Agave kiadó · Extra tartalom · projekt · prológus

A nevek ereje a Tízezer ajtóban

Ahogy a régi latin mondás tartja: Nomen est omen , azaz nevünkben a végzetünk. Világszerte sokan hisznek benne, hogy a nevünk meghatározza a sorsunkat, erős befolyással van az életünk alakulására, és a személyiségi jegyeinkre. Nyilván ez csak egy elmélet, hiszen ezidáig senki nem tudta feltérképezni a sors, és az életutak alakulásának mikéntjét, ám mindenképpen izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy valami van-e a dologban. Irodalmi téren még sokkal érdekesebb és színesebb lehet ez a felvetés, mindannyian számtalan olyan példát tudnánk mondani, ahol egy kedvenc történetünk hőseinek neve egyértelműen visszatükrözte a karakterük, és az általuk végigjárt út főbb jellemzőit. A hamarosan megjelenő Tízezer ajtó ( A könyvet itt találod )írónője, Alix E. Harrow maga is hisz a nevek erejében, így egy picit kutakodtunk, hogy vajon mit is jelenthetnek, milyen szereplőkre utalhatnak a választásai. 🙂

 

IMG_3197Még manapság is ritka névnek számít, a 90-es évekig egyáltalán nem, azóta pedig csak szórványosan fordul elő. Az ókori görög mitológiából, Ianustól eredeztethető, aki a kapuk és átjárók istene volt. Hoppácska! Helyben is vagyunk. A January név szabados fordításban körülbelül annyit tesz: “az év ajtaja”. Numerológiai elemzésnél szintén érdekességre bukkanunk, aszerint e név birtokosa világokat teremthet, meg is ismeri azt teljes mélységében, reálisan és felelősségteljesen működtetheti. Erőt vehet rajta viszont az öntörvényűség, megszállottja lehet a tökéletes, hibátlan végrehajtásnak. Ezek leírások mindenképpen különlegességre, egyediségre utalnak, azt hiszem főhősünk nem egy hétköznapi lány lesz.

 

IMG_3198A William minden idők egyik legnépszerűbb angol és amerikai fiúneve. Arisztokratikus, elegáns, komoly hangzású. A germán eredetű Wilhelmből származik, ami további két részletre osztva magyarázható. Wil=akarat, vágy illetve a Helm szócska, ami sisakot, védelmet jelent. Roppant karakteres, erőteljes név, viselője hatalomra és tekintélyre törekszik. Nem szereti, ha parancsolnak neki, azt azonban elvárja, hogy utasításait haladéktalanul teljesítsék. Szereti a gyermekeket, sokszor ő maga is azzá válik. Irányító típus, szomjazza az elismerést.  A Corneliussal kiegészülve tovább erősödik ez a vonal, mivel a római eredetű férfinév ugyancsak erős karakterjegyeket képvisel. Örök kételkedő, gyakorlatias, célorientált.  Varázslatos hangzása miatt előszeretettel használták és használják most is az irodalomban, gondoljunk csak a Frankensteinre, Harry Potterre, vagy a Fausztra. (Fun fact: Chevy Chase születési neve szintén Cornelius :))  Ez az erőteljes névkombináció valószínűleg nem egy pipogya frátert takar, nagy tetteket várunk el a mi William Corneliusunktól.

 

IMG_3199A héber eredetű név jelentése: “Isten meghallgatott”. Elég ütős választás ugye? 🙂 Az első papíron is fennmaradt Sámuel bibliai, ószövetségi próféta, az ókori Izrael egyik legjelentősebb bírája. Ő kente fel királlyá Sault, és Dávidot. A név viselője zárkózottabb, magának valóbb típus, igyekszik önmagában megtalálni a lelki békéjét. Nem álmodozik, önuralomra és tiszta ítélőképessége kiemelkedő. Keresi a bölcsességet és a megvilágosodást, azonban gyakran előfordul, hogy elidegenedik a világtól, rabja lesz elvonultságának. Hm! Uralkodó után egy merengő? Izgalmas kapcsolati dinamikáknak nézünk elébe…:)

 

IMG_3200Elég szokványos név Angliában és Amerikában, mondhatni hétköznapi. Francia eredetű, a Jehanna angol alakja. A XVI. században igen gyakori volt az arisztokraták körében, s azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A numerológia szerint  viselője az anyák eszményképe. Szerepe a befogadás, a segítő szerep az életben, meghitt hangulatban, és megfelelő biztonságban érzi jól magát. Életének legfontosabb szerepe az anyaság, amit különbözőképpen meg is tud élni. Olyan fantasztikus nők viselték/viselik, mint Jane Austen, Jane Goodall, vagy Jane Fonda. Vajon a mi Jane barátnőnk is ez a típus lesz, vagy valami nagyon más?

 

IMG_3202Havemeyer: Germán eredetű, valószínűleg egy német területről származó család neve. Sajnos ezen kívül semmi más árulkodó információt nem találtam ezzel kapcsolatban, ám lehet ismét a numerológiai elemzés lesz a kulcs. Eszerint a név tulajdonosa a halál embere. Életének nehéz helyzeteit úgy oldja meg, hogy egyszerűen elengedi őket, tudomást sem véve róluk. Mindenen túllép, majd ezek után pont ugyanolyan nehéz élethelyzeteket alakít ki maga körül, mint amikből kilépett. Természetesen ezeket ugyanolyan zokszó nélkül hagyja maga mögött. Ismét egy érdekes karakter. Milyen titkokat rejtegethet Mr. Havemeyer?

 

IMG_3203Latin eredetű férfinév, jelentése: ” Julius nemzetséghez tartozó”. Nem valami komplikált asszociáció. XD Angliában a középkorban terjedt el, és ezen a nyelvterületen más jelentést is hordoz: “fiatalos” illetve “fényes”. Viselője nagyon szeretné, hogy elismerjék, és felnézzenek rá. Szélsőséges érzelmei miatt rendkívüli mélységeket tud átélni. Szereti megmutatni az érdemeit, ám ez gyakran görcsössé is teszi. Nagylelkű, amennyiben ezt hálával fogadják. Keresi azokat a helyzeteket, ahol az élre törhet, vezető lehet. Fontos számára a szereplés, hogy körülrajongják. Nehézségeit a szenvedélyek és az élvezetek okozhatják, azt hiheti, neki minden jár. Lehet, hogy egy csábító is feltűnik a színen valamelyik ajtó mögött?

 

IMG_3204Germán eredetű női név, jelentése: ” nemes természetű”. Nagy népszerűségnek örvend mind Amerikában, mind Angliában. Tulajdonosa egyensúlyra, és harmóniára törekszik az életben. Nehezen dönt, sokat mérlegel, s gyakran végül döntésképtelen marad. Fontos számára szépség, mind külsőleg, mind belsőleg. Ragaszkodik a hagyományokhoz, a stabilitáshoz, fél az újdonságoktól. Inkább végrehajtó, mint irányító alkat, kerüli a konfliktusokat. Ezek alapján számíthatunk, egy csendes, simulékony szereplőre is?


Ezennel végére is értünk a kis kalandozásunknak, reméljük sikerült felkelteni az érdeklődéseteket ennek a varázslatos történetnek a szereplői iránt. Természetesen ez csak egy kis játék volt, mindenki a saját sorsának a kovács, ám ki tudhatja? Lehet, hogy a nevünk már előre letett egy két követ a sorsunk útján? Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg itt a bejegyzés alatt, vagy Facebookon kommentben!


linda_bio2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s