ajánló · Extra tartalom · könyvajánló · könyvek világa · Kedvencek · krimi · lista · projekt · romantikus · szerelem · top 5

Krimi és romantika?

Észrevettétek már, hogy milyen gyakori, hogy egy-egy könyvben vegyítenek műfajokat? Ha nem figyelünk rá, tulajdonképpen észre sem vesszük. Ha belegondolunk, leggyakrabban a romantika az, ami feltűnik egy más típusú történetben. Fantasy, sci-fi, disztópia, thriller, és még sorolhatnám. Mellékszálként rengetegszer ott van a szerelem. A felsorolásból a krimi sem maradhat ki, ugyanis szerintem a fantasy mellett ebben a műfajban találkozhatunk legtöbbször romantikus mellékszállal. Ha szívesen olvastok ilyen jellegű regényeket (amit szívből ajánlok, mert nagyon jól passzol egymáshoz a krimi és a romantika), akkor tartsatok velem, és megtudjátok, melyek a kedvenc krimijeim, amik meg vannak fűszerezve egy kis szenvedéllyel.

Agatha Chrisite: A barna ruhás férfi

Én hatalmas Agatha-rajongó vagyok. Detektívregényei mindig levesznek a lábamról, sosem sikerül rájönnöm, mi lesz a történeteinek a vége, bár mindig azt hiszem, hogy most nem fogott ki rajtam, kitaláltam a végkifejletet…aztán persze mindig bebizonyosodik, hogy túl hamar örültem a sikeremnek. Hiába, nem vagyok egy Poirot, ahogy világszerte ismert krimiíró sem. Szerencsére lelkes olvasóként mégis élvezhetem a szerző izgalmasabbnál izgalmasabb műveit, amiben rendre fontos szerepet kap a romantika. Hány meg hány gyilkosság hátterében áll egy rosszul sikerült affér, és mennyi mindenre képes egy csalódott Rómeó vagy éppen Júlia? Agatha Christie regényeiből kiderül, hogy két kezünkön sem tudnánk megszámolni ezeket az eseteket. A barna ruhás férfi egy olyan történet, amelyben kifejezetten nagy szerepet kap a szerelem. A főszereplőnk egy nő, aki egy rejtélyes gyilkosság ügyében kezd magánakcióba, viszont ahogy kikristályosodik előtte a titok nyitja, úgy lágyul meg a szíve egy férfi iránt.

Eileen Cook: Címlapsztori

Egy kevésbé ismert könyv a lista következő eleme. Nem tudom, miért nem népszerűbb, mert hallatlanul csavaros és feszült, olyan, amilyennek egy jó kriminek lennie kell. Könyvmolyságom korai szakaszában került hozzám ez a könyv (kulisszatitok: egy évvégi sulis könyvutalványból szereztem be), és ez is elmélyítette az olvasás iránti szeretetemet. A főszereplő egy nap arra ébred, hogy szörnyű baleset áldozata lett, viszont semmire sem emlékszik a körülményeket illetően. A nyomozás szempontjából létfontosságú lenne, ha fel tudná idézni, mi történt azon a végzetes estén, hiszen senki sem biztos abban, hogy pusztán balesetről van szó. Sőt, ő maga is a gyanúsítottak listáján szerepel. Többet nem is árulok el a cselekményt illetően, de annyit megsúgok, hogy a rejtély megoldása korántsem egyszerű feladat, amelyben a szerelmi viszonyokat sem hanyagolhatjuk el.

Guillaume Musso: Holnap

Musso regényeire általában jellemző, hogy a krimi mellett egy könnyed romantikus szál is megjelenik. Legutóbb a Holnap című könyvét olvastam,  talán ebben a leghangsúlyosabb a szerelem témája, annyira, hogy gondolkodóba ejtett, hogy a krimi helyett a romantika műfajához soroljam. Két főszereplőnk egy véletlen folytán „találkoznak”, online kezdenek el egymással beszélgetni és ismerkedni. Kapcsolatuk jól halad, mindketten nehézségekkel küzdenek, mert múltjuk beárnyékolja jelenüket, ezért remélik, hogy együtt végre elengedhetik az elmúlt pár évet. De persze, ez így túl egyszerű lenne. Az első találkozón minden félrecsúszik. Ez pontosan a 100. oldalon történik, amikor egy hatalmas csavar következik be. Én konkrétan szóhoz nem jutottam, ez pedig nem egyszer fordult elő velem, miközben olvastam.

Ha kedvet kaptatok Musso olvasásához, látogassatok el a blogomra, ahol részletesebben kifejtem véleményemet az író munkásságáról és az általam eddig olvasott könyveiről: https://gubbooks.blogspot.com/2021/02/olvassunk-egyutt-musso-t.html

Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei sorozat

Böszörményire én mindig a magyar Agatha Christie-ként gondolok, mert igazán hasonlóan csűrik-csavarják a sztorikat, nem csoda, hogy ezen a listán a híres krimi írónő mellett Böszörményi népszerű sorozata is szerepel. Amellett, hogy a címben szereplő Ambrózy Richárd báró nagy tehetséggel megáldott nyomozó, aki önkéntesen segíti a rendőrség munkáját különféle bűntények megoldásában, egy szerencsétlen baleset folytán összetalálkozik Hangay Emíliával. A fiatal lány jómódú családból származik, aki azért tartózkodik a fővárosban, hogy megoldjon egy családi rejtélyt. De kiderül, hogy a báró és Mili ügye szorosabban összekapcsolódik, mint gondolnánk, és kezdetét veszi közös kalandjuk, ami sok-sok köteten keresztül őket magukat is közelebb viszi egymáshoz.

Colleen Hoover: Verity

Colleen Hoover könyveiről már írtam korábban, abban a cikkben elolvashattátok az összes könyvét, amit eddig volt szerencsém elolvasni, illetve megismerkedhettetek az írónő lehengerlő stílusával. Ha esetleg lemaradtatok volna erről, ezen a linken bepótolhatjátok az elolvasását: https://prologus.wordpress.com/2021/01/21/a-colleen-hoover-elmeny/

A szerző alapvetően romantikus történeteket ír, így elsőre szokatlan volt, hogy vegyítette a krimi, thriller műfajával, de azt kell mondjam, hogy a végeredmény kielégítő. A főszereplőt felkérik, hogy segítsen befejezni a népszerű Verity regénysorozatát, amit a szerző maga egy baleset következtében képtelen folytatni. Lowen is írónőként tevékenykedik, ez pedig igazán megtisztelő feladat, bár egyúttal nagy felelősséggel is jár. A precíz munka érdekében ideiglenesen Verity otthonába költözik, hogy jegyzeteit felhasználva tudja folytatni a munkáját. A házban azonban valami nem stimmel. Lowen nehezen teszi túl magát a furcsa érzésen, amit az épület kelt benne, ezt pedig csak tovább fokozza, hogy Verity férje (akit hihetetlenül vonzónak talál) és fia is jelen van. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor egy különös kéziratra bukkan, ami tele van hátborzongató információkkal az írónő életéről. De vajon mi igaz belőle?

Ez az öt könyv jutott eszembe, amikor a krimi és a romantika keveredésén elmélkedtem. Aki kedveli, ha vegyülnek a műfajok, vagy e fentiek közül bármelyik történet tetszett neki, mindenképpen adjon egy esélyt a lista többi szereplőjének.

Krimi és romantika?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s