ajánló · Extra tartalom · fantasy · könyvajánló · könyvek világa · krimi · magyar írók hete · Népszerű · projekt · romantikus · sci-fi

Egy műfaj – egy magyar könyv

Nagyon fontosnak tartom, hogy támogassuk hazánk íróit, akik jobbnál jobb történetekkel rukkolnak elő, mi mégis hajlamosak vagyunk elsiklani felettük. Fogalmam sincs, miért lehet ez így, de már nem egyszer találkoztam olyan véleménnyel, hogy magyar könyvet nem szívesen olvasnak. Instagramon is indítottam ezzel kapcsolatban egy szavazást, és a nagy többség külföldi szerzők műveit választja szívesebben. Az a célom ezzel a bejegyzéssel, hogy bemutassak nektek műfajonként egy-egy magyar regényt, bízva abban, hogy kedvet is csinálok hozzá.

Fantasy: Csóti Lili – Hetedvérig

Oda meg vissza vagyok ezért a borítóért, amikor először összefutottam vele a könyvesboltban egyből beleszerettem, és alig várom, hogy a polcomon tudhassam, amire sajnos eddig nem sikerült sort kerítenem. Mivel a történetet én magam nem ismerem, egyből a www.moly.hu oldalán néztem utána a könyvnek. A statisztikák elég biztatóak, elsöprő többségben vannak a max. csillagos értékelések, ami nem lehet véletlen.

Fülszöveg:

Rosenwyn Blair számára összejöttek a dolgok.
Anyja szülővárosába költözik, melynek máskor viszálykodó lakossága egyvalamiben biztosan egyetért: őt kimondottan utálják.
Újonnan megismert családja egy rakás hátborzongató boszorkányból és őrült unokatestvérből áll, ami lehetne akár vicces is, de nem az.
Egyetlen barátja egy veszedelmes démon.
És ha mindez még nem lenne elég, egy gyilkossági ügybe keveredik, miközben természetfeletti ellenfelei üldözőbe veszik.
A tél beköszöntével pedig az elszigetelt településen összecsapnak az e világi és túlvilági erők.

Romantikus: Leiner Laura – lényegében bármelyik könyve

Gondolkoztam, hogy melyik művét emeljem ki, de aztán arra jutottam, hogy minek emelnék ki egyet, amikor az összes tökéletesen passzol. Én a Szent Johanna Gimi olvasásakor szerettem bele Leiner Laura stílusába, amit általános iskola felső tagozatában egyszerűen imádtam olvasni. Habár kicsit haragszom az írónőre, amiért ennyire romantikus képet alakított ki bennem a középiskolásról létről, majd alig egy évvel később kiábrándított a gimnázium valósága, de ezt elnézem neki, mert ennek ellenére nagyon humoros és izgalmas. Az Akkor szakítsunk kevésbé nyerte el a tetszésemet, mert a főszereplővel nem igazán tudtam azonosulni. A története elég feszült, drámai, egy sorsfordító szilveszteri éjszaka zavaros eseményeit követhetjük nyomon, de az élményt beárnyékolta, hogy a karakterek nem voltak annyira szimpatikusak. Na de a Bábel. Ha valaki egy kis nyári hangulatot szeretne csempészni a közeledő tavaszba, mert már nem bírja kivárni, hogy az év legmelegebb és egyben legszabadabb évszakába lépjünk, az mindenképpen szerezze meg a könyvet. A Bábel egy fesztivál, főszereplőink pedig erre az országszerte felkapott eseményre indulnak bulizni egy nagyot. Az örök kedvencem Leiner Laurától a Bexi sorozat. A címben szereplő lány ránézésre teljesen átlagos, de valójában egy nagyon is népszerű magyarországi énekesnő (van egy kis Hannah Montana beütése a dolognak, leszámítva, hogy Bexi nem titkolja hírnevét). Egy nap remek lehetőséget kap, hogy vendégszereplőként fellépjen a hazai tehetségkutató műsor egyik sztárjával, az ikonikus (tökéletes) Nagy Márkkal. Hihetetlenül szórakoztató a könyv, ami meg is ríkatott párszor. És a legutóbbi sláger sorozata az írónőnek nem más, mint az Iskolás versenye trilógia, aminek folytatásaként egy második trilógia is elindult. Nézzétek el nekem, de én még nem olvastam az IOV-t. Elkezdtem ugyan az első részt, de nem igazán fogott meg, emiatt letettem. De ez nem változtat azon, hogy a Szent Johanna Gimihez hasonló rajongást váltott ki az olvasókból.

Krimi: Böszörményi Gyula – Ambrózy báró esetei sorozat

Annyira imádom ezt a sorozatot, hogy el nem tudom mondani. Hosszú oldalakon keresztül tudnám dicsérni a nagyszerű krimit, amit leginkább Agatha Christie detektívregényeihez tudnék hasonlítani. A karakterek, a helyszínek, a nyelvezet, mind tökéletesen idézi a Monarchia-korabeli Magyarországot.

Az első rész fülszövege:

Budapest,​ 1896.
A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon. A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

Sci-fi: Veres Attila – Odakint sötétebb

Időtlen idők idő szemezek ezzel a könyvvel, ugyanis nagyon rég olvastam igazán jó sci-fit, a véleményeket olvasgatva pedig azt láttam, hogy tetszett az embereknek, tekintve, hogy zömében 4 és 5 csillagot adtak rá. Sosem olvastam még magyar sci-fit, úgyhogy itt lenne az ideje pótolni ezt a hiányosságot.

Fülszöveg:

1983-ban ​minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen – nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt?
Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.
De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír… de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?

A négy legalapabb műfaj szerepel ezen a listán, természetesen ezen kívül még számos remek magyar szerzőtől tudnék könyveket sorolni, különösen a szépirodalomból. Jó olvasást a fent említett történetekhez, olvassatok magyart!

Egy műfaj – egy magyar könyv” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s