ajánló · Extra tartalom · könyvajánló · könyvek világa · Kedvencek · magyar írók hete · projekt

Kedvenc kötelező olvasmányaim

A diákoknak szinte kivétel nélkül negatív gondolatok jutnak eszükbe, amint meghallják a kötelező olvasmány szót. Általános iskolásként én magam sem szerettem ezeket a könyveket, és bevallom, nem igazán értek egyet ezzel a módszerrel, hiszen egyik gyerek sem fogja megszeretni az olvasást ily módon, főleg, hogy már az a tény ellenszenvet ébreszt bennük, hogy kötelező. Aki szeret olvasni, az pedig magától is olvas. Ennek ellenére idősebb koromban találkoztam néhány olyan művel, ami szerepel az iskolai követelmények között, és érdekesnek, izgalmasnak, gondolatébresztőnek találtam. A közelmúltban többször is a kezembe vettem néhány olyan általános iskolás kötelezőt, amit akkor egyáltalán nem értékeltem, érettebb fejjel olvasva viszont nagyon megszerettem.

Móra Ferenc: A Pál utcai fiúk

Szerintem sokak nagy kedvence ez a történet, így nem meglepő, hogy az én listámon is helyet kapott. Szívszorító könyv a barátságról, küzdőszellemről, olvasás közben pedig újból átélhetjük a gyermekkor szépségeit. A végét megkönnyeztem, annyira meghatónak találtam. (Megjegyzés: A Pál utcai fiúk még azoknak is könnyeket csal a szemébe, akik sosem sírnak könyveken.)

Fekete István: Vuk

Fekete István az egyik kedvenc íróim közé tartozik, ez pedig egyértelműen a Vuk című regényének köszönhető. A mai napig bármikor szívesen olvasgatok bele ebbe a könyvbe, meseszerű jellege már kisiskolás koromban elvarázsolt. Gyönyörű leírásainak hála megelevenedik az olvasó előtt a táj, az erdő, ezért mi magunk a természet részeinek érezhetjük magunkat.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Egészen furcsa, hogy bár elég fiatalon, 11 évesen, olvastam ezt a művet, mégis nagy hatással volt rám. Azért gondolom szokatlannak, mert ennek a korosztálynak a többsége élvezhetetlennek tartja a történetet, többek között a régies megfogalmazás és nyelvhasználat miatt, amit igazából meg is tudok érteni. Ennek ellenére engem magával ragadott a könyv. Megérintett a háború borzalmainak hiteles bemutatása, mindeközben roppant izgalmasnak találtam a csatajeleneteket, együtt izgultam a főszereplőkkel és szurkoltam Bornemissza Gergely jellegzetes karakterének, hogy megtalálja a végső megoldást, meghozva ezzel Eger számára a békét és a dicsőséget.

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

A regényről elég megosztó a fiatalok véleménye (ami Nyilas Misi cseppet sem egyszerű karaktere miatt alakult így, rengetegen mondták már nekem, hogy a falra másztak tőle), én pedig azoknak a táborát erősítem, akik úgy gondolják, hogy ez a kötet megérdemelten került fel a kötelező olvasmányok listájára. Fontos gondolatokat közvetít a szabad akarat kinyilvánításáról, az egyén önmegvalósításáról és a felnőtté válás rögös útjáról, s az azzal járó nehéz döntések meghozataláról.

Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Egy igazi szépirodalmi mű, mely vitathatatlanul az egyik legértékesebb darabja a magyar irodalomnak. Kosztolányi Dezső munkássága, írói stílusa figyelemre méltó, tehetségének első számú bizonyítéka ez a regény, amely a 20. század eleji Magyarországán élő cselédek sivár életét dolgozza fel, Édes Anna sorsán bemutatva.

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Szerintem a kötelezők közül ez a leghumorosabb és témájából adódóan ez áll a legközelebb a diáksághoz, így nem is igazán értem, hogy miért nem szerepel minden iskolában az olvasmányok listáján. Felnőttként is ugyanolyan szórakoztató, hiszen általa felidézhetjük a diákélet különlegességeit. Karinthy stílusát nem lehet nem szeretni, mindenkit bátorítok az újraolvasásra, vagy ha eddig elkerült titeket ez a kisregény, pótoljátok be, mert megéri.

Kertész Imre: Sorstalanság

Talán ez az a kötelező olvasmány, ami a legnagyobb hatással volt rám. Először tartózkodtam az elolvasásától, mert engem a holokauszt témája nagyon felkavar. Végül mégis rávettem magam, hogy valamilyen neten talált összefoglaló helyett az eredetit vegyem kézbe. Ezt egyáltalán nem bántam meg. Szívszorító, sokszor kellemetlen, de tele van értékes gondolatokkal, amik más szemszögből mutatják be a zsidóüldözések borzalmait, a koncentrációs táborok mindennapjait.

Ezek tehát a kedvenc kötelező olvasmányaim, remélem kedvet kaptatok pár régi klasszikus újraolvasásához, vagy sikerült felidéznem kedves emlékeket egy-egy kellemes iskolai regényről.

Kedvenc kötelező olvasmányaim” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s