ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus

Nézzük, vagy olvassuk először?

Valami miatt úgy alakult az adaptációk olvasása nálam, hogy előbb a könyv, aztán a film. Szeretem először a saját kedvem szerint elképzelni a karaktereket, mert lássuk be, a film után már nehéz elvonatkoztatni, automatikusan a filmes arcokkal azonosítjuk a szereplőket. Ennek ellenére többször talált meg már olyan történet, amire vizuális formában akadtam rá, de miután kiderült, hogy papíron is létezik, írott formában is magamévá tettem. 🙂 Az élmények változóak, mutatok párat nektek is a teljesség igénye nélkül. Tartsatok velem! ❤

Jordan Belfort: A Wall Street farkasa

Leonardo DiCaprio nagy kedvencem, főleg amikor keményebb, izgalmasabb karaktereket játszik. Az igaz történeten alapuló Wall Street farkasát a moziban láttam először, utána tudtam meg, hogy könyv is van belőle. Izgatottan vettem kézbe, de sajnos nem szerettem, nem is bírtam végigolvasni. A filmhez képest nagyon tömény és száraz olvasmány volt, őszintén szólva untam, így egyáltalán nem bántam a fordított felállást.

FÜLSZÖVEG

1987-et írunk. A Wall Street a világtőzsde epicentruma, ahol a zabolátlan mohóság és az ócska csillogás közepette tucatjával bukkantak fel és tűntek el a milliomosok. Ebből a talmi yuppie közegből indult Jordán Belfort, aki a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurája lett. Belfort a válság hamvaiból építette fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűrte maga alá egész Amerikát. A Stratton Oakmond maga volt a megtestesült hatalom, amelynek legtetején Jordán Belfort ült. Ő lett a Wall Street farkasa – annyi pénzt keresett és annyit költött luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, amennyit földi halandó elképzelni se tud. A fiatal tőzsdeügynökök istenítették, és vakon teljesítették utasításait. Jordán Belfort lentről indult – „lejjebb voltam a legalsó pocsolyaféregnél” –, és nagyon magasra jutott, ahonnan mélyre zuhant. Csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

6617EBED-1D9B-4F27-A25F-2F7DAD009285

Leonore Fleischer: Esőember

Nem tudnám összeszámolni, hogy hányszor láttam ezt a filmet, egyszerűen imádom. Sokáig nem tudtam, hogy van belőle könyv is, így csak tavaly olvastam el, és abszolút pozitív csalódás volt. Ugyanazt az élményt hozza írott formában is, mint Tom Cruise, és Dustin Hoffmann csodálatos alakításában. Szerettem!

FÜLSZÖVEG

Szívfacsaró történet… Charlie Babbitt: vagány (vagy annak hiszi magát), nyüzsgő és keservesen büszke. Amikor apja meghal, azt reméli, nagy vagyont örökölt. De apja mást gondolt. Raymond Babbitt: Charlie tizennyolc évvel idősebb bátyja, akiről Charlie semmit sem tudott: egy gyógyintézet ápoltja, saját elméjének foglya, gyermekkora árnyainak üldözöttje. És hárommillió dollár örököse. Amikor Charlie elrabolja Raymondot, és megpróbálja elrejteni, hogy megszerezze a pénzt, nem sejti, hogy mindkettejüket odüsszeiába hajszolja, keresztül-kasul Amerikán – a múltba vezető hosszú útra, vesztükbe, egyszersmind kölcsönös szeretetük váratlan újjászületéséhez.

E7317C61-DC28-493E-B915-87C19FB18DC9

Catherine Ryan Hyde: A jövő kezdete

Trevor története az egyik legszomorúbb és egyben legfelemelőbb, amivel találkoztam. Sem a filmet, sem a könyvet nem bírtam ki sírás nélkül, a mai napig az egyik kedvencem. Bár előbb láttam, mint olvastam, az adaptáció annyira jól sikerült, hogy ez egyáltalán nem vont le az olvasási élményből, sőt! Haley Joel Osment tökéletes Trevor volt, valószínűleg alapból is egy hasonló kaliberű kisfiút képzeltem volna el magamban.

FÜLSZÖVEG

„A ​világ megváltoztatható? Igen! Van megoldás!”
Valóban paradigmaváltás küszöbén, egy új világszemlélet kezdetén vagyunk? Mi lenne, ha a világ tényleg megváltozna? Képzeljenek el egy olyan világot, ahol a jótett már nem is olyan nagy dolog. Ahol bárki odaadhatja a drága irhakabátját egy csavargónak, egy másik meg a kocsiját egy rászorulónak. Ahol az erőszak és a gyilkosság annyira megritkul, hogy a rendőröknek alig akad dolguk. Ahol egyetlen kisfiú ötlete az egész világot megváltoztathatja…
Egy kaliforniai iskolában nem mindennapi feladatot kapnak a gyerekek új tanáruktól. Váltsák meg a világot, vagy legalábbis álljanak elő valamivel, ami jobbá tehetné azt. A diákok többsége értelmetlennek találja a feladatot, a tizenegy éves Trevor azonban nagyon is komolyan veszi, és példátlan eltökéltséggel nekilát, hogy megvalósítsa, amit eltervezett…
Elgondolása pofonegyszerű: tégy jót három emberrel, és ahelyett hogy viszonzást várnál tőlük, kérd meg őket, adják tovább másik három valakinek. A kis Trevor szerint, ha mindenki átveszi az „add tovább” elvet, akkor előbb-utóbb a Föld minden emberéhez el kell, hogy jusson a segítségnyújtás.
Miközben a regényből megtudhatjuk, hogyan működik a kisfiú ötlete a saját életében és környezetében, az író kiválóan rávilágít arra, hogy manapság mennyire inkább a saját önző érdekeinkkel vagyunk elfoglalva, pedig mindnyájunkban ott van a jóság, a segítségnyújtás lehetősége.
A regényből film is készült nagyszerű színészekkel, „A jövő kezdete” címmel. A könyv és a film hatására pedig „add tovább” mozgalmak” indultak a világ nagyvárosaiban.

4F231960-6316-447E-B27F-958181CBCEF4

Nicola Yoon: Minden, minden

Nem vagyok egy nagy romantika kedvelő, erre a filmre teljesen random kapcsoltam a TV-ben, aztán ott ragadtam. Utána jöttem rá, hogy a könyv évek óta csücsül a polcon, amikor is egy kihíváshoz kerestem régóta meglévő, olvasatlan történetet. Nem bánom, hogy elolvastam, de nem az én világom, egynek jó volt.

FÜLSZÖVEG

Nagyon ​ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem.
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve.
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

Nicola Yoon Jamaicán és Brooklynban, Long Islanden nőtt fel. Jelenleg Los Angelesben, Kaliforniában él a férjével, a kötet illusztrátorával, és a lányával, akiket őrülten szeret. A Minden, minden az első regénye.
David Yoon író és designer. Feleségével, Nicola Yoonnal Los Angelesben, Kaliforniában él. Történetekről beszélgetnek, és felolvasnak hároméves lányuknak, Pennynek. David illusztrálta a Minden, mindent.

9813B4D3-8074-49BB-9E8E-3A11B51E48CA

George R. R. Martin: Trónok harca

Nálam akkor indult az őrület, amikor másoknál lecsengett. XD Egyáltalán nem akartam sem megnézni, sem elolvasni, de! Akkora felháborodás volt a sorozat utolsó évada körül, hogy meghozta hozzá a kedvem. Igen, tudom, zakkant vagyok. XD Csakis a sok negatív vélemény miatt kezdtem el nézni, és abban is kilógok, hogy nekem bizony bejött a befejezés is. Sorry, not sorry! A könyveket szülinapomra kaptam jóval később, és nagyon jó döntés volt elolvasni, mert klasszisokkal jobb és másabb, mint a sori. A második kötet után csak halovány párhuzam van a könyvek és a film között, így azoknak is ajánlom olvasásra, akiknek esetleg a HBO verzió nem annyira jött be.  Most már csak azon izgulok, hogy az öreg időben be tudja fejezni, mert bízom benne, hogy az ő lezárása azért tartogat majd még plusz fordulatokat.

FÜLSZÖVEG

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

6703EDD7-E1E9-437C-A804-BC1AB7BCCF9E

Andrzej Sapkowski: Vaják

Ha nincs Henry Cavill, akkor ez a könyv most biztosan nem szerepel a listán. Sekélyes, tudom, de csakis miatta kezdtem el nézni a sorozatot, aminek aztán az első három részét annyira gagyinak találtam, hogy majdnem abba is hagytam. XD Azért nem adtam fel, és a későbbiekben már nagyon csíptem, így a második évadra várakozás közben beiktattam a könyveket is. Jujj de jó, hogy így történt, meg a kötetek csak nyomokban tartalmazzák a filmet. Geralt sokkal összetettebb, Ciri sokkal idegesítőbb, Kökörcsin sokkal szórakoztatóbb, Jennefer pedig sokkal szimpatikusabb. Igen, ez most itt 4 db SOKKAL volt. XD Kb. pont ennyivel tetszett jobban az írott változat. Hihetetlenül humoros, szerteágazó és összetett mese, amit bár néha picit nehéz követni, de nem lehet nem szeretni.

FÜLSZÖVEG

Sapkowski ​magával ragadja a képzeleted! Később azt beszélték, a férfi északról érkezett, a Kötélverők kapuján keresztül. Bár nem volt idős, a haja szinte teljesen fehér volt. Amikor levetette köpenyét, kiderült, hogy a vállán egy szíjon kard függ. Nem volt ebben semmi szokatlan, Vizimában szinte mindenki fegyverrel járt, de azért senki sem hordott pallost a hátán, mint valami íjat vagy tegezt. A fehér hajút a királyi felhívás vezette a városba; a Vizima lakosait gyötrő striga visszaváltozásáért járó háromezer oren jutalom. Ilyen idők jártak. Régen csak a farkasok üvöltöttek az erdőkben, mostanra mindenféle mocsadék elszaporodott – akárhová nézel: lidércek, strigák, ocsmány hódfajzatok, baziliszkuszok, ördegek, mifenék, vilák és vízbefúltak. Ide már nem elég az egyszerű varázslat vagy nyárkaró. Ide hozzáértő kell. És a messzi Ríviából érkezett idegen épp ilyen szakember. Ő Geralt, a vaják, a mágia és a kard mestere, egy mutáns, akit arra teremtettek, hogy megőrizze a világban az erkölcsi és természeti rendet.

C7C32ED8-7A45-41E1-B36C-23ABEC76594C

James R. Hansen: Az első ember – Neil Armstrong élete

Az első kakukktojás, ami sem filmen, sem könyvben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Ryan Gosling szívem csücske, de ha már az sem tetszik, amit ő csinál, annak égi jelnek kellett volna lennie. XD Mit is mondhatnék: igazi mazochista vagyok, elkezdtem azért olvasni a könyvet is. Nagy hiba volt, legalábbis nekem. Nem az én világom ez a száraz, adatokkal teli betűhalmaz, hamar fel is adtam.

FÜLSZÖVEG

1969. július 21-én az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, amint egy 38 éves amerikai űrhajós, Neil A. Armstrong első emberként a Holdra lép. Talán nincsenek az emberi történelemben ismertebb szavak azoknál, amelyeket abban a történelmi pillanatban kimondott. Ez az alapvető életrajz egyaránt bemutatja Az első embert mint nagy űrhajóst és mint egyedülálló egyéniséget.

„Ez az életrajz nagy szakértelemmel egyesíti Armstrong élettörténetét a történelmi háttérrel, amikor Amerika belépett az űrkorszakba. Kitűnő könyv.”
James A. Lovell ezredes, az Apollo–13 parancsnoka

426DCE97-CBAB-4B65-A04B-DC2150F4807E

Joanne Harris: Csokoládé

Megosztó film, sokak szerint harmatgyenge, én mégis szeretem. Sokáig nem tudatosult bennem, hogy adaptáció, mígnem valami akcióban megláttam a trilógiát, amit aztán egy nyaralás alkalmával le is daráltam. Azóta nagyjából megvolt Harris minden magyarul megjelent könyve, imádom őt olvasni. A Csokoládéra igaz, hogy a film egyáltalán nem adja vissza azt a mágiával teli, füstös, boszorkányos hangulatot, ami a lapokon jelen van, de óriási dolgokban nem tér el az alaptörténettől, egész jó kis átdolgozás lett. Johnny Depp, az meg Johnny Depp! XD (Igen tudom, őt most utálni illik, de én nem utálom!<3)

FÜLSZÖVEG

Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja „csokoládézóját” – a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja… Íme az első olyan regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál.

FA45BBD8-7BA8-484D-B9FF-EE8B9B422683

Arthur Golden: Egy gésa emlékirati

Az egyik legszebb képi világú film, amit láttam. A cselekmény ugyan nem sodró lendületű, de nagyon megható és szép, a környezet és a táj pedig fantasztikus, már csak azért érdemes megnézni. Évekkel később került kezembe a könyv, ahol újra megelevenedtek Csijo életének momentumai, amik nem meglepő módon jóval részletesebben és árnyaltabban adták vissza a történetet. Mindkettőt szerettem, de az írott forma jelen esetben is sokkal többet ad a mozinál.

FÜLSZÖVEG

Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba . A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást.

6B6CC8FB-61C4-4426-8744-F9E1D2576247

Lauren Weisberger: Az ördög Pradát visel

Jajj de nagyokat tudok nevetni ezen a filmen a mai napig. XD Igazi kikapcsolódás, nem kell túlgondolni, egyszerűen élvezni kell. Bár van azért mondanivalója, lássuk be inkább a szórakozás a cél, és nincs ez másként a könyvek esetében sem. Igen, bizony, írásban van folytatás is, ahol a mi Andreánk anyuka lesz. Cuki, vicces, igazi könnyed kis olvasmány, pont ugyanaz a kategória, mint a mozis változata. 🙂

FÜLSZÖVEG

Andrea ​Sachs friss diplomásként olyan állást kap, „amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”. A Runway divatlap főszerkesztője, Miranda Priestly asszisztenseként egy számára teljesen új világban találja magát, ahol csakis Pradát, Versacét és Armanit hordanak. A nők elképesztően ápoltak és tűsarkakon tipegnek, a férfiak pedig izmosak és elbűvölők. De Miranda mindnyájukat képes hisztérikus kisgyermekké változtatni. Andrea megpróbál alkalmazkodni és megfelelni. Zokszó nélkül és legjobb tudása szerint teljesíti Miranda minden óhaját. Megszerzi a még meg sem jelent legújabb Harry Potter regényt, és különgéppel elküldi Párizsba, hogy Miranda lányai elsőként olvashassák. Felkutatja a közelebbről meg nem nevezett régiségkereskedést Manhattanben, ahol Miranda látott egy jópofa tálalót. Pontosan azon a hőmérsékleten tálalja Miranda ebédjét az irodában, ahogy a főnökasszony megköveteli. És szinte éjjel-nappal csörög a telefonja, mert Mirandának minden percben újabb és újabb lehetetlen kívánsága támad. De Andrea mindent elvisel, mert egyetlen cél lebeg a szeme előtt: ha kibír egy évet Miranda mellett, az ő ajánlásával utána akármelyik szabadon választott hetilapnál vezető beosztásban dolgozhat. Ám egy idő után Andrea kezd rádöbbenni, hogy a munka, „amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”, őt akár meg is ölheti.

5F51EAC4-AC14-4664-8C89-8CAC8B2E1106


Ennyi lett volna az én kis rögtönzött listám, bár biztosan volt még pár, aminél megfordult a szokásos sorrend. Ti hogy szeretitek: előbb a könyv, aztán a film, vagy fordítva? Vagy esetleg teljesen mindegy? 🙂 Írjátok meg nekünk itt a poszt alatt, vagy Facebookon kommentben!

linda_bio2020

Nézzük, vagy olvassuk először?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s