Agave kiadó · Értékelés · fantasy · projekt · prológus

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

7155361_0Fülszöveg: January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.

Alix E. Harrow regénye az Agave Könyvek gondozásában várhatóan április 13-án fog megjelenni, azonban azon szerencsések közé tartozom, akiknek lehetősége volt a történetet hamarabb elolvasnia. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy az írónő első regénye hogyan fog tetszeni, mi lesz a benyomásom a fantasyről.

Megmondom őszintén, hogy nekem a borító volt a legelső, ami megtetszett. Elképesztően látványos és részletgazdag, gyönyörű a színvilága, alig várom, hogy a megjelenés után élőben is megcsodálhassam. Szerintem nagyon illik a történethez.

January egy igazi különc lány, aki nem tartozik úgy igazán sehova. Édesanyja meghalt, édesapja pedig általában mindig úton van, hogy a legkülönlegesebb tárgyakat gyűjtse össze Mr. Locke-nak, aki nagy műkincsgyűjtő hírében áll. Ő a lány mostohaapja, January az ő birtokán nevelkedik. Nem igazán érzi otthon magát, nem találja a társaságát, szokatlan bőrszíne miatt nem is tudna úgy igazán beilleszkedni, ráadásul mindig megmondják neki, hogy mit és mikor csináljon. Nem törődik vele úgy igazán senki, pedig ő csak szerető családra vágyik. Csupán 1-2 ember van (illetve a kutyája, Bád), akire igazán számíthat. Ilyen körülmények között nevelkedik a lány, amikor talál egy könyvet. Ez nem csupán egy átlagos történet, egy olyan világban találja magát, ahol ajtókon és átjárókon keresztül lehet eljutni különböző helyekre.

A lánynak fogalma sincs arról, hogy kitől és miért kapta a könyvet, azonban ahogy halad előre a történetben ő is a részévé válik. Egy nagy kaland veszi kezdetét, sodródik az árral, egyre több kérdés merül fel benne, amire igyekszik megtalálni a válaszokat, megoldásokat.

„Szerettem volna hinni neki, de annyi üres ígérettel találkoztam már életem során, hogy felismertem: ez is közéjük tartozik. Szó nélkül távoztam.”

A karakterek rendkívül kidolgozottak, January szerintem óriási jellemfejlődésen megy keresztül, ahogy megtapasztalja a világ problémáit, rájön, hogy nem bízhat meg szinte senkiben, és szembesül azzal, hogy mindenkinek a saját érdekei számítanak, amiért képesek bármire. Számtalan kalandban lesz része, miközben 100%-osan senki nem érti őt meg. Mr. Locke számomra egy teljesen semleges figura, igazából nem tudtam sem szeret, sem gyűlölni. Voltak olyan tettei, amiknél úgy gondoltam, hogy a jó szándék vezényli, néha pedig úgy éreztem, hogy nevelt lánya igazából csak teher a számára. Jane egy igazi harcos, aki szíven viseli January sorsát, nem hagyja, hogy elkallódjon. Múltjának történéseibe fokozatosan nyer az olvasó (és January is) betekintést, számtalan kalandot élt meg ő is.

Az elején nekem kicsit nehezen indult be a történet, nem tudtam teljesen kiigazodni a szereplőkön, illetve olvasás közben olyan érzéseim voltak, mint tavaly Erin Morgenstern Csillagtalan tenger című regényekor. Utólag azt gondolom, hogy nincs hasonlóság a két történet között, csupán a legelején éreztem azt. Viszont nagyjából az első 30-50 oldal után elkezdtem nagyon élvezni, teljesen beszippantott az egész világkép, amit az írónő felépített. Lehet, hogy köze van a jelenlegi helyzetnek is hozzá, de annyira megnyugtató volt számomra kiszakadni a mindennapi problémákból, és izgulni January-ért, illetve a szeretteiért, hogy megtaláljátok azt a világot, azt az ajtót, azt a sorsot, amit igazán keresnek.

Mindenképp olvassátok el Tízezer ajtót, ha szeretitek a fantasyt, és szeretnétek egy olyan lánynak végigkövetni a történetét, mint January, hiszen számtalan kaland, csalódás és öröm vár rá, amíg megleli azt, amit keres!

Ha kedvet kaptatok hozzá, a regényt ezen a linken tudjátok megrendelni 35% kedvezménnyel!

Köszönöm szépen a recenziós példányt az Agave Könyveknek!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s