Érdekességek · exkluzív · napi dilemma · projekt

Olvasási tippek: hogyan feszegesd a komfortzónád határait

Sokszor felmerül a könyves csoportokban, hogy egyszerre ki mennyi könyvet olvas. Vannak olyan személyek, akik egyszerre csak egy könyvet olvasnak – ez a jelenség számomra érthetetlen -, és azok, mint jómagam is, akik pedig folyton belevágnak újabb és újabb könyvekbe. Ezzel csak az a baj, hogy az előzőeket nem fejezzük be, így egy idő után azt vesszük észre, hogy az ágyunknál lévő könyvtorony leomlással fenyeget minket.

A tavalyi évben pont emiatt jutottam arra az elhatározásra, hogy egyszerre csak 3 könyvet olvashatok, a hangulat-ingadozasomat figyelembe véve pedig 3 különböző zsánerben:

  • Fantasy
  • Klasszikus
  • Egyéb

Mivel nincs olyan hónap, hogy ne olvasnék fantasyt, így egyértelmű volt, hogy ennek fel kell kerülnie a listámra. De néha rám tör a fantasy-csömör, épp emiatt a második hely a klasszikusoké lett. Magyartanárok gyermekeként számtalanszor kaptam meg szüleimtől, hogy “olvass végre valami rendes könyvet is, ne csak azt a sok szemetet.”
Nos, ezek a szavak mindig is fájtak, de abban igazuk volt, hogy jó, ha mást is olvas az ember. A klasszikusokat azért szeretem, mert egyrészt bővül az alaptudásom és kulturális ismertem, ami azért egy jobb társaságban nem elhanyagolható, plusz felüdülés is a sok fantasy után. A klasszikusok nagy előnye, hogy teljesen más ütemben kell őket olvasni, mivel az adott kor is egy sokkal lelassultabb világ volt, így a történetek is lassabb tempóban haladnak. Kifejezetten élvezetes, hogy eltelik úgy egy fejezet, hogy nagyon nem történt semmi. Nekem, aki nem ehhez szokott igazán, ezek a történetek az újdonság varázsával hatnak. Ezenkívül a nyelvezete is sokkal gazdagabb a regényeknek, öröm olvasni minden egyes mondatot.

Tavalyi évben így sikerült Az arany virágcserepet, a Szerelem a kolera idejént, a Mester és Margaritát is elolvasnom, és bevallom egyiket se bántam meg, sőt! Azt vettem észre, hogy idősebb fejjel az anno kötelezőket is sokkal jobban szeretem. Nyitottabb vagyok, és jobban meg is értem az ott leírtakat. Ezért leszedtem a gimis könyvlistákat, és idénre is beterveztem újraolvasásokat és azokat, amik sajnos kimaradtak. Pl: Legyek ura, Zabhegyező, Ember tragédiája, Iskola a határon… stb. 

Az egyéb kategóriába pedig azok a könyvek tartoznak, amik akkor kellenek, amikor az előző két kategória könyve bizony egy több száz oldalas monstrum, és semmi kedve cipelnie az embernek állandóan. Így ebben a pakkban vannak a verses kötetek, novellák. Pont tökéletesek a munkába/ suliba menet. Kicsik, könnyűek, és könnyen beférnek a táskába.
Ezenkívül a munkámnak köszönhetően rengeteg gyerekkönyv vesz körül, így ezek is ide tartoznak. Mert ugyan ki tud ellenállni a gyönyörűen illusztrált gyerekkönyveknek? A mesék azért is zseniálisak, mert sokkal mélyebb mondanivalójuk van, mint azt elsőre gondolnánk, bizony sokszor többet gondolkodom rajtuk, mint egy-egy felnőtteknek szóló regényen. Ezenkívül az illusztrációkat is imádom. Így került fel idén az elolvasott könyveim listájára az Ickabog és a Gréta is.

Ha te is ugyanabban a cipőben jársz mint én, akkor ajánlom, vedd át a szent hármas-törvényt 😃. Fontos, addig nem kezdhetsz 4. könyvet, míg az egyiket ki nem végezted.
Hardcoreoknak pedig az is plusz feladat, hogy amelyik zsánerben kivégezted a könyvet, csak abban választhatsz újat. Így marad a sokszínűség, és ösztönöz is téged, hogy minél hamarabb befejezd a könyvet, ha épp megtetszett valami új.

Persze a 3 tematika szabadon felállítható, de javaslom azért, hogy kellően eltérőek legyenek. Főleg az olyanoknak, akik szintén hangulattól függően kívánnak olvasni 🙂 .

Neked van esetleg valamilyen szabályod az aktuálisan olvasott könyvekre?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s