projekt

Megjelent a 100. Helikon Zsebkönyv!

Ki ne hallott volna már a Helikon Kiadó nagy sikerű könyvsorozatáról? A 2015-ben indított projekt nagyszámú rajongótábort szerzett magának, hála a gyönyörű borítóknak és természetesen magának a kínálatnak. Milyen könyvek jelentek meg zsebkönyv formában? Erre a válaszom az, hogy mindenféle: a szépirodalomtól kezdve, a filozófiai műveken át, egészen a verseskötetekig. Számomra épp a változatosság teszi vonzóvá a kezdeményezést. Szász Zsoltnak köszönhetjük, hogy havonta ilyen szépséges könyvekkel lepik meg az olvasóközönséget, ő ugyanis egy olyan könyvsorozatot szeretett volna kiadni, ami egységes, jól néz ki a polcon. Bizton állíthatom, hogy ez sikerült is neki.

A kiadó 6 éves történetének fordulópontjához érkeztünk, hiszen megjelent a 100. zsebkönyv. Ezzel elérte tetőpontját a projekt, ami annyi olvasó és könyvmoly szívét meghódította. A jubileumi kötet nem más, mint Weöres Sándor Füves könyve, fülszövegén az alábbi sorok olvashatók:

„Úgy gondoltuk, a minden korosztály számára népszerű költő világszemléletének összefoglalása méltó megkoronázása a sorozat első száz kötetének. A 100. Helikon Zsebkönyvben Weöres Sándor életvezetési tanácsait, filozófiai lírájának tömör összegzését olvashatjuk teljes költemények, vers-, illetve prózarészletek formájában.”

Véleményem szerint kiváló választás, méltó a jeles alkalomhoz.

A 100. könyvvel együtt jelent meg a 99. és 101-102. kötet is, amik remekül reprezentálják a zsebkönyvek sokszínűségét. A 99 magyar vers mondhatni felkonferálója a sztár könyvnek. Ötletes választás, hogy a 99. része a sorozatnak egy egy híján 100 verset tartalmazó különleges kiadás. Na de mitől más ez, mint bármely más verseskötet?

„A Helikon Kiadó zsebkönyv-sorozatának 99. kötete különleges antológia: Simon Márton, a népszerű fiatal költő 99 híres (vagy épp nem annyira híres) magyar költő egy-egy versét választotta ki, megmutatva, amennyire egy antológiában ez lehetséges, hogy mennyire sokszínű a magyar költészet. Ahogy ő maga írja előszavában: ez egy „közelítési próbálkozás. Föltárási kísérlet. Hogy olyan legyen, ami ritka, hogy belekerülhessenek a szokásos listákról szokásosan kirekedő nevek, kvázi-ismeretlen nagyversek, a szakmai közutálatnak méltatlanul régóta örvendők, zsenik jelzésértékkel, elfelejtett szerzők remekművei.” Mindenki által ismert költemények mellett szinte teljesen ismeretlen darabokat is olvashatunk, el-elcsodálkozva, hogy ez is… meg az is milyen jó! És hogy vajon eddig miért nem ismertük?”

Sokszínű versgyűjtemény egy sokszínű kiadótól. Ezt nevezem!

A 100 zsebkönyv után új fejezet kezdődik a Helikon számára, aminek megnyitására Kipling sokak által kedvelt alkotását választották. A dzsungel könyve két részletben szerezhető be – ami két gyönyörű borítót jelent, éljen!! Valószínűleg a történet terjedelme nem tette lehetővé, hogy egy kötetbe foglalva jelenjen meg, különben értelmét vesztette volna a ’zsebkönyv’ elnevezés. A lelkes könyvgyűjtők ennek csak örülnek. 😀

Ünnepeljük meg együtt, hogy ilyen messzire eljutott a Helikon Kiadó, olvassunk zsebkönyveket!

Ezen a linken tudtok böngészni a már megjelent kötetek között: https://bit.ly/3rWNMJq

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s