Agave kiadó · Érdekességek · Extra tartalom · projekt

Érdekességek a Tízezer ajtóról

Az elmúlt héten ajtókat kutattunk és átjárókon léptünk át különféle világokba itt, a Prológus berkein belül. Ezúttal Alix E. Harrow debütáló regényéről érkezünk néhány érdekességgel, ami talán meghozza a ti kedveteket is az olvasáshoz. Ha többet szeretnél megtudni a regényről, katt ide!

Narnia 2.0

Az írónő röviden Narnia 2.0-ként jellemezte a könyvét, avagy posztkoloniális Narniaként. A kiindulási pont hasonló: egy fiatal lány a 20. században talál egy ajtót, ami egy mágikus világba vezet. Csak a Tízezer ajtó esetében, a helyzet meg van bonyolítva egy “könyv a könyvben” csavarral, jó néhány lábjegyzettel, és egy szörnyen rossz természetű kutyával.

Történet a történetekről

A Tízezer ajtó rengeteg átíráson esett át, de a cél változatlan maradt: a klasszikus gyermekkönyvek csodáját volt hivatott megragadni, és közben magát a történetek természetét is:  hogy amiket mesélünk és olvasunk nem csak az identitásunk részeivé válnak, de aktívan formálják is azt.

Kaland és hazatérés

A korai kéziratokban January szülei egyáltalán nem voltak fontosak, hiszen így szokott ez lenni az ifjúsági irodalmon belül: a szülők kényelmesen eltűnnek a képből, hogy a gyerek főhős kalandra indulhasson. Ám végül sokkal nagyobb szerepe lett a hazatérésnek, mint azt kezdetben az írónő tervezte.

Csata a könyvtárossal

Az írónő Kentuckyban nőtt fel, ami egyben a regény kiindulási pontja is. Saját bevallása szerint, a könyvek iránti rajongását édesanyja magánkönyvtára támogatta, mert akkoriban a helyi könyvtáraknak igen szegényes volt a választéka. Nyolc évesen összeveszett az iskolai könyvtárossal, mert ki akarta kölcsönözni a Kisasszonyokat és A hobbitot, amiről azt mondták neki, hogy nem az ő korosztályának való.

Boszorkányok és a szüfrazsett

A második megjelent könyvét úgy foglalta össze a szerkesztőjének, hogy “szüfrazsett, de boszorkányokkal!” A Once and Future Witches 2020-ban jelent meg külföldön, magyar kiadási hírekről még nincs értesülésünk, de reménykedni szabad!

Forrás

Ti várjátok már a Tízezer ajtó megjelenését? Ha igen, és még nem rendeltétek elő, az alábbi linken megtehetitek, ráadásul 35% kedvezménnyel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s