot, vagy ki nem állhatja. Én nem foglalok állást ebben a kérdésben, mert csak a filmeket láttam, a könyvet viszont nem olvastam, de sok olyan véleményt hallottam már, hogy a filmek élvezhetőbbek voltak a könyveknél.

A lista következő eleme meglepett. Cassandra Clare-től a Csontvárost nagyon sokan szeretik, bookstagramon is állandóan láthatunk képeket a sorozatról, főleg az első részéről, de nem gondoltam volna, hogy olvasottság szerint ilyen előkelő helyen szerepel. A listán a többi része is fel-feltűnik, de hasonlóan az Alkonyathoz és Az éhezők viadalához, az első rész a legolvasottabb, a folytatásokkal már kevesebben próbálkoztak.

A Csontváros után George R. R. Martin Trónok harca című könyve szerepel, ami a nagy terjedelmű sorozat első kötete. Még nem olvastam ugyan a könyvet, de a sorozat máig az egyik kedvencem, még akkor is, ha osztom azoknak a véleményét, akik nem voltak elégedettek az utolsó évaddal. Leszámítva a finálét, nagyon nagy élményt nyújtott, kíváncsi vagyok, hogy a könyv mennyiben tér el a képernyőn látottaktól, 2021-ben erre is szeretnék fényt deríteni.

A listán eddig szereplő történetek mindegyikéből készült film vagy sorozat, mert a filmes iparág is felfedezte a könyvekben rejlő potenciált. A Harry Potterből készült adaptáció sikerült véleményem szerint a legjobban, a látványvilágával és a megvalósítással levett a lábamról.

J. L. Armentrout Obszidián című könyvét is láthatjuk a listán, amiben nagyon erősen van jelen a romantika. Nem hittem volna, hogy ennyire népszerű ez a kötet, amit sajnos én még nem olvastam, de kezdem úgy érezni, hogy illene bepótolnom.

Szintén egy nem várt kötetbe futottam bele az Obszidián után, mert a következő helyen a Rubinvörös szerepel Kerstin Giertől. Azt feltételeztem, hogy az írónőtől a Silber trilógia olvasottabb, így meglepett, hogy másik trilógiájának első része megelőzte Kerstin Gier további történeteit.

A következő könyvünk szintén egy sorozat első része, méghozzá Becca Fitzpatricktól a Csitt, csitt. Bevallom, hogy ugyan már találkoztam ezzel a kötettel, de annyira mégsem hallottam róla olyan sok véleményt, ezért még csak listára sem tettem, és nem is terveztem, hogy el fogom olvasni. Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ennyire előrekerül ezen a listán. Ezek után azonban felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy mindenképpen utánaolvasok.

A Moly szerint Stephen Kingtől a Ragyogás a soron következő legolvasottabb fantasy, de én elsősorban nem fantasyként tartom számon ezt a regényt, ami egyébként hátborzongatóan izgalmas. Szerintem a thriller, horror műfajához sokkal közelebb áll, és attól még, hogy természetfeletti elemek teszik igazán rémisztővé, én nem sorolnám a fantasy könyvek közé.

Az imént felsorolt könyvek tehát a legolvasottabb fantasy-k a Moly szerint, de mivel a Ragyogást én nem feltétlen tartom ide tartozónak, a lista következő elemét is megemlíteném, ami nem más, mint Sarah J. Maastól az Üvegtrón. A cikk írása közben végig ezen gondolkoztam, hogy mégis hol bujkál már Sarah J. Maas. Nem is értem, hogyan szorult ennyire hátra, kicsúszva a top 10-ből. kíváncsiságból megnéztem, hogy csillagozások alapján merre van a listán, és megnyugodtam, hogy a sorozat befejező része, a Felperzselt királyság a harmadik helyen végzett. Hiába nem tartozik a legolvasottabb könyvek közé, a legkedveltebbek között mindenképp ott van.

Ha esetleg még nem regisztráltatok volna a Moly oldalára, akkor szerintem mindenképpen tegyétek meg, mert nagyon hasznos, hogy nyomon tudjátok követni, miket olvastok, és más molyokat is figyelhettek, hogy olvasási tippeket adjanak.

Mik a legolvasottabb fantasy könyvek a Moly szerint?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s