21. század kiadó · Értékelés · projekt · prológus

Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője – Regény Coco Chanel életéről

covers_651880Fülszöveg: Coco ​Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják – amiatt a bizonyos ikonikus kis fekete ruha miatt –, leghíresebb kreációja a részegítő illatú Chanel No. 5 parfüm. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik, akit intrikák értek, akiről sokféle gyanús pletyka terjedt. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban.

Coco Chanel tudott könnyed, vidám, nagyvonalú lenni, ám kegyetlen, számító, manipulatív is. Miközben a Wehrmacht masírozott a Champs-Élysées-n, Chanel ott találja magát a Hotel Ritzben, a Reich főparancsnokának oldalán. Chanel az ellenség markában magánháborút indít, hogy kiszorítsa tulajdonrészéből zsidó üzlettársát, Pierre Wertheimert. Wertheimer az elharapózó antiszemitizmus miatt az Egyesült Államokba menekül, és magával viszi a Chanel No. 5 összetevőinek titkos receptúráját. Coco nem bízik meg a férfiban, amikor az New York külterületén be akarja indítani a gyártást. Célja, hogy egyedüliként birtokolja a márkát.

Miközben Párizs a németek uralma alatt sínylődik, Coco mindent megtesz a túlélésért. Nehogy leleplezzék sötét titkait, még a kollaborációtól sem riad vissza. Német kém lesz belőle, az F-7124-es számú ügynök, fedőneve: Westminster. Miért vetemedett erre? Meddig kell merészkednie, hogy viharos múltja többé ne kísérthesse a jövőjét?

Szerintem Coco Chanel az a személy, akiről már a legtöbben hallottak, nagyjából tisztában vannak azzal, hogy mivel foglalkozott, és azzal, hogy ő a 20. századi divat egyik kiemelkedő és meghatározó alakja. Nevéhez fűződik a mai napig híres Chanel N°5 parfüm is, azt azonban szerintem kevesen ismerik, hogy milyen élete is volt valójában. A Párizs királynője című regény az életének az egyik legmeghatározóbb szakaszáról szól, a II. világháború idejében játszódik, de természetesen a múltjába is betekinthetünk.

A védőborító szerintem stílusos, Coco Chanel eleganciáját tükrözi. A kis fekete ruha alap, ezen kívül a gyöngysor viselése és a feltűzött haj is jellemző volt megjelenésére. Azonban nekem (levéve a védőborítót) a borító egyszerűsége talán még jobban tetszik. Fekete háttéren fehér betűkkel található meg rajta az írónő neve és a könyv címe, hozzám pont ezért áll ez közelebb.

Ahogy már említettem, a regény az 1940-es években játszódik, abban az időszakban, amikor Párizs Németország megszállása alá került. Ekkor már a divattervező üzlete, a Maison már sikeres volt, üzlettársával azonban nem volt konfliktusmentes a kapcsolata, a II. világháború okozta komplikációk mellett a vállalkozásuk sem volt zökkenőmentes. Párhuzamosan azonban Chanel 1900-as éveibe is betekintést nyerhetünk, hiszen gyerekkora és pályájának kezdete is rengeteg nehézséggel, komplikációval járt, amik hatással voltak későbbi életére, cselekedeteire is.

„Valaha a lábam előtt hevert egész Párizs és Európa. Az egész világ az enyém volt.”

Bevallom őszintén, hogy én a könyv elolvasása előtt csak a sikereiről hallottam, fogalmam sem volt arról, hogy pontosan miken kellett keresztülmennie ahhoz, hogy maradandót alkosson, és halála után 50 évvel is ennyien ismerjék nevét. Pontosan emiatt a regény számomra rengeteg meglepetést okozott, nem számítottam Chanel ennyire részletes, őszinte bemutatására. Hamar fel kellett nőnie, meg kellett tanulnia, hogy saját magán kívül senkire sem számíthat, senkiben sem bízhat meg.

„Természetesen. Coco érti. Mindennek ára van. Majdnem mosolyog, egy szomorú mosoly – ezt a leckét már rég megtanulta.”

Ez jellemző volt az egész életére, semmi sem hullott az ölébe, mindenért megdolgozott. Erős, független nő volt – legalábbis ezt mutatta a külvilág számára. A valóságban azonban számtalan titkok őrzője volt, akinek tényleg minden egyes döntése óriási következményeket hordozott magával, sokszor keveredett olyan helyzetbe, amikor saját magát is valamilyen szinten meg kellett hazudtolnia ahhoz, nem szabadott a tényleges véleményét kimondania ahhoz, hogy a későbbiekben előnyt kovácsoljon belőle. Az, hogy német kémmé válik a világháború alatt is egy ilyen döntési helyzet súlyos következménye, aminek terhét sokáig viseli. Számtalanszor került padlóra, azonban tényleg senkire sem számíthatott, így egyedül kellett újra és újra felállnia, hogy elérje azt, amit megálmodott.

Nagyon szerettem olvasni, szerintem egy nagyszerűen összeszerkesztett életrajzi kötet, ami igazán személyes, és látszik, tükröződik rajta, hogy az írónő rengeteget dolgozott vele. Különösen tetszett, hogy a regény végén olvasható egy „Szerző megjegyzése” című fejezet is, ahol pár szót ejt Coco Chanel életének további részéről is, illetve kitér néhány részre, amik a valóságot nem 100%-osan tükrözik, vagy nem ennyire részletesen ismerhettük meg. De ezek tényleg csak apróságok, amik tovább színesítették a divattervező életét.

Mindenkinek ajánlom Pamela Binnings Ewen regényét, elképesztően részletesen mutatja be Coco Chanel életét, de nem megy át egy unalmas, monoton életrajzi kötetbe. Különleges olvasmány, ami azon túl, hogy áttekintést ad Coco Chanel életéről az 1940-es években, amikor erős, független nőként kerül az életét meghatározó döntési helyzetekbe, bemutatja a divattervezőnek az érzelmes, „női” oldalát is, amikor az ösztöneire hallgat.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a 21. Század Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s