ajánló · projekt · prológus

Libri irodalmi díjak 2021-könyvajánló II.

Sziasztok!LID_kampanyvbejelento_konyvek

Folytatjuk a Libri irodalmi díjak 2021 könyvajánlóját, ezúttal a másik öt döntős műről gyűjtöttük Nektek össze a gondolatainkat. Ha lemaradtatok volna az első részről, itt tudjátok elolvasni!

Ne feledjétek, hogy május 2-áig tudtok szavazni (ezen a linken), hogy a 10 döntős közül ki nyerje el a LID2021 közönségdíját! Ne feledjétek, hogyha szavaztok, Tietek lehet a 100 ajándék könyvcsomag egyike is!

covers_597215Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk

Uszáma: Nem finomkodó módon tárja elénk mindennapjaink “világvégét” Selyem Zsuzsa. A benne lévő novellák érdekesen kapcsolódnak egymáshoz. Némelyek meghökkentők, izgalmasak, azonban számomra nem mind hozta el a várt sikert. Egy novellafolyamnál fontos, hogy mindegyik megragadja az olvasóját? Vagy hullámzónak kell lenniük? Én úgy érzem, hogy valahol a kettő között van az igazság, így bár voltak olyan történetek, melyekre biztosan emlékezni fogok, sok olyan is található köztük, melyeket valószínűleg hamar elfelejtek majd. De hát ilyen ez a világvége.

Bereményi Géza: Magyar Copperfieldcovers_586782

Fanni: Rendkívül személyesre sikeredett szerintem Bereményi életrajzi regénye, ami bár nem tartozik a legrövidebb és a legegyszerűbb olvasmányok közé, mégis mindenképpen megéri fel venni a TBR listára. Tényleg egy rendkívül részletes és igényes mű, ami az író visszaemlékezése gyerekkorára, fiatalkorára. Szerintem tanulságos és elgondolkodtató mű, ami által a 20. század második feléről egy személyes, hiteles képet kaphatunk.

covers_602712Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Linda: Nádasdy novellái egyszerű, a mindennapokból kiragadott élethelyzetek, amelyeket mindannyian megéltünk/ megélünk/meg fogunk élni.

Hőseinknek annyiban nehezebb a dolguk, hogy egy jókora adag előítélettel is meg kellett/ kell küzdeniük.

Igen, itt minden egyes történet homoszexuális férfiakról szól, ám olyan hétköznapian és igaz szavakkal, hogy én néha erről meg is feledkeztem. (Jó értelemben!)

A szerelem, az szerelem.
A viszonzatlan szerelem is pont ugyanúgy fáj mindenkinek.
A csalódás és a rossz tapasztalatok nem válogatnak szexuális irányultság szerint, hacsak nem abban, hogy a “más” címkét viselőknek indokolatlanul több jut belőlük.
Az emberek, emberek! Ennyi! Pont! Felkiáltójel!
Szeretünk, gyűlölünk, elengedünk, ragaszkodunk, meghalunk.
Ebben a kis kötetben minden benne van! Maga az élet, Nádasdy Ádám szemével.
Zseniális könyv! Hozzáteszem, életem első olyan novella gyűjtemény, amiben kivétel nélkül mindegyik történet megszólított, és tetszett!

Jászberényi Sándor: A varjúkirálycovers_625448

Liliane: Nem ismertem a szerző korábbi alkotásait, így meglepődtem, amikor először szembesültem a novelláival. Tévedés ne essék, nagyon tetszett mindegyik. Jászberényi Sándor pont úgy ír, ahogy én szeretem: egyszerűen és keserű mosollyal mutatja meg nekünk a világot, például azt, hogy a kelet-európai csodáknak ára van. A novellák többsége nehéz témával foglalkozik és teszi mindezt úgy, hogy az olvasóit gondolkodni, őrlődni készteti. Többet hagy kimondatlanul, mint leírva és amikor minden miért válasza a helyére kerül, akkor jön az a kemény vesébe rúgás és az órák hosszán át tartó tépelődés.

Három történet ütött meg igazán keményen: a Keresztelő, ahol az előítéleteken, a White Madness, ahol a megszakadt szíven és A varjúkirály, ahol a bűntudaton van a hangsúly, többek között. Ezek tették rám a legnagyobb hatást, bár az első helyen itt a másodiknak említett szerepel, ami a szánalomérzetnél fogva ragadott meg engem.

Linda: Amellett, hogy néha nagyon nyomasztott, teljesen elvarázsolt. A stílus, amiben a történetek születtek, annyira közel állnak hozzám: szeretem, amikor nincsen feleslegesen túlcicomázva, felsallangozva a szöveg. Az utolsó rész, maga A varjúkirály elképesztő történet. Már-már horrorisztikus, de ami a legszomorúbb, a valóságban nagy valószínűséggel sokkal durvább ilyen esetek estek meg.

Hogy a “miért” kérdésre is válaszoljak: a stílusa, az elgondolkodtató történetek és az érzelmi hatások miatt ajánlom.

covers_605005Tompa Andrea: Haza

Fanni: Habár az írónőnek ez már a 4. regénye, én tőle most olvastam először. Szerintem ez nem egy könnyed,  gyorsan befejezhető olvasmány, és nem mondom, hogy fáradtan, egy hosszú nap után egy ilyen típusú olvasmányra vágytam. Ennek ellenére tetszett, és szerintem kell is ilyet olvasni. Nekem 21 évesen talán korai volt a kezembe venni (pár év múlva szerintem már máshogy fogom értelmezni, értékelni), de ettől függetlenül mindenkinek ajánlom.

Köszönjük szépen a könyveket a Libri Könyvesboltoknak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s