ajánló · Értékelés · Disztópia · fantasy · könyvajánló · könyvmolyképző · Könyvmolyképző Kiadó · prológus · sci-fi

Holdbéli krónikák – Négy Disney hercegnő egy retelling scifibe csomagolva kritika

Jó pár évvel ezelőtt olvastam először Marissa Meyer: Cinder című regényét, akkor teljesen bezsongtam és összetörve konstatáltam, hogy nincs belőle több rész. Egyetem alatt egy könyvesbolti túra alkalmával fedeztem fel, hogy időközben kijött a második rész is. De aztán nem követte harmadik, így le is mondtam róla, hogy valaha is olvashatom egybe a sorozatot.
Ez az élmény aztán annyira elvette a kedvemet, hogy nem is olvastam el a második részt, csak a polcomon porosodott. Ezzel pedig el is érkeztünk napjainkba, mikor végre rám (és a sorozat rajongóira) mosolygott a szerencse, hiszen a Könyvmolyképző újra kiadta a sorozatot, és alkalmam nyílt a kezembe fogni a harmadik részt, a Cresst!
E remek híreken felbuzdulva, újra elővettem a könyveket és el is olvastam az első három részt. A Cinder még mindig olyan szuper, mint emlékeztem, a Scarlet és a Cress pedig mindketten hozzák az első kötet színvonalát.

Marissa Meyer: Holdbéli krónikák sorozata a 4. világháború vége után 120 évvel játszódik. A túlélő országok a Földön szövetséget kötöttek, és létrejött egy új “nemzet” is, ők a Holdlakók. Az emberek egy része felköltözött erre a kisbolygóra, ahol többek között új képességekre is szert tettek. 
A Holdbéliek befolyásolni tudják a Földiek elméjét, olyat láttathatnak velük, ami nincs is ott, vagy épp manipulálni tudják őket, hogy olyat tegyenek, amit nem akarnak.

Látszólag béke uralkodik a Föld és a Hold lakói között. Vagy mégsem? 

Levana, a megalomán holdbéli királynő Új-Peking császárnői címére pályázik. Minden simán is menne, ha nem kerülne egy véletlen folytán a képbe Cinder, a kiborg lány, akinek a mostohaanyja irányítja az életét.

“– Igenis tudom, mi a szeretet! – Ahogyan azt is, mi a bánat.”

Marissa Meyer: Cinder, 71. oldal

A sorozat érdekessége, és a számomra az egyik legerősebb pontja, hogy mind a négy főhősnő egy-egy jól ismert karakterre épül. Első része a Hamupipőkét meséli el új köntösben, aztán jön Piroska és a Farkas, Rapunzel és végül Hófehérke története. Mindezt egy intergalaktikus, varázslós, mesés csavarral megfűszerezve. Kihagyhatatlan!

“Talán tényleg nincs sors. Talán csak lehetőségek adódnak,és rajtunk múlik kihasználjuk-e őket. Kezdem azt gondolni,hogy a csodás szenvedélyes szerelmek nem csak úgy megtörténnek. Magunknak kell megdolgozni értük.”

Marissa Meyer: Cress, 554. oldal

A sorozat legújabb itthon megjelent kötete, a Cress, azaz Rapunzel történetének újramesélése.  Cress egy műholdon él, és a világ legjobb hackere. A gond csak az, hogy Levana (megalomán szupergonosz) királynénak dolgozik. 
Szerencsére őt Cress se szívleli, ezért igyekszik hőseinknek segíteni. Csupa kaland és vicces pillanat ez a rész, és persze nagybetűs SZERELEM is feltűnik a színen.

Miközben Cress történetét olvastam, sokszor felmerült bennem a mostani pandémiás helyzet. Nagyon tudtam azonosulni a karakterrel, hiszen bezárva él már több mint 10 éve egy gömbben. A világot nem ismeri, mindent csak képernyőkön keresztül lát. Az egyetlen emberi érintkezése a királynő fő varázslónője, aki élelmet és feladatokat szállít neki. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy nem buggyant meg? Nos, van neki egy “kicsi Cress” nevű barátja. Létrehozta a kicsi énjét gyerekkorában, és azóta is ő az egyetlen társasága. 
Szórakoztató volt Cress első érintkezéseit figyelni a valós világgal; olyan kitörő örömmel tudott örülni és csodálni minden apró szépséget, hogy jó volt olvasni. Ezeknél a részeknél mindig a Disneys Aranyhajat láttam magam előtt. 

És a mi Aranyhajunknak is megvan a maga sármos Flynn Ridere?- tehetitek fel a kérdést.

A válaszom: NANÁ! Felbukkan a szívtipró mosolyú, kissé szélhámos lovagunk, aki nem csak Cresst, hanem az olvasót is leveszi a lábáról.

“– Gondolom, rengeteg lánynak mondtad már, hogy szereted.
– Hát igen, de kétszer is meggondoltam volna, ha tudom, hogy ez most problémát fog jelenteni.”

Marissa Meyer: Cress, 223. oldal

“Flynn Rider” karakterét először eléggé önzőnek ismerjük meg, akit csak a hajója érdekel, de a szerelem az ő szívét is eléri, és határozottan látszik a karakterfejlődés a végére.

Továbbá nagy kedvencem Iko, a robot, aki végre megkapja a maga lábait, ahogy Ariel, a kishableány (imádom ezt a párhuzamot, amit Meyer belecsempészett, amolyan extraként). Iko egy nagyon jóhiszemű robot, hiszen erre lett programozva, de a chipje meghibásodott, így igazi személyisége lett gondolatokkal, érzésekkel, vágyakkal. Habár kissé naiv, de közben rendkívül bátor és hiú is, az ő karaktere mindig oldja a feszültséget a regényben, és nem lehet mosolygás nélkül olvasni a sorait.

“– Te vagy a legemberibb android az egész világon!
– Tudom! – Iko Cinder hóna alá dugta a kezét, és segített neki felülni. – Amúgy teljesen tönkrement a frizurád. Komolyan, Cinder, belehalnál, ha öt percnél tovább szalonképes maradnál?
Cinder Ikóba kapaszkodva talpra kecmergett.
– Műszerész vagyok – válaszolta automatikusan.”

Marissa Meyer: Cress, 478. oldal

A regény végére Winter is előkerül, a negyedik főhősnőnk és egyben az utolsó kötet főszereplője. Így végre őt is megismerhetjük kicsit. Már alig várom, hogy kihozzák az utolsó részt is, és megtudjam miként zárul hőseink sorsa. Illetve nagy reményem még, hogy a gonosz királynőről íródott előzményregényt és a kiegészítő novellákat is kiadják itthon.

Szóval, aki még nem olvasta, de szeretne egy könnyed, ám nem elcsépelt, kalandos retelling regénysorozatot olvasni, annak teljes szívből ajánlom a Holdbéli krónikákat.
Akik pedig anno olvasták, de a nagy kihagyás miatt elfeledték, azok vegyék újra kézbe és feledkezzenek bele ebbe a varázslatos világba!

A könyvek különböző külföldi borítóit itt csekkolhatod!
A könyvért külön köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s