Extra tartalom · projekt · tematikus ajánló

5 könyv, amivel ki szeretnék mozdulni a komfortzónámból

Minden év elején megfogadom, hogy sokkal többször fogok kimozdulni a komfortzónámból, avagy több zsánerben is elkezdek olvasni, és nem korlátozom le magam a fantasy területére. Általában a több-kevesebb sikerrel kevesebb része szokott megvalósulni, viszont nem adom fel. 2018 óta fokozatosan és tudatosan építek be olyan könyveket az olvasmánylistámba, amelyek eltérnek – még ha csak minimálisan is – az általában általam választott történetektől.

Idén célom, hogy legalább 5 komfortzónán kívüli könyvet elolvassak. Melyek ezek? A következő listából kiderül.

1. Halász Rita: Mély levegő
komfortzónán kívül esik, mert: magyar kortárs szépirodalom

Rengeteg jót hallottam és olvastam már Halász Rita szabadulástörténetéről. Sajnos a magyar irodalommal, pláne a kortárs szépirodalommal sosem voltam jó viszonyban, azonban a kezdő lépéseket már megtettem. Legutóbb Jászberényi Sándor novelláskötetét, A Varjúkirályt olvastam el, a következő, amit tervezek pedig a Mély levegő.

covers_628337Fülszöveg:

Vannak mondatok, amelyeknek soha nem volna szabad elhangzaniuk. Vannak dolgok, amelyeknek soha nem volna szabad megtörténniük. Vera fuldokol a házasságában, és egy durva veszekedés után elköltözik a férjétől két kisgyerekével. Döntenie kell: megpróbálja rendbe hozni a házasságát, vagy újrakezdi az életét, és megtanul ismét szabadon lélegezni.
Halász Rita kíméletlen pontossággal tárja fel egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait. Nem kendőz el semmit, és nem szolgáltat igazságot senkinek. Az első személyű elbeszélés mondatai feszesek, felkavaróan őszinték és élesen ironikusak. A traumatikus élményeket mesékkel, a valóságost irreálissal, álomszerűvel, súlyos témáit humorral, a feketét fehérrel keveri.
Vegyünk egy Mély levegőt, felszabadít.

2. Michelle Obama: Így lettem
komfortzónán kívül esik, mert: memoár

Úgy gondolom, hogy Michelle Obama, mint egykori first lady mindenki számára inspiráló személyiség lehet. Nagyon kevés memoárt szoktam olvasni, viszont ha egyet kellene választanom, hogy kinek az életéről, gondoltairól olvasnék, akkor Michelle-re esne a választásom. Kíváncsian várom milyen értékeket közvetít és képvisel, hogy milyen üzeneteket tud átadni számomra.

covers_494117Fülszöveg:
Az ​Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza

Michelle Obama, jelentős ügyekkel fémjelzett és eredményes eddigi élete során korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakjává vált. Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjének nagy szerepe volt abban, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki.

Ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. A férje mellett állt, miközben Barack Obama az ország történetének néhány leggyötrelmesebb pillanatában helytállt elnökként. Közben megtanított nekünk egy-két tánclépést, nagyot alakított a Carpool Karaokéban, és két lányát a könyörtelen rivaldafény ellenére józan szemlélettel nevelte.

Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből. A Becoming lapjain szeretetteljes, bölcs, de kendőzetlen szókimondásának köszönhetően egy mélyen érző, kiváló teljesítményeivel a várakozásokat folyton felülmúló nő története bontakozik ki előttünk, aki épp ezért másokat is arra ösztönöz majd, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének.

3. Rosella Postorino: A Farkas asztalánál
komfortzónán kívül esik, mert: 2. világháború, igaz történet alapján

A 2. világháború borzalmairól sosem szerettem olvasni, mindig megrendítik az emberiségbe vetett hitemet, ráadásul nem is egy könnyed, nyári téma, amit a Balaton parton olvasnék. Viszont néha, egy-egy regény felkelti az érdeklődésemet. Így történt Rosella Postorino könyvénél is, amely Hitler egyik előkóstolójának a történetét meséli el. Kifejezetten érdekel, hogy miként ábrázolja az író a történetben Hitlert, és hogy mennyire hat az érzelmekre a regény cselekménye, történései.

covers_590355Fülszöveg:

A ​II. világháború során sokan próbáltak véget vetni Hitler hatalmának. A náciknak pedig minden lehetséges módon meg kellett óvniuk a vezért, s le kellett leplezniük minden összeesküvést és merényletet.
A Farkasodúban, ahonnan Adolf Hitler csaknem három éven át irányította a Harmadik Birodalmat, tíz nő dolgozott előkóstolóként, hogy kiderüljön, ha valaki meg akarná mérgezni a Führert. Tíz nő nézett nap mint nap farkasszemet a halállal, hogy megóvja a náci vezér életét.
A huszonhat éves Rosa Sauer az egyikük. Férjéről, aki a fronton harcol, két éve nem hallott, szülei meghaltak. Rosa magányosan és kiszolgáltatottan néz szembe a háború borzalmaival, s miközben arra kényszerítik, hogy a Führer és a Harmadik Birodalom érdekében nap mint nap kockára tegye az életét, felkelti az egyik SS-tiszt figyelmét is, így egyre súlyosabb erkölcsi dilemmák elé kerül…

4. Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám
komfortzónán kívül esik, mert: kortárs, thriller, tabu téma

Azáltal hogy főként a fantasy berkeiben mozgom, kevés tabu témát feldolgozó könyvvel találkozom, pedig, amiket korábban ebben a témában olvastam, mind nagyon megrendítettek, és mélyen érintettek. Maradandó élményként raktároztam el ezeket az olvasmányélményeket, némelyik pedig a téma nehézsége ellenére is hatalmas kedvencem lett (Tabitha Suzuma: Forbidden). Linda (kitabu.hu) a napokban olvasta Kate Elizabeth Russell könyvét, és teljesen meghozta a kedvem a történethez, pedig úgy jellemezte, hogy “(…)felkavaró, de tényleg remek. Tutira kimozdít a komfortzónából.” 

covers_654984Fülszöveg:

Az okos és ambiciózus, mindössze tizenöt éves Vanessa Wye viszonyba bonyolódik nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. Tizenhét évvel később egyre több, a hatalmával és a tekintélyével visszaélő férfi ellen indul eljárás, és váratlanul Strane-t is szexuális zaklatással vádolja meg egy volt tanítványa, aki Vanessához fordul segítségért.

Vanessa lehetetlen választással szembesül: hallgasson, hiszen hajdani kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit?

Hogyan hagyhatná cserben az első szerelmét, aki alapvető hatást gyakorolt az egész életére? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt? De hogyan lehetne ő áldozat, ha semmire sem kényszerítették? Egyáltalán mi az igazság, és mi történt valójában az iskolában?

5. Jesmyn Ward: Hallgasd a holtak énekét!
komfortzónán kívül esik, mert: családregény

Jesmyn Ward családregényéről először Bárdos Andrástól hallottam, a regény megjelenése előtt egy 21. Század Kiadós sajtóeseményen. Annyira meghozta a kedvemet az a pár perces bemutató a könyvről, hogy tényleg csak az tartott vissza ennyi éven keresztül, hogy a komfortzónámon kívül esik.

covers_506588Fülszöveg:

Jesmyn ​Ward az első női szerző, aki kétszer is elnyerte az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award); ezért a regényéért kapta meg másodszor. A könyvet ugyanakkor 2017 legjobbjának nevezte a Time, és hónapokig szerepelt a The New York Times sikerlistáján is – számtalan egyéb díj és elismerés mellett.

A Hallgasd a holtak énekét! nagyszabású családtörténet, az amerikai útiregény archetipikus hagyományainak, a kísértethistóriáknak és a katasztrófaregényeknek lenyűgöző, zavarbaejtő és sehová sem besorolható elegye, egy modern remekmű.
A tizenhárom éves Jojo igyekszik megérteni, mit jelent férfivá válni. A családjában van kitől és van miből tanulnia: ott van feketebőrű nagyapja, Pop, vagy fehérbőrű nagyapja, aki viszont egyáltalán nem fogadja el a fiút. És az apja, aki mostanában szabadul a börtönből… Amikor kiengedik, Jojo kábítószerfüggő anyjával odautazik. Találkozik egy másik tizenhárom éves kissráccal, egy halott fegyenc szellemével, aki magában hordozza az amerikai dél történelmének örökségét. Fontos dolgokat tanít meg Jojónak apákról és fiaikról, az erőszakról és a szeretetről.


Számotokra mely kategóriák, zsánerek azok, amelyek a komfortzónátokon kívül esnek?

zsebi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s